Любими рецепти у дома

  • 1 065
  • 15
Здравейте! Реших тук да споделям някои от любимите ястия, които приготвяме вкъщи.
Добър апетит!
Виж целия пост
# 1
ПИТКА



- 320 мл. прясно мляко (хладко, леко топло)
- 1 пакетче суха мая
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица сол
- 5 супени лъжици кисело мляко (със стайна температура)
- 5 супени лъжици олио
- 3 яйца
- 800-900 гр брашно

ЗА НАМАЗВАНЕ:
- 1 белтък + 1 супена лъжица прясно мляко.
- Семена за поръсване на питката (по желание).

ПРИГОТВЯНЕ:
1. Смесваме прясното млякото с маята, захарта и 2 лъжици брашно. Оставяме да шупне, след това към нея добавяме останалите продукти и брашно, докато се заформи тесто. Аз използвам хлебопекарна за месенето и в този момент прехвърлям всичко там и пускам на програма “Месене” ( номер 8 на машина Горение). Разбира се може да се измеси и на ръка. Меси се до меко, не лепнещо тесто, като се внимава да не стане твърдо.
2. Когато е готово се оставя да втаса. При мен това се случва в машината.
Оформянето е пожелание. Може да се направят топчета, кифлички или както при мен. Оформянето на този вид питка открих в Ютуб.

Давам линк към Ютуб за начина на оформяне.
https://youtu.be/nTo-ViZCWnY?si=xcXQvzInhTD8irMH
Тестото се разделя на топчета, точат се по 4 кори, като между тях се маже с масло (най-горната не се маже). Подреждат се в тавичка застлана с хартия за печене и се оставя отново да втаса. Когато се е надигнала достатъчно се маже с белътък с прясно мляко (може и с жълтък, но аз харесвам да ми е по-светъл цвят). Тук е момента да се поръси със семена. Пече се на 180 градуса загрята фурна на долен и горен реотан, без вентилатор.
Виж целия пост
# 2
ФУНИЙКИ С ДОМАШЕН КРЕМ


Продукти за тестото:
3 яйца;
1 ч.ч захар;
1ч.ч. кисело мляко,
1/2 ч.ч. олио,
ванилия 1 бр.;
1/2 ч. л сода бикарбонат;
1ч.л. амонячна сода;
около 700-800гр. брашно.

Приготвяне:
Яйцата се разбиват с бъркалка като се добавя захарта (може да се използва и миксер). Добавят се олиото, киселото мляко с угасената със малко оцет сода бикарбонат. Добавя се и амонячната сода и ванилията. Постепенно се слага брашното и се меси до меко тесто. Оставя се да почине 10-15 мин.
Разточва се на тънка правоъгълна кора, разрязва се на ленти, които се увиват около метална фунийка. Пекат се на 180 градуса за около 10 минути и след пълното изстиване на фунийките се пълнят с горещ крем.

За крема:
1 литър прясно мляко;
3 жълтъка,
1 ч. ч. захар,
1 + 1/2 пак. натурално нишесте;
1 ванилия;

Приготвяне :
800 мл. прясно мляко се слага на котлона в тенджера с дебело дъно, добавя се захарта да се разтопи. В отделна купа разбиваме 3-те жълтъка, 200 мл. прясно мляко и нишестето. Когато млякото в тенджерата е почти преди завиране намаляме котлона и постепенно, на тънка струйка добавяме яйчената смес като непрекъснато бъркаме. Вари се до сгъстяване и се внимава да не захване на дъното. Накрая се добавя ванилия. Може да се добави бучка (безсолно )масло.

Най -трудната част за мен е пълненето на фунийките.
Охладените вече фунийки се пълнят с горещия крем и се посипват или топват бързичко в предварително смлени орехови ядки. Внимателно се подреждат изправени в кутии. Тук при мен е големия проблем, че много трудно успявам да ги удържа прави, но с малко повече сръчност се получава.
Получават се прекрасни, като от детските ни спомени!
Да ви е сладко!
Виж целия пост
# 3
РОДОПСКИ “СМИДАЛ”


“Смидал” е десерт който традиционно се сервира  в Родопите за 40 дена от раждането на бебе. Ястието е много старо и някога е изглеждало малко по-различно. Хората са били бедни и нямали изобилие от хранителни продукти. Все пак домакините е трябвало да отпразнуват появата на детенце вкъщи и тогава са използвали трохи от хляб (царевичен или бял), поливали да с разтопено и леко запържено масло и са поръсвали със захар.
Рецептата ми не е много по- различна от старата, само са добавени ядки и стафиди :

Продукти:
1 готова царевична питка;
200-300 гр. масло (в зависимост колко е голяма питката, ако е по-голяма се добавя повече масло);
3/4 ч.ч стафиди;
3/4 ч. ч. орехови ядки
1/2 ч. ч захар  за поръсване отгоре ако ползвате сладка питка( количеството на захарта може да варира според вкуса). Ако питката не е сладка, захарта се увеличава.

Приготвяне:
Аз си купувам готова питка ( в местните фурни предлагат такава специално за целта), но вие можете  да си приготвите по следната рецепта:
500 грама царевично брашно, 200гр. бяло брашно, 2 яйца, 1 ч.ч. захар, щипка сол, кисело мляко, 1ч.ч. олио и 1 бакпулвер. Изпича се на слаба фурна.

След като изстине, се натрошава на ситно и се обърква  с леко запърженото масло, смлените орехови ядки и стафиди. По желание може да се добави една ванилия.
Виж целия пост
# 4
РОДОПСКИ КЛИН С ОРИЗ

Продукти за корите:
10 с.л. брашно
Около 150 мл. хладка вода
1 ч. л оцет
1 ч. л. сол
1 с. л. олио

За плънката:
2 ч. ч. ориз
100 гр. масло
Сирене около 200-300 гр.
4 яйца

Приготвяне:
Слагаме ориза да се вари с 4 ч.ч вода (аз добавям и една ч.ч. прясно мляко, но спокойно може да се пропусне и да се замени с 1 ч. ч вода, т.е стават 5 ч.ч.) Посолява се съвсем малко. Когато ориза се свари се добавя по-голямата част от маслото, оставям малко за накрая.

За корите: в тава слагаме брашното и правим кладенче. В средата добавяме солта, оцета и олиото. Добавяме вода по малко и месим. Правим тестото на топка и го покриваме с кърпа да си почине.

Когато ориза изстине се добавят яйцата и натрошеното сирене. Всичко се разбърква добре.

От тестото се точат две кори ако се прави в тава. При мен се получиха два малки клина и разточих 4 по-малки кори. Причината за това е, че аз пека на котлона в тиган. По принцип клина с ориз се пече в тава върху печка на дърва. Когато се изпече от едната страна се обръща и се пече и от другата. При мен обаче проблема е, че използвам електрическа фурна, която няма опция за печене само отдолу (има отдолу с вентилатор, но не не ми върши работа, защото вентилатора изсушава).
След като разточа първата кора намазвам тигана с олио, слагам кората така, че да излизат краищата. Добавям половината плънка равномерно и отгоре нареждам още няколко парчета масло. След това правим следващата кора за отгоре, по-малка от първата. Слагаме на котлона на 4 степен от 9. По някое време слагам и капак за да се задуши. Докато първия се пече направих втория по същия начин.
С шпатула леко навдигам от време на време за да погледна долу да не загори. Когато е готов от едната страна го обръщам с помощта на по-голяма тава. Взимам тигана и слагам върху него тавата с дъното към клина. Обръщам след това намазвам отново тигана с олио и приплъзване клина с не опечената страна надолу, връщам на котлона и продължаваме печенето. Отново слагаме капака за да се задуши и корите да са меки. Проверяваме пак с шпатула и когато се запече и отдолу е готов.
Приятен апетит!








Виж целия пост
# 5
КРЕМ СУПА ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА

Продукти:
1 ч. ч. червена леща
1 голяма глава лук или две по-малки
Стрък праз
2 скилидки чесън
1 морков
3 картофа
Бучка масло
Сол и черен пипер на вкус.


Приготвяне:
Измиваме лещата няколко пъти докато водата стане бистра. В тенджера леко запържваме лук, праз, чесън и морков. Посолява се. Добавят се картофите нарязани на кубчета и се вари до омекване на зеленчуците. Пасира се до фина смес без бучки и се добавят маслото и черния пипер.


Крутони:
Нарязваме стар хляб на кубчета, слагаме ги върху хартия за печене, като ги посипваме леко със зехтин. Запичаме във фурната.
Виж целия пост
# 6
“СУТЛЯШ” - МЛЯКО С ОРИЗ

Продукти:
1 литър прясно мляко
1/2 ч.ч ориз
1 ч.ч. захар
2 ч. лъжици натурално нишесте
3 жълтъка
1 ванилия


ПРИГОТВЯНЕ:
800 мл. прясно мляко се слага в тенджера заедно със захарта. В купа разбиваме жълтъците заедно с останалото мляко. Когато почти заври добавяме ориза и варим 5-10 минути. Когато ориза е почти сварен се добавя и другата смес със жълтъците. Бърка се непрекъснато. Когато сместа стане почти на крем се прехвърля в огнеупорни купички, които се подреждат в тава на водна баня. Пече се 180 градуса с включен горен и долен реотан.

Виж целия пост
# 7
ЗЕЛНИК С ТОЧЕНИ КОРИ

Продукти:
1/4 зелка (не много голяма)
Стрък праз лук
1 ч.ч. хладка вода
1 ч.ч царевично брашно
Сол
Масло- около 100 гр.

За корите:
10 с.л. брашно
Около 150 мл. хладка вода
1 ч. л оцет
1 ч. л. сол
1 с. л. олио

Приготвяне:
Нарязвам зелето и праза на дребно и прехвърлям в голяма купа. Посолявам и намачквам. Към тях добавям царевичното брашно и чаша хладка вода и меся. Нарязвам маслото на малки парчета и добавям към сместа. Оставям на страни и приготвям корите. 

За корите: в тава слагам брашното и правя кладенче. В средата добавям солта, оцета и олиото. Добавям вода по малко и меся. Правя тестото на топка и го покривам с кърпа да си почине.

От това количество тестото се точат две кори. При мен се получиха два малки клина и разточих 4 по-малки кори. Причината за това е, че аз пека на котлона в тиган. По принцип всички видове родопски клинове се пекат в тава върху печка на дърва. Когато се изпече от едната страна се обръща и се пече и от другата. При мен обаче проблема е, че използвам електрическа фурна, която няма опция за печене само отдолу (има отдолу с вентилатор, но не не ми върши работа, защото вентилатора изсушава).
След като разточа първата кора намазвам тигана с олио, слагам кората така, че да излизат краищата. Добавям половината плънка равномерно, след това правя следващата кора за отгоре, по-малка от първата. Слагам на котлона на 4 степен от 9. По някое време слагам и капак за да се задуши. Докато първия се пече направих втория по същия начин.
С шпатула леко навдигам от време на време за да погледна долу да не загори. Когато е готов от едната страна го обръщам с помощта на по-голяма тава. Взимам тигана и слагам върху него тавата с дъното към клина. Обръщам след това намазвам отново тигана с олио и приплъзвам зелника с не опечената страна надолу, връщам на котлона и продължавам печенето. Отново слагам капака за да се задуши и корите да са меки. Проверявам пак с шпатула и когато се запече и отдолу е готов. Върви идеално с гъсто кисело мляко.
Приятен апетит!



Виж целия пост
# 8
ТИКВЕНИК

Продукти:
1/2 пакет готови кори за баклава
1/2 тиква
3/4 ч. ч. захар ( захарта е според вкуса ви, можете да сложите и цяла чаша, ако обичате по- сладкичко)
Канела
Масло за намазване на корите
1 ч. ч смлени орехи
Шепа стафиди и локум - по желание.(Аз нарязах на дребно цяла кутия локум, но всъщност използвах едва 1/3 от нея.)
Пудра захар за поръсване.

Приготвяне: Тиквата се рендосва и към нея се прибавят захарта и стафидите. Маслото се разтопява на бавен огън. Използвам кори за баклава, тъй като са по-тънки, за едно руло използвам две кори. Взимаме едната кора, намазваме я с масло и поръсваме с орехи и канела. Върху нея слагаме втората кора и тогава посипваме с тиква. Тук слагаме и парченцата локум (ако сме предвидили такива, спокойно може и без). Навиваме на руло и слагаме в тава, която предварително сме намали с олио. Така процедираме докато ни свърши плънката. При мен се получи не цяла тава, защото тиквата която имах беше малко, за това и не можах да използвам целия пакет кори.
Слагаме да се пече в загрята фурна на 180 градуса. Когато тиквеника е готов и се охлади се поръсва с пудра захар.




Виж целия пост
# 9
ИСПАНСКА ТОРТИЛЯ

Продукти:
5-6 картофа
1 глава лук (не много голяма)
4 яйца
Сол
Олио и зехтин -за пърженето
Половин червена чушка (по желание) В класическата рецепта няма,  но аз имах замразена във фризера и добавих малко за цвят.

Приготвяне:
Картофите се нарязват на четири, след това четвъртинките се накълцват на тънки ивички. Лука се нарязва на ситно.
В голям тиган се слагат олио и зехтин да загряват. Количеството трябва да е доста за да може картофите да се задушат в зехтина. Добавят се картофите и  лука, посоляват се. Слагат се парченцата чушка и се бърка за да не загори и да се опържат равномерно. Аз ги готвих на степен 4 от 9. Захлупих с капак. През това време се разбиват яйцата. Когато картофите са готови внимателно се изваждат, а излишната мазнина се изсипва в купичка.
Картофите и яйцата се смесват, добавя се малко мазнина и се връщат обратно в тигана. Готвят се на ниска степен. Когато са готови от едната страна се взима голяма чиния и тигана се захлупва с нея, тортилята се обръща. На дъното на тигана се добавя малко от излишната мазнина и тортилята се слага да се пече и от другата страна.

Виж целия пост
# 10
КЕКС С ТИКВА


Продукти:
3 яйца
1 ч. ч захар
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч. сварена и направена на пюре тиква.
3-4 с. л. прясно мляко
1 ванилия
Настъргана на ситно ренде кора на портокал.

Приготвяне:
Разбиваме с миксер яйцата и захарта, добавяме олиото на тънка струйка. Тиквата се сварява предварително без захар. Може да се използва и печена и подсладена тиква, тогава захарта в кекса се намаля малко. Когато тиквата изстине се намачква с вилица. Добавя се към яйчената смес, разбърква се. Слага се ванилията и насърганата кора от портокал. Брашното и бакпулвера се смесват и се добавят към сместа. Когато разбърках  всичко ми се стори доста гъсто и добавих 3-4 супени лъжици прясно мляко. Прехвърлих сместа в намазана с олио и посипана с брашно форма и пекох в предварително загряват на 180 градуса фурна. Не засичам време, а проверявам с клечка, когато е суха изваждам и оставям да се охлади. След около половин час обръщам формата върху чиния и поръсвам готовия кекс с пудра захар.

Виж целия пост
# 11
ЧИЙЗ КЕЙК

Продукти:
1 пак. бисквити “Петит Бьор”
125 гр. масло
200 мл. течна сладкарска сметана (използвах My day Cremio)
350 гр. заквасена сметана ( използвах Olympus)
1 кутия (200 гр.) крема сирене ( използвах Alpro)
1 пак. желатин
Сладко от боровинки за поливане отгоре ( може да използвате каквото прецените)
Пудра захар- 6 супени лъжици.

Приготвяне:
Маслото разтопявам на бавен огън, без да се запържва. Бисквитите се смилат или натрошават на ситно. Използвам форма за торта с падащо дъно, като изсипвам вътре смлените бисквити заедно с маслото и омесвам хубаво. С чаша притискам към дъното и малко нагоре към стените, за да може сместа да уплътни добре. Прибирам в хладилника за 15-20 минути да се охлади и стегне. През това време приготвям крема като разбивам сладкарската сметана с миксер, добавям крема сиренето и заквасената сметана. Тук добавям и малко пудра захар според вкуса ( аз сложих 6 супени лъжици). Приготвям и желатина като изсипвам пакетчето в чаша и добавям към него 4 с. лъжици студена вода. Разбърквам го и изчакваме да набъбне. След това го разтопявам на водна баня.В малка тенджера слагам вода да заври и изключвам котлона. Слагам чашката с желатина във водата и разбърквам. Трябва да се внимава да не влезне вода в чашата. Когато се разтопи го добавих в крема и разбърках внимателно (оставих 1 с. л. от него за сладкото). Крема се изсипва върху бисквитената основа и се прибира в хладилник за да се стегне добре. След няколко часа извадих формата и полях със сладко от боровинки. Тук искам да направя едно уточнение- моето сладко е домашно и съм го направила прекалено гъсто, за това изсипах бурканчето в тенджерка и добавих малко вода. Варих докато стана приятна консистенция. Залях със сладкото в което сложих 1 суп. лъжица от останалия желатин.
Виж целия пост
# 12
“БУГАЦА” - Гръцка сладка баница


Продукти:
1,200 лт. прясно мляко
3 яйца
1 ч. ч захар (ако обичате по сладко, може да добавите още половин)
1 ч. ч фин грис
Кората на един лимон
1 ванилия
1 ч.ч разтопено масло
фини кори за баклава
Пудра захар и канела за поръсване.

Приготвяне:
Яйцата разбиваме заедно със захарта, ванилията и кората от лимона. След това добавяме прясното мляко и оставяме на страна. В тенджера слагаме маслото и добавяме гриса да се запържи леко. Добавяме яйчената смес и бъркаме докато стане гъст крем. Взимаме продълговата или квадратна тава, мажем дъното и с олио и започваме да редим кори, така, че да излизат крайчетата извън тавата от всички страни. Между корите мажем с масло. Когато сме сложили 10-12 кори изсипваме крема и загъваме стърчащите крайчета. Завършваме с две-четери цели кори, като отново мажем с масло, дори и крайчетата. С остър нож правим разрези, но не до долу, само колкото да определим парчетата. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, на горен и долен реотан, без вентилатор. Когато се изпече и изстине нарязваме добре и поръсваме с пудра захар и канела.


Виж целия пост
# 13
РОДОПСКИ САРМИ с прясно зеле

Продукти:
1 прясна зелка (не много голяма, за да се побере в тенджера)
1 и 1/2 ч. ч. ориз
1 глава лук
1 морков
1 ч. ч. телешко месо от буркан, нарязано на дребно (ако нямате, може да се замени с кайма)
Сол на вкус
4 супена лъжица доматено пюре
1 чаена лъжица червен пипер
1 чаена лъжица сух джоджен
1 кафена лъжица черен пипер
Олио - 1/2 ч.ч.
Масло- 100 гр.

Приготвяне:
В голяма тенджера слагаме вода да заври. Подготвяме зелката като я почистваме от най - горните листа и издълбаваме кочана с нож колкото можем по-дълбоко. Слагаме зелката и изгасям котлона, за да може листата да омекнат, но без да се варят. От време на време я обръщаме внимателно, за да може да омекне от всички страни. Махаме по малко листа и ги слагаме в тава да изриват. Когато цялата зелка омекне изваждаме и разделяме всички листа.
Докато те изстиват ние си приготвяне плънката. Ориза се измива хубаво докато водата стане бистра. Лука се нарязва на ситно, моркова се настъргва. Ориза се отцежда хубаво от водата и се слага в голяма купа, добавят се лука, морковите, подправките, доматеното пюре и месото. Аз използвам домашно приготвено телешко, което е стерилизирано в буркан. Изваждам месото от буркана и нарязвам на дребно, заедно с мазничкото. Количеството му е според вкуса, може и повече, може и не, аз слагам около 1 чаена чаша. Добавям и около половин чаена чаша олио.Посолява се на вкус и сместа се разбърква добре.
Тук идва трудната част- свиването на сърмите. За мен зелевите сарми са доста по-трудни за правене от лозовите, но поради липса на листа през този сезон правя и от зеле. В къщи не обичаме от кисело зеле, ядем го само като салата. Ще се питам да обясня как навивам листата, не се получават много красиви, но всъщност в по-важно да са вкусни.
На маста където ще работя си подготвям  една дъскичка и нож, тавата със зелеви листа, купата със плънка, чиния за готовите сърми и сядам удобно на стол. Нужно е време и пространство и за това не го правя на кухненския плот. Взимам един лист, отрязвам жилката, получават се две половини. Ако листото е голямо и тези половини ги режа на още две (в случай, че не са наранени и с дупки). Горе -долу трябва да се получи нещо като триъгълник. С чаена лъжичка взимам от сместа, слагам я в широкия край на листото и завивам веднъж, след това прибирам крайчетата за да не изпада ориза и продължавам да завивам до край листото. Стискам леко готовата сарма, за да залепне и да не се разпада. Правя го върху чинията за готовите, защото после тази течност ще си в сипя в тенджерата в която ще се варят сармите. Продължавам така докато сместа или листата свършат. Понякога не мога да преценя колко ориз да сложа в сместа, защото някои от листата се късат и не могат да се свият. Опитвам се максимално да ги оползотворя. Когато всички са завити взимаме тенджера с дебело дъно (големината и съобразете с количеството) Хубаво е да не са на два реда, а на един за да се сготвят равномерно. Винаги покривам  дъното ма тенджерата с останали листа или изрезки, дори и да залепне, да не пострадат сармичките ни.
Подреждаме ги в тенджерата, върху тях нарязваме на кубчета около 100 гр. масло. Слагаме една чиния директно върху сармите, за да ги притиска и да не се разпадат при варене. Добавяме една чаена чаша вода, захлупваме с капак и слагаме на силен котлон да заварят. Когато заварят намаляме на бавен огън, при мен на 3 от 9 степени и варим до извира е на водата (трябва да изберем чиния с по-малък диаметър, за да може да се вижда до къде е течността).
Изваждаме готовите сарми когато малко изстинат, защото докато са горещи се разпадат. Сервираме с кисело мляко.
Добър апетит!

Виж целия пост
# 14
СИРЕНКИ БЕЗ МАЯ

Продукти за тестото:
3 яйца
Брашно около 450 гр.
1 пак. бакпулвер (12 гр.)
100 гр.  меко масло (на стайна температура)
60 мл. олио
Сол и захар - по 1 чаена лъжица
Оцет - 1 чаена лъжица
200 гр. сирене за плънка
 
За плънката:
200 гр. сирене
1 яйце

Приготвяне:
В голяма купа слагаме маслото, което трябва да е на стайна температура, добавяме захарта и солта, и разбъркваме. Прибавяме също олиото, оцета и киселото мляко. Смесваме всичко с телена бъркалка до гладка смес. След това разбиваме 2 яйца + 1 белтък (жълтъка оставяме на страна за намазване) и ги добавяме в сместа.
Разбъркваме отново до гладка смес. Добавяме на по малко брашното, пресято с бакпулвера. Замесваме тестото с лъжица, а после го доомесваме с ръце. Получава се много меко и лесно за боравене тесто, което не лепи.
Разделяме тестото на топки, в зависимост от големината която желаем.  За по-лесно оформяне може да се използва точилка.
Приготвяме плънката, като разбиваме  яйцето и добавяме към него натрошеното сиренето.
В края на всяко парче тесто слагаме плънката и захлупваме с другия край. Оформяме  като лодка с ръце, като формата е по желание, вие може да ги направите различно. С остър нож може да се направи разрез по цялата дължина, по-средата.
Оформените сиренки поставяме върху хартия за печене, намазваме с жълтък и печем в предварително загрята до 180-200 градуса за около 30 минути.
Добър апетит!






Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия