Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 7 161
  • 117
# 45
Карай с това брашно.  Няма да се надига особено, защото ще преболедува смяната на брашното.
Виж целия пост
# 46
Направи ми впечатление, че е във вихъра си 2-3ч по-рано. Сутринта го захраних 1:2:2 и оставих в кухнята на плота покрито със салфетка. Довечера ще видя дали пика ще е преминал. Вече е съвсем бял кваса.
Виж целия пост
# 47
Направи ми впечатление, че е във вихъра си 2-3ч по-рано. Сутринта го захраних 1:2:2 и оставих в кухнята на плота покрито със салфетка. Довечера ще видя дали пика ще е преминал. Вече е съвсем бял кваса.
Този по лесно се гледа. Simple Smile  Ако му увеличиш малко брашното и още повече ще издържа. Аз взимам 1-2г от водата и ги добавям към брашното - вместо например 5г Квас с 10г вода и 10г брашно  (1: 2: 2) -  5г Квас с 9г вода и 11г брашно.
Виж целия пост
# 48
Днес пак трябваше да забъркам тесто за хляб, защото вчера моите гости си го харесаха и отиде за подарък Smiley
Днешното тесто беше малко джаста праста, та утре ще видя какъв ще е резултата Thinking
 а от остатъчния квас едно брауни
Виж целия пост
# 49
Това е остатъчния квас, които прилежно стой в хладилника и нахраних снощи с 1с.л. брашно и малко вода. Не съм мерила, сутринта само добавих и новия остатъчен квас и бутнах в хладилника.
А това е квасът, на който треперя. Още не е нахранен на снимката т.е. хранен е последно тази сутрин.

И сега да кажете кога мога да замеся тесто и в какво съотношение квас,вода, брашно?Имам брашно с 11,9 гр протеин и такова с 10гр.
Виж целия пост
# 50
Цитат
И сега да кажете кога мога да замеся тесто и в какво съотношение квас,вода, брашно?Имам брашно с 11,9 гр протеин и такова с 10гр.
За предпочитане това брашно с 11,9 протеин
А квасът ти трябва да е минимум на 14 дни, не по- рано за да можеш да замесиш тесто.
Виж целия пост
# 51
Има ли някъде рецепти с остатъчен квас?
Виж целия пост
# 52
Интернет, фейсбук групата
Нещо конкретно ли търсиш?
Виж целия пост
# 53
...И сега да кажете кога мога да замеся тесто и в какво съотношение квас,вода, брашно?Имам брашно с 11,9 гр протеин и такова с 10гр.
Рано ти е още, това беше ръжен квас рехидратиран преди 2-3 дни (колко станаха...), с нова/различна храна.. . Когато удвоява, утровява след 4-5 часа (от храненето) тогва може да месиш. И го пробвай..  тук писах какъв трябва да е вкусът му, когато е добре/балансиран, за да е хубав хлябът - https://bg-mam.ma/p/1627595/47588812
Oстаъкът не се храни!  Храни се само квасът.  Иначе се получва омагьосан кръг... ще се озовеш с голямо количество остатък - гледаме да го ползваме насам натам, не да го умножаваме.

Има ли някъде рецепти с остатъчен квас?
Ползваш в палачинки, гофрети, мързеливки, пърленки,  друг плосък хляб; за панировка или в тестени сладкиши (само като пълнеж, отделено си имат набухвател).  И хляб може да се прави, ако е силен квасът и пресен остатъкът.  Изобщо където има брашно и вода може да се влага.
Виж целия пост
# 54
Нищо конкретно, може би кекс, твоето брауни също изглежда страхотно и ако е бих помолила за рецептата.
Виж целия пост
# 55
Хвърли един поглед на първата страница на темата, там има някои рецепти.
А за браунитo Брауни
Виж целия пост
# 56
Много благодаря!
Виж целия пост
# 57
Благодаря ви момичета. Ще си го гледам още десетина дни и тогава ще меся. На два дни и половина е. Много му се радвам. Ще попрехвърля първия пост и предишната тема докато го чакам.
Виж целия пост
# 58
Някой питаше дали може да се прави хляб и пече още същият ден. Може!!!
Ето рецепта

и схема на приготвяне

А, ето и моят хляб от вчерашният ми експеримент, успешен.

Замесено тесто без автолиза, всички продукти наведнъж сложени - брашно, вода, сол, зехтин и...... 50гр активен квас. С две сгъвания, че нямах време. и престой в хладилника за 15 часа.
То и днес нямам време и за това побързах да го опека и забравих да пукна мехурите Smiley
Виж целия пост
# 59
Някой питаше дали може да се прави хляб и пече още същият ден. Може!!!
Ето рецепта …
Аз бях питала! Благодаря Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия