Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 8 560
  • 135
# 30
Аз пак с въпрос. Кваса е пакет от 30гр. На това количество квас да прибавя 30мл вода и след като се разтвори да прибавя 30гр бяло брашно. Водата хладка ли да бъде? Второто хранене да направя след като удвой обема си или след 10-12ч.?По обема или по времето да се ориентирам?
Виж целия пост
# 31
Аз пак с въпрос. Кваса е пакет от 30гр. На това количество квас да прибавя 30мл вода и след като се разтвори да прибавя 30гр бяло брашно. Водата хладка ли да бъде? Второто хранене да направя след като удвой обема си или след 10-12ч.?По обема или по времето да се ориентирам?
Не ползвай цялото количество сух квас, нека ти остане като застраховка. Simple Smile
Вземи 10г от него и нахрани с по 10г вода и брашно, разбира се първо го разтвори във водата.  Това е съотношение 1: 1: 1 - всичко - квас, вода и брашно е равни части.  Мисля си, че може да е малко и да трябва двойно количество - тогава става 10г квас : 20г вода: 20г брашно - 1: 2: 2.  
Ще го наблюдаваш кога ще тръгне да спада от пика (най-високото нарастване с балончета по повърхността)  - тогава трябва да го нахраниш пак.  Забележи колко часа е издържал от едното до другото хранане.  Ще се стремиш предполагам на 12 часа да го храниш, та толкова трябва да издържи +/ - около 20мин.  Ако прави по рано пик  - увеличаваш храната - на 1: 3: 3, за да видиш колко храна му е нужна на твоя квас. Ще трябва за 2-3 дни му направиш режим и тогава да месиш.  Аз така бих направила.  

Има купол



Тук вече е равна повърхността, куполът е спаднал, следва спадането по стените - или при изравняването, или когато тръгне да спада се храни - но не по късно.  Не е фатално разбира се, но не бива да се повтаря, иначе ще трябва да се  възстановява балансът на Кваса, а небалнсираният се отразява на качеството и вкуса на хляба.



Ето и спадането

Виж целия пост
# 32
Благодаря ви!  Ще почакам още малко и ще го активирам над вечер. Ще ви държа в течение какво се случва.
Още веднъж благодаря за насоките Морена, Sysly !
Виж целия пост
# 33
Едно хлебче и от мен, първи опит с Caputo Cuoko и ми хареса за сега.  Държа  дълга 10часова атолиза със 77% вода на 10-12градуса.
Брашната са по 10% Ръж и Семола, освен Капутото.  След автолизата добавих  20% Зкваска ( 1: 1: 1, на 8 часа на 24 градуса) и оставих за 1.30часа.  Следваха 2% сол, 3% захар и  още  3% вода и измесих до глутенов прозорец и общата хидратация е 82%.  След 30мин. 1во вътрешно сгъване и през толкова 2рото. След 45мин.  3то и след още толкова 4то и последно - сгънах стегнато  и оставих за пасивна ферментация - след 2 часа удвои и оформих - 6 часова НФ. Заших го и банетона отиде веднага в хладилника  за окончателно втасване на 3 градуса за 16 часа.  Пекох директно  от хладилника за 25мин./250градуса с капак и 20мин./200 без капак.  Много е лекичък. Simple Smile





Закваската - готова за действие





И още симки от процеса...

Скрит текст:
След 3тото сгъване



Втасалото тесто



Оформено и зашито



И в профил Simple Smile



След хладилника





Насред печенето Simple Smile



Виж целия пост
# 34
Аз май нещо обърках.

Онмерих 10гр.сух квас, 20гр вода и толкова брашно, бяло на Родна стряха с 11.9 белтък
Виж целия пост
# 35
Сухо ли е,  защо мислиш, че си объркала?   Ако е сухо добави малко вода. Много странен цвят, пише ли с какво брашно е?  За да се ориентираш относно консистенцията, забъркай малко вода и бршано 1:1, за да видиш горе-долу как да изглежда квасната ти смес.
Виж целия пост
# 36
Много е сухо. Омеси се на топче, докато го бърках с вилица. Явно кваса е ръжен. Съдя по цвета на тестото.
Виж целия пост
# 37
Виж, дописах... Simple Smile  Ако е ръжен сам озаради това ще иска повече вода от бял. Simple Smile
Ако нямаш проблем с бялото брашно, препоръвам ти да го обърнеш в бял,  но това после....
Виж целия пост
# 38
Долях още 10мл вода и сега е така.

Слогих си марка на буркана и утре преди работа ще го нахраня отново.
Цялото количество ли да нахраня или да омеря 10грама от кваса и да доцавя по 20гр вода и брашно?
Виж целия пост
# 39
Долях още 10мл вода и сега е така.

Слогих си марка на буркана и утре преди работа ще го нахраня отново.
Цялото количество ли да нахраня или да омеря 10грама от кваса и да доцавя по 20гр вода и брашно?
Така, всеки път. Simple Smile  Избери си удобни часове 7 и 19 или  8.30 и 20.30 и т.н. и храни в тези часове +/- 20-30мин.  Утре е неделя (ако случайно си се объркала с работата  Simple Smile )  и е хубаво да го наблюдаваш, дали няма да огладнее по рано.
Виж целия пост
# 40
Хич не съм се объркала. 18.30-6.30 ми е ок когато съм дневна смяна. За нощна 18.30 също. Само сутрин малко ще закъснявам.
Кваса полудя. Вече е удвоил обема си, да не кажа и утроил. Беше до долния край на чертата.
Виж целия пост
# 41
Хич не съм се объркала. 18.30-6.30 ми е ок когато съм дневна смяна. За нощна 18.30 също. Само сутрин малко ще закъснявам.
Кваса полудя. Вече е удвоил обема си, да не кажа и утроил. Беше до долния край на чертата.

Нормална бурна реакция от Ръж или друго пълнозърнесто брашно, но такъв всъщност ще прави пик по рано, та трябва  на по-малък интревал или с повече да го храниш, за да издържа 12 часа. Как е днес? Simple Smile
Виж целия пост
# 42
Днес не е така бурно, дори не личи че съм гонахранила в 18,30. Дали да не купя ръжено брашно и да храня с него?
Виж целия пост
# 43
А от вчера с какво брашно беше? По добре карай с това дето си започнала.

Днес не е така бурно,...
Заради смяната на брашното е .
Виж целия пост
# 44
С Родна стряха 650 с 11,9гр.протеин на 100гр. Не ми се снима. Вече съм в леглото. Ще станам в три. Утре сутрин, ако имам време, ако не вечерта след работа.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия