Социалната тревожност съсипва живота ми

  • 635
  • 4
Здравейте!

Момче на 22 съм от няколко години живея в нов град, като си мислех, че идвайки тук ще се запозная с нови хора, ще създам нови приятелства, ще се забавлявам с тях (излизане заедно, купони, пътешествия и тн.), но се оказа точно обратното. Първите години от обучението ми живеех сам, докато повечето ми колеги бяха на общежитие и се сплотиха доста по-бързо и си сформираха тяхна си компания. Опитвах се да общувам с тях, но с моята социална тревожност това не се получи, тъй като винаги съм стоял отстрани, ако питам нещо те ми отговарят с по една дума. Усещайки, че заради моята студенина хората се отдръпват от мен, започнах и аз да се отдръпвам, като това доведе до самоизолация (в продължение на 2г). През цялото време усещам, че животът ми минава еднообразно от лекции - в къщи и обратно. Тъжно ми е, защото животът ми минава по начин, по който не съм желал. Пропускам толкова много възможности, спомени, и емоции - докато другите се забавляват аз кисна вкъщи. Искам да създам един солиден приятелски кръг, но все повече се убеждавам, че това няма да се случи. Ако и вие сте били в такава ситуация или в такъв етап от живота ви, бих се радвал да споделите как сте се справили.

Хубав и приятен ден!
Виж целия пост
# 1
Как беше в предишния град?
Добре, те са в общежитие и там се сближават. Все пак сигурно някои не са в общежитие. Не можеш ли да се сближиш с тях? Например докато сте на лекции, да се разберете след това да отидете някъде заедно? Поне да обядвате заедно?
Ако някой състудент сподели, че ходи на фитнес (или спорт някакъв, или хоби), може да кажеш, че също се интересуваш и да ходите редовно. Така ще се сближите.
Виж целия пост
# 2
Ако те притеснява завързването на small talk с непознати хора, то както са написали и в горния коментар, решението е да си намериш компания по хоби Simple Smile

Всеки може да говори за своите интереси и хобита с хора, които се интересуват от същото.
Дори и най-срамежливите хора стават силно разговорливи, когато зачекнеш тяхна любима тема.

Написал си, че искаш да пътешестваш - потърси някой местен туристически клуб/дружество:) Правят се много готини трипчета по планините!

Или доброволствай към някоя местна организация, НПО - пак ще се запознаеш с готини хора.

Влез в някой онлайн клуб/форум по интереси - повечето си организират и срещи.
Виж целия пост
# 3
Явно, проблема е в теб и докато не го осъзнаеш и отработиш, нещата няма да се променят.
Ходиш на лекции, общуваш със състуденти всекидневно,тоест имаш някаква среда..Но ако не умееш да завържеш разговор и сам се изолираш, хората какво трябва да направят?
Започват и те да те отбягват.
Виж целия пост
# 4
Noname111, може да не си душата на компанията, повечето хора не са. Ако е така, ще ти е по-лесно да разговаряш с един човек, например с този, който седи до теб на лекциите. Започни да завръзваш разговори с хората, с по един човек, без причина, просто лафче. Ще ти се получи, сигурна съм.
От дума на дума...
Може резултатът да не е солиден приятелски кръг, но с няколко приятели и добри познати ще се сдобиеш.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия