Доколко е вреден рентгена?

  • 1 655
  • 29
Здравейте, имам син на 8 години. Поради криви зъбки решихме да отидем при ортодонт.
За да се направи, обаче ортодонтски анализ ни праща да направим две рентгенови снимки- една Панорамна и една в профил(телерентгенография). Искам да попитам по-запознатите, тъй като съм доста притеснена ( четох, че при рентгенови снимки има облъчване с радиация), вярно ли е, че при стоматологичните снимки, облъчването било много слабо. Тъй като се ,,паникьосах,, и дори съм склонна да прекратя това лечение, до по-късен етап.
Благодаря предварително на отзовалите се.
Виж целия пост
# 1
Слабо е, да, направете лечението, защото отлагането е по-вредно.
Виж целия пост
# 2
Няма място за притиснение. Изобщо не е радиацията, която си представяте. Спокойно си му направете снимките и продължете лечението.
Виж целия пост
# 3
Аз наскоро правих панорамна снимка на сина ми. Тъй като имаше съмнение за увреждания на костта, снимката беше единственият начин да се отхвърлят и това ми донесе огромно облекчение.
Радиацията е колкото получава човек за около година, както си живее в България.
Виж целия пост
# 4
Облъчване с радиация има при проста разходка в природата, при влизане сграда с гранит, при пътуване със самолет и изобщо ние плуваме в море от радиация. И зъбните снимки са като рекичка в това море.
Виж целия пост
# 5
Има значение какво се снима. На вратата на рентгена сигурно има списък примери коя снимка на колко дни нормална радиация се равнява. Според мен е важно и апаратът да е качествен (сравнително нов и желателно не-китайски).
Виж целия пост
# 6
Има значение какво се снима. На вратата на рентгена сигурно има списък примери коя снимка на колко дни нормална радиация се равнява. Според мен е важно и апаратът да е качествен (сравнително нов и желателно не-китайски).
Има списък само със цените, а апаратът казаха, че бил нов( но това ми го каза мед. сестра, която работи при докторката - ортодонт)
Виж целия пост
# 7
Вреден е. Да, облъчването при снимка на зъб се води по-слабо/ панорамната снимка обаче е със сериозно облъчване/, но е на главата все пак.  До 15-годишна възраст всякакви снимки се правят само, ако наистина е наложително и не може без тях, при децата скоростта на деленето на клетките е по-различна в сравнение с тази при възрастните и рискът е по-голям.  Разбира се, повечето кабинети го крият, но все пак има и коректни. Лично аз съм била и в такива/ за снимка на зъб/, в които  преди да ме снимат декларирам и се подписвам, че съм запозната с описаните в декларацията рискове и понеже съм жена декларирам и че не съм бременна по време на облъчването. Снимат само след подпис на декларацията, иначе не. Без подпис, не снимат никого. Смятайте дали е безобидно. Новата апаратура е с по-добри обиращи мембрани, но пак е облъчване. Обясняват и колко дълго време после е необходимо на организма, за да  изчисти тази радиация. Да, и полетите са опасни, особено за деца и не трябва да се прекалява с тях, но много от хората въобще не са наясно. Всичко е описано и в медицинската литература. Никъде не се подценява риска. Но, ако няма как, разбира се, че трябва да се снима човек. Пред варианта да загубя зъб, ще се снимам, за да го спася. Защото загубата на зъб ще ми обърка дъвкателния процес и никак няма да спечеля от това. Искам да кажа, че е като с медикаментите; има преценяване на съотношението полза-риск. Зависи изцяло от конкретната медицинска  ситуация.  Понякога няма как и в името на правилната диагноза и лечение трябва да се съгласим и да се облъчим малко. Но да се казва, че не съществува абсолютно никаква опасност не е коректно.
Виж целия пост
# 8
Четенето в интернет, особено на „компетентни“ писания на некомпетентни хора, е по-вредно.
Виж целия пост
# 9
При полет със самолет има много по-силна радиация.
Виж целия пост
# 10
https://raidentbg.com/rentgenovi-snimki/
Тук се вижда колко точно е "опасна" снимката, има и конкретно за панорамната - все едно си седял от ден и половина до 5 дни на вън, на открито. Та така с "вредата" от снимката.
Наистина човек трябва да внимава с източниците на информация. Сляпата вяра на некомпетенти хора и източници е много по-опасна от рентгеновата снимка (а и от доста други неща).
Виж целия пост
# 11
Склонна сте да прекратите лечението на детето, заради една рентгенова снимка? Недейте, моля ви.
Отдавна се знае,че рентгените не са толкова вредни, колкото се тръби.
Виж целия пост
# 12
Понякога за да е адекватно и ефективно лечението се налага да се направи снимка. Детето е от 6 години по ортодонти. Налага се да се правят. Обикновено ни питат кога е била последната снимка и ако е било преди година не правят нова.
Подкрепят напълно мнението, че в социалните мрежи изобилства с хора, които освен да насаждат паника и страх у питащите друго не умеят. Направо си е вредно да се четат.
Успех с лечението!
Виж целия пост
# 13
Киселото мляко помага бърза изчистване от радиацията.
Виж целия пост
# 14
Не мисля, че радиацията е нещо, което се чисти. Тя не е вещество, което да се натрупва в организма.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия