Великденски яйца и козунаци

  • 64 319
  • 526
# 150
irenanu, ако са прекалено сухи и твърди може би ще трябва да ги накиснеш в малко вода преди да ги добавиш. Ако не са прекалено сухи, примерно наподобяват стафиди можеш и направо да ги сложиш, аз стафидите ги слагам без да ги накисна предварително и си стават супер. Иначе няма лошо, че са захаросани  Grinning. И аз бих сложила такива, ама нямам възможност нито място, където да ги суша. Затова ги правя по другия начин.

Благодаря ти Зори  Hug
Те са като стафидите така че сигурно ще ги сложа направо без да ги накисвам.  Simple Smile
Виж целия пост
# 151
Ето и моето предложение като информация за вид козуначено тесто .
Наричам го
мързелив козунак”,  Embarassedзащото  не се меси много, прави се на два пъти – замесва се вечерта и се пече на другия ден, наличието на прясна мая и сода бикарбонат гарантират втасване и правят козунака след изпичане по-мек и сочен, дори и на следващите  дни.

Продукти:  Всички продукти са със стайна температура
900  гр.  пресято и леко затоплено брашно, при оформянето ще ви трябва още  до 1 кг.
3 бр. яйца + 1 белтък, а жълтъка за намазване
1 щипка сол
200 - 250 гр. захар (многото захар пречи на дрождите да се развият) 
2 супени лъжици мас или масло, маргарин
100 мл.  олио
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
250 гр.  кисело мляко
100 мл  прясно мляко (леко затоплено-хладко)
42 гр.( едно голямо кубче) прясна  хлебна мая
аромати за тестото: ванилия 2 бр., ром-1 с.л., стафиди,  локум на парченца, фини лимон и портокалови кори
Приготвяне
        Маята втасва с хладкото прясното мляко, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Загрява се маста/маслото/ с олиото. Замесва се меко тесто от изброените продукти, пъвоначално в съд, а като се постегне – на плот. Мазнината може да се постави в тестото или с нея да се извърши омесването (така ми е по-лесно),  което не е необходимо да бъде продължително.
  Тестото се разделя на части около 1 кг. и се поставя в полиетиленови пликове /получават се за 2 , завързват се - но да има въздух/;  престояват в хладилник около 18 -20 часа (напр. от  вечерта за сутринта – тестото е изпълнило пликовете и има характерната влакнеста структура). Втасалото тесто след изваждането се оставя 15 мин. да се отпусне и се оформят  (късат) фитили за козунаци или се оформят като рула с плънки по желание, усукват се в противоположни посоки и се сплитат; може и само козуначени рула; (правя и малки венчета - поставки на боядисаните яйца). Поставят се в съдове, застлани с хартия за печене и заемащи не повече от 2/3 от обема. Изчакват се отново да втасат.  Намазвам  повърхността с разбит жълтък с 1 сл. вода, поръсвам ги с едра захар, мак / сусам / бадеми  и  пека на 160-200°,  когато се надуят (не по-рано от 20 мин. – за да не спадне) и запекат, ги вадя, бързо ги покривам с хартия. Във фурната слагам и малък съд с вода, да се изпарява по време на печенето и да овлажнява (моята фурната е  без вентилатор.)

Знам, че не звучи убедително, но го правя от години и става.

Подобна е рецептата ми за козуначени кифлички, но с по-малко захар.
Това тесто е популярно и с името - хладилно, защото може да издържа до няколко дни в хладилник.
Р.Р. нямам снимки от минали години, а сега след постите ще пусна.

Виж целия пост
# 152
здравейте,искам да се похваля,---вече съм с машина за хляб и утре или в сряда мисля да я сефтосам Wink
Виж целия пост
# 153
Миналата година правих по рецепта на mimito - стана много вкусен, плетох 5-орна плетка по водеоуроци  Wink, тази година ще уважа семейните традиции  Simple Smile

Коя е рецептата на миито и би ли я споделила?

И ако може линк към видеоуроците за 5 плитки  Praynig
Виж целия пост
# 154
здравейте,искам да се похваля,---вече съм с машина за хляб и утре или в сряда мисля да я сефтосам Wink
Как ще изтраеш до утре newsm78
Виж целия пост
# 155
е,няма начин--утре ми е фри дей ,за разлика от днес,а доколкото прочетох си е нужно време за целия процес Wink
Пина,страхотен козунак-----!!!!!!!!!!!!!!!!!!  chef  chef  chef  chef
Виж целия пост
# 156
pina, стратно изглежда, останаха ми очите   bouquet (нали съм на диета, все по такива неща се заглеждам  Rolling Eyes)
Виж целия пост
# 157
Ех, само рецепти за козунаци...
ДАйте и малко идеи за боядисване на яйца  Grinning
аз ги правя с памук, който напоявам с много бои.
Мисля тази година да ги изрисувам и с темперни боички, но ми куца рисуването  Sick
Някакви други идеи? Mr. Green
Виж целия пост
# 158
Кали, в началото на темата има и за яйцата. Аз съм си заплюла на Наталина творенията- страхотни неща прави. Ето виж
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,42.0.html
Виж целия пост
# 159
Кали, в началото на темата има и за яйцата. Аз съм си заплюла на Наталина творенията- страхотни неща прави. Ето виж
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,42.0.html
Нещо съм го пропуснала  Crazy
Ще почета и ще взема някоя и друга идейка.
Козунак не знам дали ще имам време да сътворя, но с яйцата много обичам да се занимавам и мацам  Mr. Green
Виж целия пост
# 160
Разписвам се Peace
Виж целия пост
# 161
Коя е рецептата на миито и би ли я споделила?

И ако може линк към видеоуроците за 5 плитки  Praynig

1. рецептата на mimito е от миналогодишната тема:
линк към рецептата:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=86477.msg1612102#msg1612102

2. видеоурокът бил за 6, не за 5 плитки - забравила съм  Joy, пуска го наталина:

http://www.fiserasynove.cz/

3. а 5-те плитки ги пусках аз:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=86477.msg1586766#msg1586766

Я, вземете да прочетете старите теми - че то всичко е описано и изкоментирано вече  Wink Simple Smile  bouquet
Виж целия пост
# 162
Още една идея за оформяне на мини козуначета. Аз ги правих на питки от хлебно тесто, но стават и от козуначено. Формичките се мажат обилно с олио и няма проблем с изваждането.

Виж целия пост
# 163
Изглеждат великолепно, Зори! Много са весели  Simple Smile
Виж целия пост
# 164
Страхотни smile3501 smile3501 smile3501
Личицата от отделно парче тесто ли са?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия