Кандидатстване на работа след дисциплинарно уволнение

  • 1 881
  • 12
Здравейте. Имам въпрос свързан с кандидатстване за работа след дисциплинарно уволнение. Ако след подаване на CV, работодателя премине към следващата стъпка в подбора на персонал и покани на интервю, след което сметне че сте подходящ кандидат и предложи съответната позиция, ще разбере ли за дисциплинарното уволнение ако не бъде предоставена трудова книжка?
Също така, в случай на затруднения да се намери работа поради такъв тип уволнение, има ли право безработният да се запише в бюрото по труда, не с цел обещетение, а с цел съдействие за намиране на работа?
Благодаря предварително.
Виж целия пост
# 1
В БТ може да се запише всеки безработен. А относно уволнението - без ТК работодателят едва ли ще разбере, но все пак е коректно да му бъде споменато.
Виж целия пост
# 2
И да премълчиш на интервюто, пак трябва да си предоставиш книжката, за да ти оформят ТД. Тогава е много вероятно да реагират зле на скритата информация.
Виж целия пост
# 3
Масово си “губят” ТК и искат да им се издаде нова, за да не се види от новия работодател.
Виж целия пост
# 4
И аз съм го срещала тоя номер със загубената книжка, само се чудя как прежалват годините стаж, съдържащ се в книжката, при изчисляване на процента доплащане за професионален опит - понякога загубената месечна сума може да е доста голяма.
Иначе по темата - не, без трудова книжка няма откъде да разбере.
Някои работодатели освен трудова книжка искат и копие от заповедта за прекратяване на последния трудов договор (където също пише основанието) и съответно справката от НАП за прекратяването. При "загубена" книжка е много вероятно да ти поискат поне заповедта за прекратяване.
Виж целия пост
# 5
Аз не си пазя заповедите за прекратяване. В тях пише, че от дадена дата прекратяваме трудовите си отношения. Какво го интересува бъдещия работодател?
Виж целия пост
# 6
Пише и члена, по който се прекратява трудовото правоотношение.
И без това скоро ще влязат в употреба електронните трудови книжки и там единствено оправдание ще е хакването.
Виж целия пост
# 7
Хайде вече да навлизат, защото моите са попълвани като от първокласници.
Виж целия пост
# 8
Аз не си пазя заповедите за прекратяване. В тях пише, че от дадена дата прекратяваме трудовите си отношения. Какво го интересува бъдещия работодател?

Интересува го, защото има хора, които лъжат, излизат в дълъг неплатен отпуск или болничен при един работодател (или пък просто са на смени по график, които не са всеки ден), подписват договор с втори работодател БЕЗ да уведомят втория за съществуването на първия, което автоматично е проблем за втория работодател. Затова ако съм работодател като видя заповед за прекратяване и приключена трудова книжка ще съм сигурна, че не съм в нарушение.
Не е проблем да се подпише договор с втори, и с трети, и с четвърти ако искате работодател, просто всеки от тях трябва да бъде уведомен, за да се спазят съответните изисквания, най-малкото основанието за подписване на допълнителен договор - чл. 111 от КТ.
Виж целия пост
# 9
Никой не ми е изисквал заповедта за прекратяване на трудови отношения с предишен работодател. Наистина никой. Последната я прибрах кофата няколко месеца, след като бях напуснала.
Виж целия пост
# 10
Има такива, които я искат. Някои да, някои не. Защо спорим?
Виж целия пост
# 11
Ако си предоставиш трудовата книжка, нормално да не ти искат и заповедта, все пак еднакви неща пише на двете места. Ако наистина има случай на изгубена трудова книжка, новият работодател може също така и да се е свързал със стария за потвърждение, без да уведомява кандидата, не е незаконно.
Виж целия пост
# 12
Не сме длъжни да си предоставяме на трети лица документите, описващи отношения между мене и някого.
Наскоро ми искаха препоръки от последните две места, на които съм работила. Едната фирма се закри, фалира, не съществува вече нито в чужбина, нито в България. А мениджърите на втората фирма не са в България, не ме и познават лично. Тук имахме една... супервайзор, проджект мениджър се водеше, но тя напусна в седмицата, в която и аз. И няма кой да ми пише препоръки.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия