В България повече от половин година се прави шоколад без захар, шоколад "Елегант".
Идеята е на габровци, но не заради пословичната им пестеливост, а просто българската компания за шоколад в Габрово "Станчо Колев" е решила новият шоколад да е и 100% здравословен.
Шоколадовата фабрика в Габрово е с най-голям капацитет за производство на шоколад у нас и изнася продукцията си в 28 страни. Произвеждат се месечно 3 млн. броя шоколад, над 500 т шоколадови кувертюри и над 1,5 млн. кутии бонбони.
Новият шоколад, който е разработен за българския пазар, може да се консумира и от хора, страдащи от диабет или атеросклероза, за които лакомството по принцип е забранено.
Шоколадът без захар се прави като стандартния и съдържа всички основни съставки: какаова маса, какаово масло, сухо мляко, ванилин и лецитин.
Новият шоколад не е лишен от най-важното - фенилетиламинът, познат като "любовното вещество".
Но вместо захар има натурален подсладител - малтитол, който се получава от нишесте, добивано от зърнени култури. Сладостта на малтитола достига до 90% от тази на захарта.
Натуралният подсладител не предизвиква кариес. Шоколадът се произвежда по класическа технология.
За да се гарантира стерилност на производството шоколадът "Елегант" се произвежда на специална линия, отделена от останалите производствени мощности, които са белгийски.
Според собственика на компанията Станчо Колев производството следва световните тенденции за намаляване на консумацията на захар, но се набляга на майсторлъка: да се внимава с темперирането на шоколада, методът, при който шоколадът се топи и после бързо охлажда.
Именно на този метод се дължат блясъкът, специфичният звук, начинът на чупене на по-малки блокчета, както и начинът, по който се топи в устата. Това са все критерии за определяне на вкусовите качества на шоколада.
Шоколадът се предлага в три разновидности: натурален, който е най-шоколадовия, защото има голямо количество какао, млечен и с крисп.
Много важна е и грижата за шоколада, добавя шоколадиерът. Шоколад се съхранява най-добре на тъмно място при стайна температура, а не в хладилник, където губи от аромата си.
Освен това шоколадът е добър източник на редица минерални вещества като калий, магнезий, мед и желязо, които ефективно се усвояват от организма.
И този шоколад има антиоксидантен капацинет. Малко хора знаят, че всъщност шоколадът е по- добър антиоксидант от плодовете и зеленчуците.