Няма да се толерират тролове, които без никакви доказателства и несподелен личен опит разводняват темата, нападат, обиждат и си позволяват да дават вредни съвети, които очевидно на тях не са помогнали.
Всеки има право да се храни с храна, която харесва, но и да носи последствията от действията си. Темата предоставя достатъчно информация и не насилва никого.
Призовавам всички, които не одобряват обсъжданите в тази тема режими да използват темата
Инсулинова резистентност, вегетарианство и веганизъм
Чувствайте се свободни да докажете постиженията и опита си с изследвания и съвестно да носите отговорност за съветите, които давате на потребителите.
Нямаме против да се обсъждат в тази тема вегански и вегатариански режими, стига да е в рамките на добрия тон.
В нашата „секта“ често в темата се почерпваме виртуално с режимни храни от всякакъв вид. А също и кетов сладкиш, зонов сладкиш, кето торта и т.н. Възможно е и стандартен сладкиш, но това е рядкост. Също така и полу кето или полу зонова торта. Моля това от новите да не счита, че ни е ежедневно хранене и че вие така трябва да правите. Моля да не се приема като съвет, че едва ли не всеки ден трябва да се ядат торти с подсладители. Точно обратното. Накрая на първи пост е посочен линк към дискусия в която е обяснено защо подсладителите са вредни и трябва да се избягват. Тоест това са изключения по повод. Особено за новите, които трябва да изчистят ума си от стари навици, да променят режима си, да постигнат резултати в сваляне на килограми и подобряване на изследвания - е наложително изключване за да се изгради навик на живот без захар и вредни храни.
Всеки човек спрямо своя опит с режима, предпочитания и най-вече лична толерантност на тялото преценява какво може и какво не да консумира.
Старите теми:
Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5
Тема 6
Тема 7
Тема 8
Тема 9
Тема 10
Тема 11
Тема 12
Тема 13
Тема 14
Тема 15
Тема 16
Тема 17
Тема 18
Тема 19
Тема 20
Тема 21
Тема 22
Тема 23
Тема 24
Тема 25
Тема 26
Тема 27
Тема 28
Тема 29
Тема 30
Тема 31
Тема 32
Тема 33
Тема 34
Тема 35
Тема 36
Тема 37
Тема 38
Тема 39
Тема 40
Тема 41
Тема 42
Тема 43
Тема 44
Тема 45
Тема 46
Тема 47
Тема 48
Тема 49
Тема 50
Тема 51
Тема 52
Тема 53
Тема 54
Тема 55
Тема 56
Тема 57
Тема 58
Тема 59
Тема 60
Тема 61
Тема 62
Тема 63
Тема 64
Тема 65
Тема 66
Тема 67
Тема 68
Тема 69
Тема 70
Тема 71
Тема 72
Тема 73
Тема 74
Тема 75
Тема 76
Тема 77
Тема 78
Тема 79
Тема 80
Тема 81
Тема 82
Как да спрем диабет тип 2 чрез игнориране на общите съвети
Прочетете поста на kameloth в скрития текст на първия пост в темата НВ-ВМХ и палео. Прочетете и целия първи пост.
Ах, тази захар / That Sugar Film (2014)
Зърнени убийци / Cereal Killers (2013)
Зърнени убийци 2: Живей на мазнини / Cereal Killers 2 – Run on Fat (2015)
Голямата дебела лъжа / The Big Fat Fix (2016)
Много добро резюме от svetty1980 относно книгата " The Obesity Code"
Защо трябва да ядем качествена и естествена храна
Важни линкове за четене:
Каква е разликата между ВМ-НВХ, НВД и Кето? - От Милко Георгиев
Важно за плодовете:
Марк Сисън за консумация на плодове
Важна информация за инсулина:
Инсулинът и неговoтo въздействие върху метаболизма
И още един превод на статията
Инсулинът и неговoтo въздействие върху метаболизма
Още линкове за по-добро осмисляне на проблема:
Инсулинова резистентност
Двете страни на инсулина. Инсулинова чувствителност.
Хиляди страдат от преддиабет дори без да знаят
Гликемичен индекс и гликемичен товар:
Гликемичен индекс и гликемичен товар- таблица
Каква е разликата между Гликемичен и Инсулинов индекс?
Как захарта може да увреди мозъка
Въглехидратите и щитовидната жлеза
Хиперурикемия, подагра и ВМ-НВХ
Хормонален хаос от хиперинсулинемия
Холестерол и ВМ-НВХ. Има ли основания за тревога?
Полезни книги за четене:
НИСКОВЪГЛЕХИДРАТНА (КЕТОГЕННА)
ДИЕТА ПРИ ДЕЦА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕ - Автореферат от Д-р Иванка Николова Паскалева
Алън Кар - Лесният начин за отслабване
Голямата измама с холестерола от д-р Майкъл Кендрик
Зоната от д-р Бари Сиърс
Овладяване на Зоната от д-р Бари Сиърс
Гладуването може да спаси живота ви – Хърбърт Шелтън
Дейвид Лудуиг - Никога повече гладни
Ензимният фактор – Хироми Шиния
Микробният фактор – Хироми Шиния
Пшеницата – маскираният убиец–Уилям Дейвис
Победата над диабета Уилям Филпот, Дуай Калита
Dr Boz - ketoCONTINUUM
Черво с чар – Джулия
Джеси Инчауспе - Глюкозната революция
Марк Хаймън – Програмата кръвна захар
Марк Хаймън – Ултраметаболизъм
Марк Хаймън – Истинската храна
Яж мазнини и отслабвай - Д-р Марк Хаймън
Джейсън Фънг - Код Затлъстяване
Джейсън Фънг - Код Диабет
Джейсън Фънг, Джими Мур – Здравословно гладуване
д-р Уилям Дейвис "Пълно изцеление"
Блогове за рецепти:
nosugar
vilistime
mywholesome
healthywithdeni
Важни книги за водата и защо трябва да пием:
Батманжелидж, Ф. - Ти не си болен, а просто си жаден
Батманжелидж, Ф. - Тялото жадува за вода
Батманжелидж, Ф. - Водата лекува, лекарствата убиват
Батманжелидж, Ф. - Лечение на болките в ставите и гърба
В книгите е описано защо трябва да се пие вода, но и да се добавя сол в нея. Масова заблуда е, че трябва да се пие вода, когато усетим жажда. Усета за жажда е крещящ симптом на обезводняване и дехидратация и чаша вода няма да ви помогне. Пие се вода ежедневно, а не когато се усети жажда.Много хора бъркат жаждата с глад. Мислят, че са гладни, а те са жадни. Описано е защо почти всички заболявания идват от липсата на вода.
Солта трябва да бъде нерафинирана. Рафинираната е мъртва сол, лишена от витамини и минерали.
Промяната в храненето е само част от процеса.
Важно е и пиенето на достатъчно количество вода.
Важно е и движението.
Важен е качествения сън.
Важно е да се игнорират източниците на стрес. Ако не можете, променете вашите реакции към източниците на стреса.
1. Какво е ИР?
Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на организма губят чувствителността си (стават резистентни) към инсулина.
Едно от действията на инсулина е да принуждава клетките, конкретно мускулните и мастните, да използват глюкозата в кръвта. На повърхността на тези клетки се намират рецептори, чувствителни на инсулин. Образно казано те са като ключалки, които се отварят с ключа-инсулин, при което кръвната глюкоза навлиза в клетката. Чрез този механизъм инсулинът и контролира нивото на захарта в кръвта.
При прием на високи количества въглехидрати кръвната захар нараства рязко. Панкреасът реагира с производство на голямо количество инсулин, който трябва да принуди клетките да усвоят количеството захар. С всяко покачване на инсулина обаче, инсулиновите рецептори привикват и губят чувствителността си към него. При инсулиновата резистентност инсулиновите рецептори спират да реагират на инсулина. В отговор на това панкреасът произвежда още инсулин, с който да се получи отговор от инсулиновите рецептори на клетките. Резултатът е рязко „отваряне“ на клетките и усвояване на кръвната захар, при което нейната концентрация в кръвта рязко спада. С напредване на процеса се появяват симптоми на хипогликемия – замайване, треперене, причерняване, топли вълни, изпотяване.
С всяко повишаване на концентрацията на инсулин чувствителността на клетките към него намалява. Докато панкреасът е в състояние да продуцира достатъчно инсулин, нивата на кръвната захар не надскачат референтните граници. Но тъй като панкреасът не е в състояние да отделя постоянно по-високо количество инсулин, идва момент, когато концентрацията на захар в кръвта остава висока. Това означава, че тя не се приема и усвоява от клетките. Когато кръвната захар започне да остава висока и при гладно състояние, е налице диабет тип 2.
2. Кои са причините за инсулинова резистентност?
наднормено тегло
метаболитен синдром
стрес
употреба на стероиди
заболявания с тежко общо състояние
бременност
Дефицит на витамини - Всички витамини, пряко или косвено влияят на инсулиновата чувствителност. Най-много се влияе от Б12, Б6, фолат, вит Д, К1, тиамин В1, рибофлавин В2 и ниацин В3 (В2 и В3 са кофактори на аденозин трифосфат), инозитол, витамин Ц. Мастноразтворимите А, Е и К2 също са важни. Минерали като магнезий и цинк също влияят,селен, йод.
Срещала съм много хора, които смятат, че не ядат много сладко, но всъщност е точно обратното. Не си дават сметка за количеството, което ядат и дори пред себе си не признават, че прекаляват. Има хора наистина не ядат чак толкова сладко, но прекаляват примерно с картофи, ориз и тестени изделия, които също са въглехидрати.
При един човек определени бавни въглехидрати е възможно да не се отразяват добре, затова всеки трябва да си прецени кои бавни въглехидрати да консумира.
Плодовете за ИР не са препоръчителни. Трябва да бъдат ограничавани и консумирани плодове с нисък ГИ и ИИ.
Вредна ли е фруктозата?
В общи линии от статията става ясно следното:
Фруктозата извлечена от плодове е вредна. Губят се витамини, минерали и особено пектина, който помага да се покачва плавно КЗ. И добавяйки тази фруктоза в сладкиши и консумирайки ги, само си вредим.
Консумацията на нормално количество плодове 1-2 на ден е напълно достатъчна. Плодовете са природен продукт. Но е факт, че ако се прекалява и с тях, също може да се получи проблем. При човек с тежка ИР дори консумация на плодове би навредила. Затова трябва да се изключат от менюто за известно време. Ако е невъзможно, да се ограничат изключително много. Запознайте се и с гликемичния индекс на плодовете за да разберете кои плодове не трябва да консумирате.
Наднорменото тегло е сериозно основание да се предполага хормонален дисбаланс. Но има диагностицирани слаби хора и с ИР и с диабет. Затова не бива само по-нормално тегло да се прави заключение за здрав организъм и липса на ИР или друг проблем. Напълно е възможно и слаб човек да има коремна и вътреорганна /висцерални/ мазнини, които може да не са забележими при всеки, но да причинят метаболитни нарушения.
I reversed my diabetes in just 11 days - by going on a starvation diet
Този човек винаги е бил с нормално тегло.
Visceral Fat
Reversing Type 2 Diabetes and ongoing remission
Освен въглехидрати, протеини на прах също не трябва да се консумират. И не само заради съдържащите се в тях подсладители.
Преработката на протеини започва при дъвкането им, с ензими, които се съдържат в слюнката. Самата миризма на протеин като гъби, месо, яйца предизвиква отделяне на стомашна киселина, а протеините изискват доста киселина. При приготвяне на студена напитка това отделяне на киселина не се случва, особено ако напитката мирише на портокал или ери-трол. Без дъвкане, в стомаха, но и в червата нахлува огромно количество протеин, често разграден на аминокиселини, повечето от които са силно инсулиногенни.
За да се усвои протеин тялото има нужда от витамин В6. Той се съдържа в месо, бобови и повечето високопротеинови храни, но не и в протеините на прах. Ако е добавен е във форма пиридоксин, а не пиридоксамин, която е по-лесно усвояема за повечето хора и се съдържа във вътрешни органи. В6 рутинно липсва при пушачи, хора с липса на фолат и Б12, тора с MTHFR мутации. Пиридоксал-5-фосфат е добра форма за хора, неусвояващи пиридоксин. В големи дози пиридоксинът е опасен и предизвиква непоправими вреди.
Може би, приети с мазнина, не биха предизвикали инсулинова отговор, но не е сигурно.
Тук диабетик от тип 1 пише, че след протеините шейк сутринта с 3.5гр захар КЗ се е покачила от 4 на 14-15. Той е инсулинозависим и по принцип един гол протеин не би трябвало да го афектира така. Друг се обажда, че и при него е така. Има много подобни оплаквания:
https://www.diabetes.co.uk/forum/threads/protein-and-blood-sugar.30688/
Консумация на 63гр протеин на прах от суроватка вдига КЗ след закуска от овесени ядки при 15 здрави доброволци. Тествани са с протеини са напитка в 4ч сутринта и закуска в 9ч и без протеини са напитка.
https://www.news-medical.net/amp/news/20200711/Consuming-whey-pr … althy-people.aspx
В протеините на прах няма фибри, които да задържат и забавят усвояването на протеин.
За усвояване са нужни и пробиотици. Има ги в нормалната храна, но не и в праховете.
https://www.livestrong.com/article/548836-what-helps-absorb-protein/
Има проучвания, които показват, че консумация на повече протеини от месо, зеленчук, млечни, морски дарове намаляват риска от развитие на диабет 2, но все още не е напълно изяснено как и в какви случаи. Други проучвания сочат повишен риск при консумация на животински протеини.
https://www.mdpi.com/2072-6643/8/8/446/htm
Докато не се изясни е по-разумно е да се консумира прясна, истинска, пълна с витамини и фибри растителна храна с нисък ГИ и протеини от гъби и яйца, за които е доказано, че не вдигат много инсулин.
Може да се консумират сурови ядки, но в нормално количество и не ежедневно. Мазнините в печените ядки са вредни за организма и консумацията им трябва да бъде много рядко и в малко количество – шепичка. Суровите ядки също имат своите недостатъци заради фитинова киселина и ензимни инхибитори.
Бобови ядки като фъстъци, грах, леща, боб също не трябвада се консумира заради ИР. Кашу също трябва да се избягва и ако се консумира да е пестеливо и по-добре сурово. Съдържа повече вгх. След нормализиране на килограми, кз, инсулин и другите стойности, може да бъдат въведени пестеливо и по-възможност зоново.
Консумирането на сурови ядки е правилно да става след накисване във вода за няколко часа. Така вредната фитинова и ензими ще бъде отстранена в голяма степен, а може и напълно.
Избягвайте печените ядки
Сурови или печени ядки
Сурови срещу печени ядки
3. Какви болестни състояния, се свързват с инсулиновата резистентност?
- наднормено тегло или необяснимото му покачване.
- липса на наднормено тегло, но затлъстяване в коремната област
- изпитване на нетърпим глад при липса на храна за няколко часа. Нормален глад е такъв, който не действа на настроението и би могъл да се пренебрегне при необходимост. Всичко друго е признак на проблем.
- нетипична умора от елементарните дейности от обикновеното ежедневие.
- наличие на други заболявания - проблеми с бъбреци, високо кръвно, ставни заболявания, някои кожни заболявания, заболявания свързани с "от възрастта" при сравнително млади хора, поликистозни яйчици и неустановен проблем за забременяване, ментални проблеми като депресии и др.
- дефицити на витамини и минерали
При метаболитния синдром се наблюдава наднормено тегло, съсредоточено около талията, висока кръвна захар на гладно, нисък добър (HDL) холестерол и високи триглицериди, високо кръвно налягане. Вероятно инсулиновата резистентност е причина за някои от изброените състояния.
Инсулиновата резистентност стои в основата на диабет тип 2. Инсулиновата резистентност се появява много по-рано. При редовни профилактични консултации и вземането на своевременни мерки при установена инсулинова резистентност диабетът може да се предотврати или отложи.
Чернодробна стеатоза - натрупването на масти в черния дроб е израз на разстроен контрол на обменните процеси на липидите, което се получава при инсулинова резистентност. Стеатозата и инсулиновата резистентност може да са умерено изразени или напреднали. Получават се нови данни, които показват, че стеатозата на черния дроб води към цироза и рак на черния дроб.
Атеросклерозата представлява процес на прогресивно натрупване на уплътнения и втвърдяване на стените на средните и големите артерии. Атеросклерозата води до коронарно артериално заболяване (сърдечни атаки, сърдечен пристъп, нестабилна стенокардия), инфаркт, инсулт, заболявания на периферните съдове (на крайниците). Рискови фактори за атеросклероза са:
високо ниво на лош (LDL) холестерол, ниско ниво на HDL холестерол
високо кръвно налягане
тютюнопушене
затлъстяване
захарен диабет
фамилна обремененост
Пораженията на кожата се изразяват в образуване на брадавици и състояние познато като акантоза (acanthosis nigricans), при което се наблюдава удебеляване (хипертрофия и хиперплазия) на клетки на епидермиса. При акантоза кожата потъмнява и се втвърдява. Обикновено са засегнати участъците около гънките, на врата и подмишниците (зони на триене). Това състояние се смята за показател за инсулинова резистентност. Установено е, че кожните брадавици често се появяват при пациенти с инсулинова резистентност. Брадавицата е доброкачествено образувание, което виси от кожата.
Инсулиновата резистентност води до проблеми с овулацията, зачеването, нередовен менструален цикъл и аменорея. Не е ясно дали инсулиновата резистентност влияе на мъжките репродуктивни функции. Синдромът на поликистозните яйчници се дължи на хормонален дисбаланс при младите жени. Най-явният симптом е липсата на менструация, наднормено тегло (при 50% от пациентките) и нетипично за жената окосмяване.
РЕПРОДУКТИВАНА СПОСОБНОСТ ПРИ ЖЕНИ С ИНСУЛИНОВА РЕЗИСТЕНТНОСТ
При инсулиновата резистентност се наблюва повишаване на нивата на мъжките полови хормони при жената. Инсулинът намалява нивото на белтъка, свързващ тези хормони, с което се увеличава свободната им фракция. Това може да се отрази само на лабораторните стойности на андрогенните хормони (тестостерон, дехидроепиандростендион сулфат и др.) или да се прояви клинично с повишено окосмяване над горната устна, по брадата, около гръдните зърна, в областта между лопатките на гърба, на кръста и по корема.
ЗАХАРЕН ДИАБЕТ И ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА
ЗАХАРЕН ДИАБЕТ И ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА
4. Кой е застрашен от инсулинова резистентност?
наднормено тегло при индекс на телесната маса над 25кг/м2
мъже с талия над 100 см и жените с над 88 см.
възраст над 40 години
при наличие на родител с диабет тип 2, високо кръвно налягане или атеросклероза
при проявил се гестационен диабет (диабет по време на бременността)
високо кръвно налягане
триглицериди над нормата, нисък добър HDL холестерол или артериосклероза
синдром на поликистозните яйчници
акантоза
5. Как се поставя диагноза за инсулинова резистентност?
Диагнозата инсулинова резистентност не може да се постави от едно изследване, тъй като нормално показателите на кръвта варират. За всеки нивата са различни. Но наличието на висок инсулин на гладно се смята за абнормално явление. В практиката най-често се използва формула, включваща кръвната захар на гладно и нивото на инсулина на гладно. Стойности над определен предел говорят за резистентност. Друг белег е покачването на инсулина над 5 пъти от изходния в хода на обременяването с глюкоза или достигането на стойности над 100 U/l.
ОРАЛЕН ГЛЮКОЗО-ТОЛЕРАНТЕН ТЕСТ (ОГТТ) означава всъщност обремяняване с глюкоза.
Прави се с цел да се изследва как организма разгражда глюкозата под въздействие на инсулина. С този тест се поставя диагноза за диабет или за ИР. Обременяването се извършва с изпиване на разтворена във вода глюкоза. Купува се от аптека. Не се приема храна поне 8 часа преди теста. Също така е нужно да се завишат 3-4 дни преди теста въглехидратите 150 гр. По време на теста никакво движение, а също и храна. Дори и вода не бива да се пие. Преди самия тест с глюкоза се взима венозна кръв за да се установи базисното ниво на кръвната захар и инсулина. След това веднага се изпива глюкозата. Тя се купува предварително от аптека. Може да се разтвари преди боцкането на гладно. След първото взимане на кръв, веднага се изпива и се чака да минат 60 минути. След което пак се взима венозна кръв. Седи се още час и се взима трети път кръв.
Има лаборатории не изследват инсулина, а само кръвната захар, което обезсмисля изследването.
Задължително се казва на лаборантката, че искате освен кръвна захар да ви се изследва задължително и инсулина с всяко взимане на кръв.
Референтните стойности на кръвната захар и инсулин при ОГТТ
Има лаборатории с различни реф. стойности за инсулин и кз. Може да се ориентирате по тях.
Ако референтните стойности на инсулина са да кажем до 25.
На гладно под 5
1 час след прием на 75 гр. глюкоза – под 25 или да не надхвърля 5 пъти стойността на гладно.
2 часа след прием на 75 гр. глюкоза - под 15 или да не надхвърля 3 пъти стойността на гладно.
Реф. стойностите трябва да ги пише на всяко изследване, което правите. Тази стойност означава минимум и максимума на това, което изследвате . Всеки може по тези стойности да се ориентира дали има или не проблем. Ако стойноста надвишава реф. стойност означава, че има проблем.
Стойностите на КЗ на гладно обикновено на гладно, 60-та и 120 минута е 6. Тоест ако надвишава, значи има проблем. Идеалните нива на гладно на кз е хубаво да е под 5. Ако повече е предпоставка за ИР. КЗ над 6 на първи час корелира със сърдечно-съдови заболявания. Референтната стойност на кз при различни лаборатории също може да бъде различна.
Референтните стойности трябва да ги пише на изследването. Ако не ги пише, попитайте или пишете имейл да го имате в писмен вид. Но идеалните нива на инсулина на гладно са до 5. На първи час при здрав човек трябва да е много под референтната стойност , която е 25 в повечето случаи. А на втори час /тоест третото взимане на кръв/ да не е 3 пъти стойността на инсулина на гладно. В точка 10 при НОМА индекса са дадени три примера с реални изследвания. Вижда се, че дори и при инсулин на гладно 6, отново показва на 1 и 2 час проблем. Затова ако искате да сте сигурни дали имате ИР този тест е най-подходящ.
Тук искам да добавя, че обременяването с глюкоза не бива да се прави често. Дори е нужно само веднъж, за да се установи има или няма проблем с инсулин и кз. Необходимо е до живот да се спазва хранителен режим, който да поддържа кз и инсулин в норма. Но винаги можете след постигане на желаните резултати, да проверите отново стойностите си с обременяване за да видите прогреса си.
Изследването е неприятно заради консумацията на глюкозата. Затова ако искате да го избегнете, може да изследвате инсулин и КЗ след едно по-обилно въглехидратно хранене и това смятам също ще даде представа как протича лечението.
От важно значение са нивата и на гликирания хемоглобин.
От книгата на др. Боз
6. Какви профилактични мерки могат да се вземат?
Въглехидрати с висок гликемичен индекс или тези, които водят до рязък скок на захарта са чисти захари, бял хляб, брашна, картофи и продукти, изготвени с тях.
Въглехидрати с нисък гликемичен индекс, чиято консумация води до плавно увеличаване на кръвната захар:
тестени продукти, които съдържат влакна (фибри) като пълнозърнест хряб и кафяв ориз
зеленчуци, които не съдържат нишесте като броколи, боб, аспержи, моркови и зелени зеленчуци
Когато въглехидратите се консумират в концентриран вид това силно повишава стойностите на кръвната захар, в сравнение когато се консумират в
богати на други съставки храни и ястия. Множество проучвания показват, че отслабването и аеробните упражнения повишават степента на усвояване на глюкозата от кръвта от мускулните клетки, в резултат на подобряване на чувствителността на клетките към инсулина.
**
Лично аз не бих причислила пълнозърнести тестени продукти и кафяв ориз към въглехидрати с нисък ГИ. При ИР консумацията им трябва да бъде ограничена и рядко да се консумира. Но ако ще се яде ориз по-добре да е кафяв, а хляба да е пълнозърнест, типов, ръжен или лимецов.
7. Какво е медикаментозно лечението на инсулиновата резистентност?
Метформинът редуцира развитието на диабет с 31 %, при положение, че се спазва специален режим на хранене и се повиши двигателната активност. При неспазване на тези две условия, ефективността на метформина не е толкова висока. Метформинът е безопасен медикамент, въпреки че се наблюдават някои неприятни странични ефекти от страна на храносмилателната система.
Друг медикамент с доказан ефект в превенция от неинсулинозависим диабет в клиническо изследване при пациенти с инсулинова резистентност е препаратът акарбоза (acarbose). Лекарственият препарат действа в червата и намалява абсорбцията на захарите, което и води до намаляване на потребностите от инсулин след хранене. Медикаментът редуцира риска от развитие на диабет с 25 %.
Лекарствата от класа на тиазолидиндионите, например розиглитазон (Авандиа) повишават чувствителността към инсулина. Тези лекарства обаче на този етап не се използват широко в практиката, заради неблагоприятният ефект при сърдечна недостатъчност. Резултатите иначе показват намаляване на риск от развитие на диабет с 25 %.
Искам да отбележа да не се бърза и да се посяга към метформина или други лекарства. Нужно е да се опита лечение с правилно хранене. Ще стане по-бавно, но ще стане, защото организма по-естествен начин ще се справи с ИР. Всеки трябва да си изготви меню според неговите вкусове. Моето отслабване се усили след като включих повече протеини в менюто си, а въглехидрати като ориз, картофи и хляб вече не са в менюто ми.
Имайте предвид, че метформиновите препарати намалят усвояването на витамин В 12.
Друго много важно нещо за метформиновите препарати. Не бива да се приема в началото цялата предписана доза от лекарите. Дозата се увеличава много бавно за да няма странични ефекти. Също така е важно да се пият по време на хранене. Изяжда се половината порция, пиете хапчето и довършвате яденето.
Давам примерна схема.
Ако са ви предписани 3 х 1000 е редно да направите следното. 5 дни пиете само вечер 500 мг. След 5 дни вкарвате на обед още 500. След още 5 дни вкарвате още 500 на закуска. И така докато не достигнете предписаната ви доза.
Държа да отбележа, че ако сте на нисковъглехидратно хранене и приемате метформинови препарати, ще ви се наложи в един момент да намаляте дозата и дори да я спрете.
Ако не внимавате с храненето и пиете хапче, стопирате нещата за известен период, но подобрение няма да имате.
В един момент хапчето ще спре да действа.
Режим за ИР
Режима с който отслабваме и лекуваме ИР в тази тема е предимно НВ-ВМХ.
Моля новите с диагноза ИР да прочетат повече за нисковъглехидратното-високомазнинно хранене (НВ-ВМХ).
Ето нещо като за начало ВМ-НВХ за начинаещи
И темата
НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене
Снимките по-долу спадат към НВ-ВМХ, но в по-стриктен вариант.
Примерни менюта
РЕЦЕПТИ ВМ -НВХ
Някои от тях не се препоръчителна за хора, които тепърва ще лекуват ИР и диабет.
Колкото до плодовете. Хубаво е максимално да се ограничат и ако се консумират това да са плодове с нисък ГИ и ИИ. При някои хора плодовете не оказват влияние, при други и ябълка може да вдигне много кз и инсулин.
Ако не ви допадне, може да опитате Зоната. Линк към книгата има в началото на темата.
Обяда и вечерята ми се състои от протеин и винаги сурова салата от зеленчуци в която слагам зехтин /не олио/.
С този режим аз си подобрих стойностите на инсулин и кз. Свалих общо 45 кг. 4 години се мъчих да свалям чрез изключване на въглехидрати с висок ГИ и пиене на лекарства. Беше много бавен процес. Протеините почти не присъстваха в менюто ми. Консумирах уж полезни въглехидрати като – черен хляб, кафяв ориз, леща, боб. Изключително бавно отслабване, а резултатите в изследванията се промениха, но незначително. След преминаване към НВ за почти година свалих 23 кг.
За "неработене"-то на НВВМХ, грешките/причините са:
- прекалено много въглехидрати
- намаляването освен на ВХ и на мазнините, особено в началото когато трае адаптационния период
- яденето на прекалено много "режимни" печива и пакетажи при това с подсладители и още кой знае какво
- консумация на протеини съдържащи Е-та и консерванти – салами, колбаси, кренвирши, топени сирена
- яденето на прекалено много баластра, често за сметка на протеините.
- прекалено често чийтване
- прекаляване с физическата активност, най-вече от по-младите и не толкова наднормени хора.
- прекалените очаквания за прекалено кратко време
- консумация на малко вода
И за финал ще добавя, че е абсолютно наложителен спорта. Било бягане, йога, карате, танци, кротренажор, каланетика, но е задължително. Защото инсулиновата резистентност се подобрява изключително от спорта. Ходенето пеша също е от изключителна важност за ИР. Подобрява ИР и сваля кз, особено след хранене. Ако работата ви е свързана със седене, също е наложително. Минимума трябва да е 3 км на ден, оптимално 5 км, а ако можете повече, още по-добре.
При мен нещата се стопират, ако имам само правилно хранене и спра спорта. Така че и двете неща са необходими. Но правилния хранителен режим е много по-важно от спорта.
Освен правилно хранене и спорт, е абсолютно необходимо пиенето на вода. Не сокове, коли, кафета, а ВОДА. Обмяната на веществата зависи от поетото количество вода.
Особено полезно е топла вода веднага на гладно сутрин.
Добавям петте тибетци. Който иска и има желание може да ги пробва.
https://www.youtube.com/watch?v=71jaJu0dc98
Изгледайте клипчетата. Прочетете и внимателно тази статия.
https://vemiplast.files.wordpress.com/2010/10/d0b4d180d0b5d0b2d0 … 1d182d182d0b0.pdf
Упражненията трябва да се правят бавно. Правилното дишане на всяка поза и издишване са от огромно значение.
Помагат за много неща – обмяна, регулират жлезите с вътрешна секреция, болки в кръстта, стави, тонизират, дават енергия. Действат много добре на нервната система, психиката, успокояват. Хубаво е да се правят сутрин. Вечер може и да не успеете да заспите. Принципно се прави всяко по 21 пъти. Но в началото не е нужно да се напъвате. Тук насилие няма. Ако може почнете по три пъти. Чела съм, че бройката трябва да е кратна на три.Тоест ако не можете по 21, а можете 9 или 15 – толкова направете.
Този комплекс упражнения са идеални за всички хора. Но най-вече за хора с изключително много килограми. Лично на мен като бях най-много кила, само това можех да правя като движения.
Трябва да се правят всеки ден.
Превод на Richards, Byron J.. Mastering Leptin: Your Guide to Permanent Weight Loss and Optimum Health. Wellness Resources Books. Kindle-Version от Обич Синеока. Много благодаря
http://old.bg-mamma.com/?topic=1053751.msg37140958#msg37140958
http://old.bg-mamma.com/?topic=1053751.msg37141892#msg37141892
http://old.bg-mamma.com/?topic=1053751.msg37157848#msg37157848
http://old.bg-mamma.com/?topic=1053751.msg37158468#msg37158468
http://old.bg-mamma.com/?topic=1057791.msg37304481#msg37304481
8. Добавки и храни за инсулинова резистентност.
Изреждам бързо добавките за ИР. Който иска без лекарства, може да опита да взима някои от тях.
От Невена:
http://www.bg-mamma.com/?topic=1057791.msg37306203&utm_source=bg … tlink#msg37306203
Освен изброените другите са:
Желязо - Важно е да няма дефицит на желязо, защото още повече се затруднява отслабването и горенето на мазнини (затруднено е пренасянето на кислород, а оттам и "оксидирането", разграждането на мазнините). ЩЗ има нужда от добри нива на желязо и феритин, за да функционира нормално.
Iron Facts
Феритин
По темата с дефицита на желязо и Б 12
К 1 - важен е за инсулина и може да се набави със супена лъжица листа от магданоз. К 1 е за кръвосъсирване по принцип, но и за правилна 1ва фаза на отделяне на инсулин.
К2 се взема с големите дози Вит Д за да не отива калций в меките тъкани.
Какво трябва да знаем за витамини К, Д и калций
Прим Оил - е добра добавка за жени с ИР. Влияе на самата инсулинова резистентност, но и на кожата, редовността на цикъла. При мен имаше добър ефект. Дори след спирането му цикъла си продължи да идва.
Магнезий - Може би най-важната добавка за ИР. Най-добре да бъде магнезиев цитрат. По-добра форма е. Може и хелатиран.
Effects of Magnesium Deficiency on Mechanisms of Insulin Resistance in Type 2 Diabetes: Focusing on the Processes of Insulin Secretion and Signaling
Статията е от наш сънародник.
Формата на Селена ако взимате е хубаво да бъде селенометионин.
Витамин С също е хубаво да се взима. Като цяло когато се пие витамин С, излишъка се изпишква. Затова няма смисъл да се тъпчете с големи дози наведнъж. Може да търсите качествен витамин с удължено освобождаване. Друг вариант е витамин С на прах, който е в чиста форма без добавки. Може да го взимате по-няколко пъти на ден. На кутийката си пише колко се съдържа в мерителната лъжичка. Ако пиете витамин С на прах, не е желателно като се разтвори във вода да седи дълго време. Трябва да се изпие бързо. Особено е важно пушачите да го приемат по-редовно. Заради тютюнопушенето се унищожава вит. С и организма има повече нужда от него.
Хром - Хромът е добра добавка при ИР. Влия добре на кръвната захар, но и на инсулина. лично на мен в началото ми помогна много за ограничаване на бързите В. Може да се приема в началото. След преминаване на качествен режим и нормализиране на процесите няма нужда от него.
https://www.bb-team.org/articles/870_hrom1
Магналабс Диапрес – Хранителна добавка от растителен произход
Ресвератрол - Хранителна добавка от растителен произход
Пектин - Накракто помага за контрол на кръвна захар. Не предизвиква отделяне на инсулин. Пречиства, детоксикира, подобрява перисталтиката, метаболизма.
Но да се има предвид, че не е желателна дългосрочна консумация. Ако се взима продължително време пектинът ще блокира усвояването на доста витамини и минерали.
Чайове - хъни буш, рой бос, чай от джинджифил и други.
Магданоз – консумацията на минимум 2 връзки на ден, може да подобри ИР и да намали глада. Лично изпитано. Поради силната си витаминозност запълва липсите на организма. Не е небходимо непрекъсната консумация на големи количества. 2-3 дни се консумира много, после стандартно.
Омега 3 - Инфо от Невена
За повече информация търсете в Гугъл.
Моля, преди да посягате към всякакви добавки и витамини, първо се убедете, че имате нужда от тях. Направете изследвания, които да докажат това.
9. Лептинова резистентност
Добавям информация и за нея, тъй като има доста хора с ИР имат и нея.
Лептин. Лептинова резистентност
http://old.bg-mamma.com/?topic=1070580.msg37572616#msg37572616
Графика на зависимости между ниво на КЗ и ниво на кетони
metabolic health level | HbA1c (%) | average blood glucose (mmol/L) or (mg/dL) | ketones (mmol/L) | GKI |
low normal | 4.1 | 3.9(mmol/L) or 70(mg/dL) | 2.1 | 1.9 |
optimal | 4.5 | 4.6(mmol/L) or 83(mg/dL) | 1.3 | 3.5 |
excellent | < 5.0 | < 5.4(mmol/L) or < 97(mg/dL) | > 0.5 | 11 |
good | < 5.4 | < 6(mmol/L) or < 108(mg/dL) | < 0.3 | 30 |
danger zone | > 6.5 | 7.8(mmol/L) or > 140(mg/dL) | < 0.3 | 39 |
10. Индексът НОМА
HOMA, или хомеостатичен модел за оценка на инсулиновата чувствителност, е прост индекс за определяне чувствителността на тялото към инсулин, базиран на стойностите на кръвна захар и на инсулин на гладно. Индексът се изчислява по следната формула: HOMA = (Глюкоза х Инсулин)/22.5, където "Глюкоза" е нивото на кръвна захар на гладно, "Инсулин" – нивото на инсулин в кръвната плазма на гладно, а 22.5 – постоянна величина. HOMA варира от 2 до 15, като по-ниските стойности показват по-добра инсулинова чувствителност. Така например стойности на индекса около 2-2.5 демонстрират висока инсулинова чувствителност и добър гликемичен контрол. Стойности около и над 4 са признак за понижена чувствителност на тъканите към инсулин или инсулинова резистентност. Индекс над 8 обикновено се асоциира с наличието на захарен диабет тип 2.
Източник - https://www.bb-team.org/articles/3554_kak-da-opredelim-insulinov … i-chuvstvitelnost
Защо този тест не винаги е надежден за определяне на ИР.
Ето резултатите от обременяване на трима човека.
http://old.bg-mamma.com/?topic=1076165.msg38042410#msg38042410
И при тримата от извършеното обременяване е видно, че имат ИР. Ако се вземат стойностите само на гладно и се сметнат по НОМА индекса излиза, че ИР има само лице У.
Затова е нужно обременяване с глюкоза за да се установи със сигурност има или не ИР. След установяване на ИР, вече може да се изследва периодично кз и инсулин на гладно и всеки да си смята с този индекс и да следи има или не подобрение.
Ако никога не сте правили ОГТТ и разчитате на НОМА индекса, има огромна вероятност да си живеете години в заблуждение, че нямате проблем. При някой хора, когато си правят изследвания само на гладно си личи, че имат ИР, но при други това си проличава чак след обременяване. Тоест е погрешно да се взимат под внимание резултатите само на гладно на кз и инсулин, защото след приема на глюкоза инсулина би надвишил референтните стойности.
Давам пример.
Лице Х има следните резултати след обременяване.
Кз – 4,6о, инсулин - 8
Кз – 6,80, инсулин – 90
Кз – 5,90, инсулин – 45
Лице У има следните резултати:
Кз – 5,6о, инсулин - 27
Кз – 7,10, инсулин – 180
Кз – 6,20, инсулин – 85
Лице Х, може да си прави години само на гладно изследвания и да си въобразява, че е здрав.
При лице У истината се вижда още на гладно.
Неведнъж в темата са се поствали изследвания с уж нормални на гладно стойности, но на 60-та минути и 120-та, резултатите вече ясно показват, че има проблем.
Обременяване с глюкоза е хубаво да се прави рядко, защото натоварва. Но си остава единствения метод, който може да ви даде ясна представа как върви лечението.
11. Подсладители и ИР
Защо не трябва да се ползват подсладители?
Еритрол
Еритрол
Съветвам когато си позволявате да чийтвате със сладки неща да го правите рядко и да си ги приготвяте сами. Да се използват възможно най-качествени продукти. Има много кето рецепти из интернет. Може да потърсите и да модифицирате по-ваш вкус.
Давам примери
Шоколадов и бял чийзкейк на фурна
Шоколадови лави
Ганаш – качествена животинска сметана с качествен шоколад над 80% на водна баня.