Оценяване семеен апартамент с цел покупко-продажба

  • 1 980
  • 47
Здравейте, предстои ми, да делим наследствен апартамент с роднини. По какъв начин се оценява стойността на едно жилище ?
Има ли он лайн калкулатори за това или те не са достоверни ?
Или пък частни лица, които правят такава оценка, спрямо множество фактори - година на застрояване на жилището, дали е за ремонт или не, от какъв материл е направено, квадратура, квартал ?
Не съм се занимавала с тези неща до сега, но искам всичко да е перфектно и неутрално, за да не се изпокараме във фамилията, тъй като жилището се полага поравно между две сестри и така.
Благодаря
Виж целия пост
# 1
Има лицензирани оценители, които имат методика, добре си описал факторите, но все пак оценките са субективни.
Изберете си някой оценител и каквото той ви напише това да бъде, ама предварително подпишете нещо, че винаги ще има недоволни.

Или пък всеки да предложи по един оценител и после средноаритметично от оценките, но това е по-скъпо.

Виж целия пост
# 2
Най-честият подход е сравнителният и спокойно можете да добиете представа за оценката, ако разгледате цените, на които се предлагат сходни имоти в същия или подобен район. Цена на м2 и съответната за Вашето жилище. Оценителят ще направи същото, като евентуално ще прегледа няколко изповядани сделки.
Виж целия пост
# 3
Има фирми, които се занимават с това, ще ви напишат становище от няколко страници с аргументация. Моите впечатления са, че оценките, които дават са леко занижени - 10-15 на сто да речем.
Виж целия пост
# 4
Оценителите гледат това, което е недвижимо и трудно ще се изнесе. Затова апартамент, който се продава "с обзавеждане" и разни подобрения, които са такива само в главите на собствениците, на пазара често се пуска с по-висока цена от друг, в чиято цена няма мебели, кухни и пр.

Оценителят гледа местоположение, тип строителство, евентуално хубава дограма, стени и подови покрития. Даже не гледа врати и вградени кухни, защото те също могат да се махнат. Така че може да викнете оценител, но ако има неща, които смятате за подобрения, може да сте разочаровани. Прегледайте обявите наоколо.
Виж целия пост
# 5
Може да се обадите на "Хоум ту ю" уж искате да продадете. Ще огледат и ще ви дадат някаква цена за конкретния имот (те познават пазара), а после вие си добавяте 15% и сте горе-долу на вярната цена.

П.П. И пак винаги ще има недоволни, ако едните останат в жилището, а изплатят частта на другите. Най-чистото е да продадете и да делите парите. Тогава само ще е абсолютно честно. Иначе ако имотите скочат след година, или ако паднат, все някой ще се чувства прецакан.
Виж целия пост
# 6
Има оценители, които правят това. Оценяват по състояние, локация, размер на апартамента и подобни апартаменти в района.

Реално ако сте в добри отношения, по-добре доброволно да се разделите и да се уговорите за подобен оценител.
Виж целия пост
# 7
Здравейте, благодаря за коментарите.

Дайте, някакви конкретни фирми или оценители ако познавате такива ?

Записах си за хоум ту ю - мерси.

Относно делбата, тук е много сложен казуса. Както написах, жилището е семейно и ще се разпредели между 2 роднини. Едната не го иска много много доколко знам, другата го иска от сантиментална гледна точка. Тази със сантиментите иска да заплати едната половина на другата, прецакани ще има винаги. Благодаря
Виж целия пост
# 8
Вижте, в момента имам 4 дела за делби. Не съм адвокат, а доверител. И всичките са от глупост и алчност, която роднините проявяват.

Ако са по-мъдри ще се разделят с добро. Оценката се прави и после може едната да изплати на другата дял. Обаче и двете трябва да са съгласни за това. Ако едната реши, че парите са малко, а другата, че са много - сделка няма.

Винаги може да се продаде целия апартамент на максимална цена на външни хора и съответно парите да се делят на 2. Но и за това трябва да са пак съгласни. Иначе с дела е скъпо и гадно, не го препоръчвам. От глупост се докарахме до това положение, но просто няма друг изход при мен.
Виж целия пост
# 9
https://public.ciab-bg.com/index.php?action=registrar&setElsPerP … unt_type=personal
Виж целия пост
# 10

Мерси много!
Виж целия пост
# 11
Моля Ви, не сравнявайте цените в сайтовете за имоти. В повечето случаи са надценени, непродаваеми и стоящи с години на пазара. В такъв случай рискувате и да искате нереалистично висока цена. Извикайте си лицензиран оценител и след това се съберете и говорете всички заедно каква цена да му искате.
Иначе - безплатни калкулатори има и в интернет, например в сайта на ДСК, но не знам доколко може да се разчита на тях.
Виж целия пост
# 12
Ние наехме две оценителски фирми, май бяха Адрес и Мирела. Взимаха тогава (преди 5 години) по 100-150 лева за оценка. И после приехме средното аритметично от двете оценки.
Но трябва останалите да са съгласни с този начин, за да няма после някой "минат", който е платил за оценките, а роднините не му ги покриват.
Оценките са много сложна материя и наистина е по-добре да се наеме професионалист.
Виж целия пост
# 13
Имате ли спомен, интересно ми е, много различни ли им бяха оценките?
Виж целия пост
# 14
Да, точно така ще направя. Ще викна лицензиран оценител, може и наистина двама и ще направя средна оценка.
След това, наистина ще става дума за споразумяване, за да няма такива, които се чувствам прецакани.
Мразя такива разправии, с имоти и тн, които развалят отношенията в едно семейство, но за сега знаем, че едната страна не иска имота, другата я иска. Така, че се надяваме, че ще има сделка.
Мерси
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия