Instant Pot - тема 4 - мнения, рецепти и съвети

  • 30 040
  • 454
# 150
На първия въпрос:
1. Изключваш ръчно и налягането си пада след време.
2.Преди стартиране, изключваш Keep warm и когато програмата свърши, уреда сам се изключвва.

По втори въпрос:
1. Гладката страна е за да поставяш временно капака върху нея, докато е горещ
2. Страната с улеите е за да заключиш капака отдолу, за да предпазва реотаните. Може да се заключи, но е с налучкване.
Виж целия пост
# 151
Благодаря!
Уж четох упътването, но или не го пише, или съм го пропуснала.
Виж целия пост
# 152
Здравейте момичета! От скоро имам instant pot duo crisp + air fryer и искам да опека хляб в него. Моля за съвет как да го направя и колко време да задам.
Тестото ми е току що омесено. Надявам се да се включите докато стане готово за печене.
Виж целия пост
# 153
Здравейте.
Никъде не видях някой да използва IP duo nova. Май само аз съм го грабнала. Grinning Но ще ми върши работа де.
Въпросът ми е, че имам три несполучливи опита с кус-кус. Опитах три различни програми и варианти (всичките видяни от групите) и нито веднъж не ми се получи ... Малко се натъжих, купих го с идеята за оптимизация в кухнята, сега ме е страх да не хабя само продукти и че няма да се справя.
Имам домашно пиле, истинско, което искам да сваря и направя на супа. Някой би ли помогнал с указания ..
Някъде четох, че предварително варят домашното пиле за около 8 часа, други казват за 25мин. като даже слагат всички продукти заедно, наведнъж .. Обърквам се от толкова много информация, искам да го използвам, а така ме е страх .. Sad
Виж целия пост
# 154
Здравейте.
Никъде не видях някой да използва IP duo nova. Май само аз съм го грабнала. Grinning Но ще ми върши работа де.
Въпросът ми е, че имам три несполучливи опита с кус-кус. Опитах три различни програми и варианти (всичките видяни от групите) и нито веднъж не ми се получи ... Малко се натъжих, купих го с идеята за оптимизация в кухнята, сега ме е страх да не хабя само продукти и че няма да се справя.
Имам домашно пиле, истинско, което искам да сваря и направя на супа. Някой би ли помогнал с указания ..
Някъде четох, че предварително варят домашното пиле за около 8 часа, други казват за 25мин. като даже слагат всички продукти заедно, наведнъж .. Обърквам се от толкова много информация, искам да го използвам, а така ме е страх .. Sad
8 часа вероятно е за бульон или бавно готвене?
Ако сложите всичко под налягане, картофите и фидето ше изчезнат.
Понеже е домашно пилето, бих се застраховала с да кажем 35 минути под високо налягане, с естествено освобождаване. След това зависи какво и как го слагате в супата, защото аз я правя само с картофки, фиде и понякога чушка, но бих използвала соте - не знам дали имате, но май трябва да имате соте програма.

Ако споделите как сте приготвили кус-кус и какво не ви хареса в резултата, може да измислим всички дружно програма и минути Simple Smile
Виж целия пост
# 155
За какъв кус-кус става въпрос? Истински или тип паста?
Пилето, ако е домашно, ще му трябва повечко време от обичайното. Аз обаче действам с цели пилета по един начин - за 1 час под налягане с много вода, за бульон и после с месото готвя, каквото искам. Оползотворявам костите по този начин и имам бульон. Е, филето е мааалко сухо така😅, но го слагам в супа на малки късчета и се ядва. То както и да се направи, няма как всичко да е добре, защото различните части се сготвят за различно време.
Виж целия пост
# 156
Здравейте.
Никъде не видях някой да използва IP duo nova. Май само аз съм го грабнала. Grinning Но ще ми върши работа де.
Въпросът ми е, че имам три несполучливи опита с кус-кус. Опитах три различни програми и варианти (всичките видяни от групите) и нито веднъж не ми се получи ... Малко се натъжих, купих го с идеята за оптимизация в кухнята, сега ме е страх да не хабя само продукти и че няма да се справя.
Имам домашно пиле, истинско, което искам да сваря и направя на супа. Някой би ли помогнал с указания ..
Някъде четох, че предварително варят домашното пиле за около 8 часа, други казват за 25мин. като даже слагат всички продукти заедно, наведнъж .. Обърквам се от толкова много информация, искам да го използвам, а така ме е страх .. Sad
8 часа вероятно е за бульон или бавно готвене? -предполагам, че да. Нямаше много обяснения.
Ако сложите всичко под налягане, картофите и фидето ше изчезнат.
Понеже е домашно пилето, бих се застраховала с да кажем 35 минути под високо налягане, с естествено освобождаване. След това зависи какво и как го слагате в супата, защото аз я правя само с картофки, фиде и понякога чушка, но бих използвала соте - не знам дали имате, но май трябва да имате соте програма. - имам соте програма. Искате да кажете, че след като го сваря и премахна от основния съд, да пусна на соте останалите продукти и после да добавя отново месото, заедно с бульона ? Разбира се, фидето най-накрая.
Защо тогава всеки го прави различно и всеки има неговите си резултати ? Докато намеря моя начин, колко домашни пилета трябва да захабя ..



Ако споделите как сте приготвили кус-кус и какво не ви хареса в резултата, може да измислим всички дружно програма и минути Simple Smile - Иначе за кус-куса ..
Пробвах на pressure cook и steam. И двата пъти за 3мин. и ръчно освобождаване на налягането. Резултатът беше полусварен, даже към твърд кус-кус, бих казала.
Пробвах и на програма за Ориз, тя пък тръгна с време, което е автоматично настроено. За 8мин.  И не успях да коригирам.Май самата програма не позволява такава корекция. Спрях я принудително, т.к ме достраша за резултата, който е ясно какъв беше. Отчаях се. Sad

Виж целия пост
# 157
На соте ще бъде на принципа на тенджера на котлона, аз лично само така съм правила, може би ще се включи някой друг, който е я правил съвсем под налягане.
Не се отчайвайте и предавайте, потовете са големи помощници.
За кус-кус - може би да пробвате с 4 минути и естествено освобождаване? По време на този процес храната продължава да се вари, макар и не толкова бурно. Но пак може би ще се включат хора, които имат повече опит.
Виж целия пост
# 158
За кус-куса -не се отчайвайте началото е така проба грешка. Когато отворите уреда и видите,че за 3 мин. е полу сварено,значи за още 2-3 мин. ще се свари,затваряте уреда и пуската още 2-3 мин. примерно и така докато стигнете желания резултат. При следващото приготвяне ще знаете ,че първия път е било за 6-7 мин. и пускате директно. Аз съм с друг модел ,вашия има ли високо и ниско налягане ,защото ми се струва,че сте го пуснали на ниско налягане. За макарони аз ползвам препоръка от групите-ако на плика пише варене 11 мин. се пуска на половината време на високо налягане -аз пускам на 5-6 мин. високо налягане, но с уговорка, че не обичам много алденте ,а към по-сварени макарони, оставям още 5 мин. след края на програмата и тогава изпускам .Всяка паста е различна и й трябва различно време.
За пилето-сварявате пилето-времето зависи колко е голямо,в сайта пише 20-25 мин.  -ориентировъчно https://instantpot.bg/cooking_time/meso/ ,отваряте уреда и проверявате -ако е започнало да се разпада и е сварено го вадите,ако ли не пускате още 5 мин. зависи какво ще готвите . Ако е за супа и не се е сварило на 100 %  може и да не го пускате допълнително, защото така или иначе ще варите със зеленчуците ,просто обезкостявате месото,нарязватв и го слагате със зеленчуците още за 5 мин. и е готово, същото е и ако правите ориз. За супа,аз слагам фидето накрая-тоест супата е готова отварям уреда ,слагам фидето и затварям без да пускам уреда-изчаквам 5-10 мин и то се е сварило от топлата супа,ако бързам може на Соте или под налягане за 0 мин,изпключвам след 5 мин. и готово..Относно течноста -ако искате много бульон слагате повече вода ,ако ли не му е достатъчно 500-1 л.,ако е студена водата ще вдигне по бавно налягане-да не се чудите ,ако имате кана за топла вода сипете топла.
Общо взето в началото е така докато опознаете уреда и времето за готвене след това е песен.На официалния сайт има рецепти -разгледайте ги ,има и групи във фейса -качват рецепти. https://instantpot.bg/recepti-za-instant-pot/
Виж целия пост
# 159
За кус-куса -не се отчайвайте началото е така проба грешка. Когато отворите уреда и видите,че за 3 мин. е полу сварено,значи за още 2-3 мин. ще се свари,затваряте уреда и пуската още 2-3 мин. примерно и така докато стигнете желания резултат. При следващото приготвяне ще знаете ,че първия път е било за 6-7 мин. и пускате директно. Аз съм с друг модел ,вашия има ли високо и ниско налягане ,защото ми се струва,че сте го пуснали на ниско налягане. За макарони аз ползвам препоръка от групите-ако на плика пише варене 11 мин. се пуска на половината време на високо налягане -аз пускам на 5-6 мин. високо налягане, но с уговорка, че не обичам много алденте ,а към по-сварени макарони, оставям още 5 мин. след края на програмата и тогава изпускам .Всяка паста е различна и й трябва различно време.
За пилето-сварявате пилето-времето зависи колко е голямо,в сайта пише 20-25 мин.  -ориентировъчно https://instantpot.bg/cooking_time/meso/ ,отваряте уреда и проверявате -ако е започнало да се разпада и е сварено го вадите,ако ли не пускате още 5 мин. зависи какво ще готвите . Ако е за супа и не се е сварило на 100 %  може и да не го пускате допълнително, защото така или иначе ще варите със зеленчуците ,просто обезкостявате месото,нарязватв и го слагате със зеленчуците още за 5 мин. и е готово, същото е и ако правите ориз. За супа,аз слагам фидето накрая-тоест супата е готова отварям уреда ,слагам фидето и затварям без да пускам уреда-изчаквам 5-10 мин и то се е сварило от топлата супа,ако бързам може на Соте или под налягане за 0 мин,изпключвам след 5 мин. и готово..Относно течноста -ако искате много бульон слагате повече вода ,ако ли не му е достатъчно 500-1 л.,ако е студена водата ще вдигне по бавно налягане-да не се чудите ,ако имате кана за топла вода сипете топла.
Общо взето в началото е така докато опознаете уреда и времето за готвене след това е песен.На официалния сайт има рецепти -разгледайте ги ,има и групи във фейса -качват рецепти. https://instantpot.bg/recepti-za-instant-pot/
Много благодаря!
Имам ниско и високо налягане - и трите пъти пуснах на високо.
Направи ми впечатление, че споменавате няколко пъти "проверяваш и после.." - обаче, нали преди всяко отваряне на капака, трябва да се изпуска налягането, как да отварям за да проверявам? Ако веднъж загубя налягане, после ..? Не се ли губи идеята ? Scream  Съжалявам за нелепите въпроси.Вярвам, че ще е поелзно и за други съвсем начинаещи.
Виж целия пост
# 160
Всички продукти са различни и се готвят за различно време-вие като правите супа на котлона нали махате капака ,за да опитате да ли се се сварил картофа/фидето/зеленчуците,да опитате вкуса,солта и т.н. например-то топлината излиза и спира да ври,но като сложите капака пак започва да ври. Същото е и с фурната-печете нещо-отваряте фурната за да видите да ли се е опекло/сварило- мусаката например-при отваряне цялата топлина излиза извън фурната спира да ври течността ,след това й трябва време за да достигне градусите. Така, че не се губи идеята ,ако не го направите ще е сурова храната. След като изпуснете парата и отворите за проба ,то реално течността вътре все още ври и има пара-опитвате -сурово е и отново затваряте капака. Даже може и трудно да го затворите с повече сила,защото веднага се образува налягане и клапана веднага ще се затвори още при слагането на капака-пускате допълнителното време  и почти веднага започва да отброява времето за готвене,защото реално водата/супата е гореща и налягането става мигновено. За това е и трика с вода от кана-ако много бързате и искате да готвите бързо-наливате вряла вода от кана и налягането се вдига за 2-3-4 мин,ако е студена от чешмата 10 и повече минути.
Когато натрупате опит няма да правите това постоянно ,защото ще знаете вашето време колко е било преди това ,когато сте готвили това ястие. Аз има уреда от 1,5 г. и разбира се ,че след всеки край на готвене проверявам да ли се е сварило-особено боб ,леща- то от партида до партида са различни и се сваряват различно,картофите са също различни-веднъж ги варя за 3 мин,други 5 мин -зависи от сорта.
Идеята на уреда е освен да готви бързо е и да не висиш на котлона-не се е сварило голяма работа ,затварям капака пускам още време и върша друго нещо -не вися на котлона да бъркам или да следя да не изкипи.
Виж целия пост
# 161
Нова съм в работата с ИП, от скоро имам този https://instantpot.bg/produkt/duo-crisp-air-fryer/
Чета и вчера се престраших да сготвя за първи път с него. Получи се много добре като са сефте направих картои със свинско.
Много време отделям за четене и ми прави впечатление, че се споменава в някои рецепти ниско налягане. Е, не ми се смейте, но не разбрах как се настройва това ниско налягане. Моля, помогнете със съвети? Благодаря.
Виж целия пост
# 162
Нова съм в работата с ИП, от скоро имам този https://instantpot.bg/produkt/duo-crisp-air-fryer/
Чета и вчера се престраших да сготвя за първи път с него. Получи се много добре като са сефте направих картои със свинско.
Много време отделям за четене и ми прави впечатление, че се споменава в някои рецепти ниско налягане. Е, не ми се смейте, но не разбрах как се настройва това ниско налягане. Моля, помогнете със съвети? Благодаря.

Програми Pressure Cook (Готвене под налягане) и Steam (Пара) са със високо Hi и ниско Lo.
Превключването става по следния начин-натискате бутон Pressure Cook или Steam веднъж на екрана излиза Hi ,натискате още веднъж Lo-настройвате време и пускате. Ниското налягане е за бързо готвещи се или крехки продукти ,както и риба.
Виж целия пост
# 163
Veselina04
много благодаря за отговора. Така да преговоря , понеже съм новичка. Два пъти бутоните за налягане или пара и налягането е ниско?
Виж целия пост
# 164
Да --натискате два пъти и трябва да изпише Lo на екрана ,за смяна на Hi -отново натискате. Аз съм със този модел-рядко ползвам слабо налягане-всъщност май само за мляко с ориз.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия