Какво повече НЯМА да купя - 25

  • 49 213
  • 509
# 225
Имам същите наблюдения със сирената на Ведраре, краве и козе. Кравето като го начупя с пръсти после остава някаква странна мас по пръстите, трудно се мие, отделно и странен вкус по небцето, като от нишесте/суха субстанция, която лепне като филм. Козето им пък, от което ядях в несвяст, преди няколко месеца беше горчиво и с ужасен дъх, и директно отиде в кофата, повече не съм купувала. Розино се учудих, като го видях вчера в ебаг, уж са малка ферма, ползват си млякото за сладоледа в Gelatto&Late и имаха малко производство, което се продаваше само в джелатериите, кога се разраснаха толкова много да могат да предлагат и в супермаркет, не знам, дано не е за сметка на качеството.

Ведраре и Домлян от много години са с добър авторитет в Карловския регион-топ както се казва ,на мен обаче не ми допадат също,сиренето на Домлян е мега солено-чак горчи No Mouth
Виж целия пост
# 226
На нас Ведраре ни дойде мнооого солено.
Виж целия пост
# 227
Ведраре не ми харесва и на мен. Кашкавалът на Домлян не е лош, но точно сиренето не съм опитвала.
Виж целия пост
# 228
Така е, правилно е за сухото мляко. От преки наблюдения - редовен внос в България има от Нидерландия, Германия и Австрия.
И, за да съм по темата:няма да купя повече тези мокри кърпи за почистване на повърхности. След 4-5 пъти отваряне изветряха и изсъхнаха, а са 60 на брой. 🤔

Някой с впечатление от качествени такива 😊? Може да драсне в  другата тема. 😊

 
Ей това сирене, останах изненадана колко е неприятно

Не знам каква е тая порода джерсей, но сиренето е хем горчиво, хем супер солено и се рони. Фейл.
Да знаеш, че болдваното не е от кравата и млякото. Аз от такава порода крава си купувам мляко - то е плътно и високомаслено, много вкусно. И сирене си купувам редовно, от същото мляко - никога не е било такова.
Не знам за конкретното сирене, ама преди година-две България беше на първо място в ЕС, ако не се лъжа, по внос на сухо мляко, сега нямам представа какво е положението, но надали е много различно. Това сухо мляко отива точно за сирене и кашкавал.
Виж целия пост
# 229

Не знам за конкретното сирене, ама преди година-две България беше на първо място в ЕС, ако не се лъжа, по внос на сухо мляко, сега нямам представа какво е положението, но надали е много различно.
Може ли линк в какъв контекст? С кой сравняваме? Имаш ли идея от пазарите в Полша, Франция, Италия, Германия??...
България е супер мижав вносител на всичко в ЕС. Останалите просто си го произвеждат и преработват на място. Но има и много голям внос/износ, независимо от това.
Големите производства разчитат на сухо мляко, защото е универсално.
В България няма големи производства. На фона на Европа сме супер малки.
Няма как да имаме най-големия внос на сухо мляко.
Като абсолютна стойност в тонове ли? На глава от населението ли? Как най-голям?
https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/bg/statistics?includeUK=true
Всички са внесли повече от нас, с изключение на Хърватия, Ирландия, Малта и Кипър за 2022
Код 0401
Германия (освен, че е И производител), е внесла 1.5 милиона тона
България е внесла 6.7 хиляди тона...

Ама къде ги четете тия щуротии нямам си идея...
Виж целия пост
# 230

Не знам за конкретното сирене, ама преди година-две България беше на първо място в ЕС, ако не се лъжа, по внос на сухо мляко, сега нямам представа какво е положението, но надали е много различно.
Може ли линк в какъв контекст? С кой сравняваме? Имаш ли идея от пазарите в Полша, Франция, Италия, Германия??...
България е супер мижав вносител на всичко в ЕС. Останалите просто си го произвеждат и преработват на място. Но има и много голям внос/износ, независимо от това.
Големите производства разчитат на сухо мляко, защото е универсално.
В България няма големи производства. На фона на Европа сме супер малки.
Няма как да имаме най-големия внос на сухо мляко.
Като абсолютна стойност в тонове ли? На глава от населението ли? Как най-голям?
https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/bg/statistics?includeUK=true
Всички са внесли повече от нас, с изключение на Хърватия, Ирландия, Малта и Кипър за 2022
Код 0401
Германия (освен, че е И производител), е внесла 1.5 милиона тона
България е внесла 6.7 хиляди тона...

Ама къде ги четете тия щуротии нямам си идея...
Съжалявам, Духи-пухи, четено е в пресата, отдавна. Просто се впечатлих тогава, надали вече ще намеря линк, но ще потърся.
За ЕС казах, че "ако не се лъжа", защото това повече ми убягва (сред кои държави е сравнението), но за първото място съм сигурна. Но дори и да е сред по-малък кръг държави, да не е целия ЕС, ако е достоверна информацията в статията, не е за игнориране. Тя България може и да е супер малък вносител на всичко, защото е и с малко и неплатежоспособно в общи линии население, но за някои продукти е показателно, че се внасят в количества, които не биха били необходими, ако имахме запазено производство, за което съществуват естествени подходящи условия - месо, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци (и не визирам екзотичните).  При три пъти намаление на отглежданите животни, от какво да се правят млечните продукти, не знам. На всяка опаковка четем, че бил продуктът от българско мляко, от български крави, а къде се влага внесеното сухо мляко, не е ясно. 
Не е точно тази статията, която съм чела, но е по същия въпрос:
https://m.dnes.bg/obshtestvo/2020/01/25/pyrvenci-sme-po-vnos-na- … aval-iadem.437049
И две статистики:  https://www.bia-bg.com/service/view/26717/
https://agri.bg/agrosaveti/zhivotnovadstvo/polet-nadolu-vse-po-m … ovete-s-22-nagore
Каквито и да са точните цифри, тенденцията е ясна и определено не е благоприятна. Инак нямаше и тук да си пишем в темата за мляко и млечни.
Виж целия пост
# 231
Цитат
Не знам за конкретното сирене, ама преди година-две България беше на първо място в ЕС, ако не се лъжа, по внос на сухо мляко, сега нямам представа какво е положението, но надали е много различно. Това сухо мляко отива точно за сирене и кашкавал.

Кубратова ,не важи за всички мандри това,и пак няма гаранция ,че ще ми допадне продукцията .
Както казах Домлян и Ведраре са водещи мандри в Карловската околия,имаме познати там работят от години ,и не ,не се използва сухо мляко,технологията им била перфектна ...В тази връзка нещата са далече по-добри от колкото при производство на малотрайни колбаси -там вече е някакъв ужас и никога няма да се оправи ..No Mouth
Виж целия пост
# 232
Домлян ползват И сухо мляко и смески. Ведраре също (откак влязоха в Лидъл).
Скрит текст:
Не знам кой къде работи, но знам какво се продава натам 😊.
И за увеличаване на маслеността, и за увеличаване на количеството продукция, и по други причини.
Въпрос - защо ползването на сухо мляко е проблем?
Виж целия пост
# 233
Е,  как защо е проблем!? Защото ако искам сухо мляко, ще си купя сухо. Проблема е, че плащаш за мляко, а получаваш продукт с по-ниска хранителна стойност, в който има по-малко витамини и други полезни вещества плюс бонус - канцерогенни съединения, отделящи се при високите температури при които се изсушава.
Виж целия пост
# 234
На мен лично ми е проблем, че очевидно не се обявява коректно състава. Под коректно имам предвид пълно и точно отразяване на състава и процентно съдържание. Явно всичко си е в рамките на закона, но не ми харесва.
Виж целия пост
# 235
За мен не е проблем сухото мляко,стига да ми е вкусен накрая продукта Simple Smile

Споделете нещо за малотрайните колбаси,които 10г ми син обожава и в чудо сме се видяли как да избегнем от покупката им,лошото е и че малкото почти на 2г е апетитно откъм месо и вчера например в магазина имаше реван за кренвирш и пръчици на Бони No Mouth Купих ,естествено..Салам закуска Перелик,пушени флейки на Кен ,а най-любимият му салам с който държи да е пицата е Хамбурски бомбичка на Житница No Mouth

Винаги се опитвам да го накарам да предпочете прясно месо пред тези колбасарски боклуци,но не и не ,обожавал колбаси и наденици и нямало да спре да ги иска и яде Sad
Виж целия пост
# 236
На мен лично ми е проблем, че очевидно не се обявява коректно състава. Под коректно имам предвид пълно и точно отразяване на състава и процентно съдържание. Явно всичко си е в рамките на закона, но не ми харесва.
Как да ти харесва, като това е чиста измама. Дали ако беше по - полезно и безвредно щеше да е евтино? Влагат нещо два пъти по-евтино, а го продават за за цена на натурално мляко.
Виж целия пост
# 237
На мен лично ми е проблем, че очевидно не се обявява коректно състава. Под коректно имам предвид пълно и точно отразяване на състава и процентно съдържание. Явно всичко си е в рамките на закона, но не ми харесва.
Как да ти харесва, като това е чиста измама. Дали ако беше по - полезно и безвредно щеше да е евтино? Влагат нещо два пъти по-евтино, а го продават за за цена на натурално мляко.
Допустимо е сухото мляко или други добавки като протеини да са до 20 %, суровото мляко трябва да е 80 % от влаганите суровини при производство на млечни продукти. Според мен именно това съотношение е възможно да не се спазва.  Въпросът е дали се контролира.
За мен е непонятно и откъде идва нетипичната мазнина в много саламурени сирена - уж не трябва да е растителна, това поне е забранено, остава да е добавена животинска, но защо и каква?
Със сигурност не идва от маслеността на самото прясно мляко. А и когато самото мляко е високомаслено, усещането и на вкус, и на допир е съвсем различно, не така изкуствено - буквално понякога не мога да си измия ръцете с препарат за съдове от такава мазнина, та повтарям.
Виж целия пост
# 238
Teddynm, има и продукти с добър състав, но са бая скъпи. От приемливите цена -качество обикновено взимам от Лидл от серията clean label (шунка, шпек и луканка), както и детски кренвирши и шунка.
Виж целия пост
# 239
Кубратова, именно, описа го перфектно. Имала съм село и баба, която правеше всичко от сапун до мехлем против изгаряне, яла съм домашно сирене и краве, и козе, и овче, правено от различни хора, такова усещане по пръстите и горчилка не е имало никога. Трябва да си мия ръцете по два пъти с веро и пак лъщи. За тази цена, която уж претендира да обезпечава, че ми предлагат чиста храна, изобщо не е гот. Отделно си задавам въпроса какво всъщност давам на децата да ядат.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия