Разделно хранене-рецепти/2/

  • 221 544
  • 302
# 165
Гарнитури:

Гарнитура от различни видове пюре

най-отдолу - кръгче лимон
- пюре от картофи
- пюре от моркови
- пюре от спанак или броколи
- пръстенче лук пълно с лютеница
Понеже нямах метален пръстен, в който да наредя всичко, за да стои така едно върху друго, използвах изрязано пластмасово шише от минерална вода

Картофено сърце

- сварени картофи - намачкани с пресата за картофи
- краставички - на дребно
- сварени моркови - на дребно
- мариновани гъби
 Сместта се изсипва във форма сърце, след това се оставя в хладилника да стегне. След като се обърне в чинията се украсява с буквичката на госта
Виж целия пост
# 166
Рецепти от форума:

Постни:

ПИСТО /  ФРИТАДА/кантабрийско ястие/-от темата за Испанската кухня Wink

4 домата зрели            2 тиквички
2 гл. кромид                 2-3 скил. чесън
2 зелени чушки           олио, сол
1 червена чушка        1 ч.л. захар

Запържете нарязаните кромид и чесън, добави нарязаните на малки парченца чушки, разбъркай и остави още 5 мин. Добави нарязаните на парченца тиквички и продължи да готвиш още няколко мин. за да не загори кромида, тогава добави смлените или нарязани на ситно домати. Готви още 15 мин. и добави солта и захарта за да убе киселината.

ПАТЛАДЖАНЕНИ ПАКЕТЧЕТА, ПЪЛНЕНИ С МОЦАРЕЛА И ДОМАТИ НА СКАРА

Продукти за 4 порции:
2 патладжана
250 гр моцарела
2 домата
2 стръка пресен босилек
сол,пипер
2 с.л. зехтин 

Заливка:
4 с.л.зехтин
1 ч.л. балсамико оцет
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. лим.сок

Нарязвам патладжаните по дължина на филии с дебелина 5 мм. Варя ги в подсолена вода за около 2мин., след което ги отцеждам и подсушавам в кърпа. Моцарелата и доматите нарязвам на филии. За оформянето на пакетчетата слагам 2 патладжанени филии една върху друга на кръст. В средата на кръста слагам шайба домат, подправям със сол и пипер, слагам отгоре едно листо босилек и шайба моцарела. Върху моцарелата поставям още една доматена шайба и подправям. Завивам краищата на кръста върху плънката, за да се получи пакетче. Правя по този начин осем пакетчета, които оставям за половин час в хладилник.

За приготвянето на заливката разбърквам в купичка с тел зехтина, лим.сок, дом.пюре и балсамико оцета, подправени със сол и пипер.

Пека патладжанените пакетчета, намазани със зехтин, на скара по 5 мин. от всяка страна до златистокафяво. При сервирането заливам пакетчетата със заливката и поръсвам с босилковите листенца.

Рулца от патладжани

Патладжаните се обелват и се нарязват по дължина на парчета с дебелина около половин см. Може да се изпържат, но аз ги посолявам и ги нареждам в две тави и ги слагам да се пекат във фурната. По някое време сменям местата на тавите - гоната отива долу, а долната - горе. Така не стават толкова мазни като при пърженето. Като станат готови ги изваждам и ги оставям да изстинат. През това време смесвам извара със счукан чесън и копър. Може да се направи и с равни количества извара и натрошено сирене. На всяко парче патладжан в единия край сипвам по една лъжичка от тази смес и навивам на рулце. Нареждам в чиния и оставям в хладилника да се стегнат поне за 1-2 часа. След това си ги хапваме заляти с кисело мляко и с домати за гарнитура.

Патладжан с домати на фурна/Бейб/

Изпържвам предварително патладжаните, и ги оставям малко в/у хартия да поеме мазнината. Нареждам ги в тавичка на един ред, после ред домати(може и пресни, или от консерва се заливат патладжаните), по желание може да се добавят и предварително сварени картофи, нарязани на кръг4ета) и пека във фурната.

Зеленчуци огретен/denis_d/

1-2 пак. замразени зеленчуци / може и пресни/
1-2 домата на кубчета
150-200 сирене
подправки по избор/сол,магданоз, риган,босилек/
2-3 с.л олио
Всичко се разбърква и се изсипва в тава. Отгоре се настъргва кашкавал. Пече се 20-30 мин.
Много е вкусно, леко и бързо за приготвяне.

Пресни картофки на фурна /pep-4o /

пресни картофи-задушени с 1/2 пак. масло, 1 к.чаша вино, 1 к.ч. вода, 2 с.л. соев сос,  стръкче нарязан розмарин или щипка сух, 5-6 скилидки счукан чесън и повечко самардала, без обикновена сол - това се обърква в тава - не в йена, защото е по-широко и се затваря отгоре с друга тава за 1-1.5ч. - така и се задушават, и се пекат. А при поднасяне се поръсват със ситно накълцан пресен лук и копър (а може и да не се поръсят, достатъчно вкусни са и така)

Пълнени чушки с булгур

4  сушени чушки
1  ч.ч. булгур
1  глава лук, нарязан на ситно
2  скилидки чесън, нарязани на ситно
1  морков, настърган на едро ренде
1 с.л.  нарязан джоджен или 1/2 ч.л. сушен
2 с.л.  зехтин или олио
250 мл  зеленчуков бульон
2  домата, нарязани на ситно или от консерва
сол, пипер на вкус

Чушките се накисват за 20 мин. в гореща вода. Булгурът също се накисва за 20 мин. в студена вода, ако е арабски, и във вряща вода, ако е български. Прецежда се добре.В загретия зехтин се слагат за 1 мин. лукът и чесънът. Прибавя се морковът, след 1 мин. се слага и булгурът. Всичко се подправя с джоджен, сол и пипер на вкус.Чушките се напълват. Бульонът и доматите се смесват и с тях се заливат чушките. Слагат се да се запекат за 15-20 мин. на 180°С.
Виж целия пост
# 167
Супи:

АГУАИЙО /AGUAILLO/-от темата за Испанската кухня Grinning

3 домата
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 краставица
1/2 гл. кромид - малка
вода, олио, оцет, сол - на вкус

Режат се всички зеленчуци на малки кубчета и се слагат в дълбок съд. Загрява се водата + олиото + оцета + солта. Оставя се да изстине и се сервира добре изстудена.
Виж целия пост
# 168
Салати:

Различна салата от домати

4 средни домата
1 тиквичка
1 стрък целина
1/2 ч.чаша кълнове царевица
1 с.л.ситно накълцан лук

Нарежете на кубчета доматите и тиквичката.
Добавете кълновете, лука и нарязания по дължина стрък целина.
Подправете с олио и оцет
Виж целия пост
# 169
Постни:

Пълнени чушки с ориз и бамя

500 г чушки
250 г бамя
1/2 ч. ч. ориз
12 глава лук
2 скилидки чесън
5-6 с. л. олио
1 ч. л. къри
сол на вкус

1. Бамята се нарязва на колелца, чесънът и лукът – наситно
2. Наситнените чесън и лук се запържват за 1 минута в сгорещено олио, поръсват се с къри. Добавя се бамята, запържва се 2-3 минути, посолява се и се поставя оризът. Когато оризът стане стъклен, се налива 1/2 ч. ч. гореща вода. Къкри на тих огън, докато оризът поеме водата.
3. Чушките се пълнят с готовата плънка. Нареждат се в намаслена тава, налива се вода, която да стига до средата им. Ястието се пече около 30 минути в предварително загрята до температура 180 градуса фурна
Виж целия пост
# 170
Тестени:

Спагети със сметана и лимонова кора

спагети
заквасена сметана
краве масло
настъргана лимонова кора
сол

Спагетите се сваряват в посолена вода и се отцеждат. Във всяка чиния за сервиране се слага по една чаена лъжичка настъргана лимонова кора, бучка масло колкото орех и 1-2 супени лъжици сметана. Отгоре се слагат горещите спагети и се разбърква добре, докато се разтопи маслото. Звучи доста странно като комбинация от продукти, но който си го приготви ще остане приятно изненадан.
Виж целия пост
# 171
Риба:

Печен костур

Продукти
•  Костур 4 порции
•  Лимон 1 малък
•  Зехтин 2 лъжици
•  Лук 2 глави
•  Черен пипер
•  Готварска сол

Приготвяне:
Почистваме рибата, на всяка порция правим разрез, в който поставяме резенче лимон. Намазваме дъното на огнеупорен съд с олио, подреждаме нарязания на парченца лук и приготвения костур, поръсваме с олио и печем в много гореща фурна.
Виж целия пост
# 172
Здравейте, от доста време чета вашите рецепти и си навивам да започна да се храня разделно, но темата Разделно Хранене не  се отваря. На мен ми е ясен принципа, но доколкото знам има часове след които можеш да взимаш друг тип храни и тн. Бих искала да се информирам от някъде.
Ще ви бъда благодарна "ако ударите едно рамо" Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Виж целия пост
# 173
Заповядай в темата ни
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=226463.msg5062325#msg5062325
Виж целия пост
# 174
Ето малко рецепти от едно списание.Снимах ги,когато бях на гости на майка ми.Има интересни неща Wink

Салати:

Салата с извара/без орехите!/

Салата с патладжани,чушки и сирене


Виж целия пост
# 175
Предястия:

Рулца от краставици

Хайвер от тиквички
Виж целия пост
# 176
Яйца:

Яйца в гнезда от домати
Виж целия пост
# 177
Постни:

Неаполитански патладжани
Виж целия пост
# 178
Риба:

Ципура с доматен сос

Аз я правя без маслините Wink
Виж целия пост
# 179
Пиле:

Пиле с бамя

Пиле по португалски
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия