Приравняване на английско образование към българско?

  • 1 401
  • 28
Здравейте, в моето семейство имаме казус. Големият ми син завърши основно и средно образование в Англия и има желание да се върне в България, да учи и вземе българско гимназиално образование, за да продължи да учи висше тук.
Знам , че никак няма да му е лесно. Въпросът е - възможно ли е, как става приравняване и след като въобще не е учил в България, ще може ли да започне тук гимназия?
Виж целия пост
# 1
Няма нищо невъзможно 🙂
В Министерството на образованието в Бг ще ви дадат отговор и как се процедира. Вижте в сайта им информацията, пишете им емайл, обадете им се.
Успех!
Виж целия пост
# 2
Той на колко години е?  Понеже средно образование в България е завършването на гимназия, а той вече има средно.
Иначе със сигурност може. 
Ако вече е минал седми клас и не може да се яви на нашите нво-та, ще го разпределят в някое училище. Там може да му се наложи да държи приравнителни изпити, но само за предметите, които се изучават тук, а там не е учил.
Виж целия пост
# 3
Голям е - на 23 години 😊
Със сигурност ще има да учи български и литература, четох нещо и за история на България и география и икономика на България, това със сигурност не е учил. Трудно ще е...
Виж целия пост
# 4
За можене може, въпроса е защо би си го причинил и изгубил N години само и само да учи в бг университет, какво толкова си е харесал, което никъде другаде не се предлага? Мисля че може да се запише в нашите университети като чуждестранен студент - таксата му ще е доста висока, но пък няма да губи време.
Виж целия пост
# 5
Не това е тема, бих се радвала, ако някой с опит - дете върнало се от чужбина и завършило тук, пише.
Всичко друго е спам, и да се чудите на решението му.
Виж целия пост
# 6
Първо отидете в РУО във Вашия град и говорете с тях. Може и към МОН да се обърнете, за да Ви кажат за признаването на диплома/ степен. След това ще Ви обяснят стъпките за следване в бг университет за български гражданин, завършил средно образование в друга държава. Не е задължително да завърши и в България средно.
Има и вариант да учи средно специално за две години задочно или самостоятелна форма и да се явява на изпити. В този случай се учат само специалните предмети от професионалната подготовка и се държи държавен изпит за получаване на степен и специалност. След това, разбира се, може да продължи висше или да остане със средно специално.
Виж целия пост
# 7
Не се чудя на нищо, хора всякакви. Търся причината, за да предложа по-добро решение ако това е възможно. Щом иска да учи в бг университет - обадете се в този университет и питайте какви са условията за българи завършили в чужбина. В зависимост от университета и специалността, приравняване може и да не се наложи или да е минимално, все пак той е учил, макар и не в България.
Виж целия пост
# 8
Е защо не си кандидатства като чужденец в университета и толкова?
Какъв е зора да се връща назад?
Не виждам логика.
Ако иска да учи допълнително български - много университети го предлагат.
Виж целия пост
# 9
Като чужденец в България ще трябва да плаща огромни такси (в някои специалности - в хиляди евро годишно), отделно че вероятно ще учи на английски и не всички права ще има равни (за общежития, например). Всичко това може да не е желано и се търси приравняване на диплома. То не става само с "искам - давай".
Виж целия пост
# 10
Чак пък огромни такси!
Не са толкова големи разликите между платено обучение за българи и чужденци.

Доня Дафина да каже каква точно е целта.
Виж целия пост
# 11
Точно големите такси искам да избегнем, те ще се засекат двамата с брат му, въпреки възрастовата разлика, да завършат заедно гимназия и ще ми дойде прекалено скъпо да издържам на такси за чужденец. А и той няма английско гражданство.
Виж целия пост
# 12
Ами свърших работа с едно обаждане. Пия просеко.
Обадих се в един университет.
Те казаха, че приравняването на дипломата от чужбина е държавна администрация. Отивате в съответното РУО и си подавате за приравняване.
След това младежът взима Удостоверение и си кандидатства в университет като български гражданин и плаща такса като за български гражданин.
Виж целия пост
# 13
https://mu-sofia.bg/priem/ksk/priem-chuzdenci/
Само за пример. Има ги и таксите за платено за българи, за справка.
Виж целия пост
# 14
Моят опит е по-различен е с по-малко дете, но ще нахвърля някои неща. Българската образователна програма няма никакъв опит с българчета, израстнали в чуждоезична среда. Има програми за интеграция на чужденци, но не и за българи. Просто голяма празна дупка. Абсурдно е, но ако има чуждо гражданство и кандидатства като чужденец ще има сякаш по-голям достъп до разните им програми, наредби и правилници, допълнителни уроци. Като български гражданин ще започнат да ви обясняват, че … нямат предписания.
На 23 не мисля, че някое училище ще го приеме да учи гимназия. Например при записване в училище правят задължително входящи тестове. Няма изключения. Поставят двойките и така започва ведро новата учебната година. Има също матури. Не вярвам някой тук да може да помогне.
Успех! И дано да не чувате често как е било ваше задължение да го учите на български, и как имало български училища в чужбина. Истината е, че не са подготвени. Виждат и чуват, че детето разбира и говори и изобщо не осъзнават, че говорейки и разбирайки това дете не може да разбере и да отговори на някои въпроси. Пример от тест за 4. клас. Попитайте го дали може да отговори.
Успех!
Сега прочетох, че няма чуждо гражданство. Представям си да приравните дипломата и направо да кандидатства с чуждата диплома, а езика да учи на ход.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия