Лятото свърши, а с него приключиха и слънчевите бани, на които повечето хора се подлагат през топлите месеци.
Кои са най-честите грешки, които допускаме при излагането на слънце и как да се справим с щетите, нанесени на кожата ни през лятото? На тези въпроси отговаря дерматологът д-р Иван Пеев - собственик на дерматологична клиника AestheLine.
Какви са най-честите оплаквания след края на лятото, свързани с кожата?
•   Влошаване на акнето 
Често след летния сезон пациентите се оплакват от влошаване на акнето. Това се получава заради натрупването на кератин в кожата.
•   Поява на лишеи по тялото

Нерядко се развива състояние, наречено „разноцветен лишей“. То също се провокира от дългия престой на слънце. Това са гъбички, които всеки от нас има по кожата си, но когато имунната ѝ система спадне, те се проявяват като петна, особено на места, където има повече мастни жлези.
•   Влошаване на хиперпигментациите
Най-честото оплакване на пациентите след края на летния сезон е влошаване на хиперпигментациите, поява на нови хиперпигментации или на нови бенки. За да се защити от ултравиолетовите лъчи при прекомерно излагане на слънце, организмът започва да произвежда повече меланин. Още за хиперпигментациите можете да прочетете тук. – линк към статията в блога - https://www.aestheline.com/bg/hiperpigmentatsiya-vidove-lechenie/
Как да третираме кожата си след летния сезон?
•   ексфолиация
•   хидратация
•   слънцезащита
Основен фактор в правилната грижа за кожата е ексфолиацията. Тя може да е механична процедура като микродермабразио или ползване на продукт за ексфолиация в домашни условия, макар че това не е толкова ефективно. Необходимо е да се премахне натрупаният от слънцето кератин. Той е неактивна материя, от която няма полза за кожата, а по-скоро я прави да изглежда по-груба, запушва порите, което пък може да провокира и акне. Ексфолиацията помага на кожата да може да „диша“, а продуктите, които използваме, да бъдат още по-ефективни.
Много хора смятат, че слънцезащитата е нужна само за определен период – от юли до края на август. В останалата част от годината със сигурност трябва да продължи да се нанася слънцезащита, макар не толкова стриктно. Крем за лице с фактор също би могъл да се ползва, но основно през зимния период, когато слънцето не е толкова активно.
Хидратацията е друга важна стъпка към постигане на здрава и жизнена кожа. Кожата се пресушава от слънцето и от сухия въздух генерално, така че тя със сигурност продължава да има нужда от хидратация и след летните месеци.
Хидратацията е различна от омазняването на кожата. Тя служи за защита на кожната бариера и за задържане на водата, за да не се изсушава. Мазните продукти, ако не се използват по предназначение, могат да спомогнат за това кожата да е по-омазнена и до някаква степен да се възстанови кожната бариера. Но това не означава, че хидратираме пълноценно. 
Кои са най-често допусканите грешки спрямо кожата на лицето през лятото и след това?
•   Нанасяне на слънцезащита само преди плаж
Най-честите грешки са свързани със слънцезащитата. За да бъдем защитени от слънцето, трябва да спазваме правилото – слънцезащитен продукт се нанася на всеки два часа и след влизане във водата, защото тя измива част от слънцезащитния фактор.

•   Спестяване на хидратацията
Хората често забравят за хидратацията или си мислят, че когато отидат на море и постоянно имат досег с вода, това е хидратация. Това всъщност има обратен ефект – кожата може да се изсуши както от басейните, така и от морето, особено ако има вятър.

•   Излагане на слънце между 11:00 ч. и 16:00 ч.
Колкото и добър слънцезащитен продукт да имаме, при излагане на слънце в часовете между 11:00 ч. и 16:00 ч. има риск да изгорим. 
Какви съвети имате към хората, които се стремят да поддържат равномерен тен през цялата година?
Тенът е защитна реакция на кожата. Като цяло не е здравословно да се поддържа тен.
Аз съм малко краен, но истината е, че ако имаме тен, това означава, че кожата по някакъв начин иска да се защити от слънцето. Тоест това е нейната естествена защита. Ние провокираме реакции и за да не са негативни тези реакции, кожата кара клетките да образуват пигмент, така че той да поглъща слънчевите лъчи и те да не достигат по-дълбоко, където могат да увредят ДНК на клетките.
Кожата си прави бариера чрез тена. Но бариерата я има за хората, които могат да направят тен. При по-светлите, като мен, кожата директно се зачервява. Това е примесено с парене, а ако прекалим, и с мехури, което не е никак добре. Така че равномерен тен, поддържан целогодишно и със солариуми, категорично не препоръчвам, защото солариумите са много по-агресивни от слънцето. Освен това там има миксирани ултравиолетови А лъчи (те навлизат много по-надълбоко) и ултравиолетови Б лъчи. Хората, които все пак искат да изглеждат по-тъмни и кафяви, могат да използват бронзанти и лосиони за изкуствен тен. Аз имам пациенти, които го правят и те са доволни. Важното е да се използват качествени продукти.
Виж целия пост