Великденски яйца и козунаци

  • 64 310
  • 526
# 165
Иска ми се и тук да си покажа днешното творение,което знам,че не е идеално,ама му хвърлих труд и надежди... newsm78  снимка
Абе хора,ям,ям и като стигна до стафида ми киселее!Може ли да съм купила кофти стафиди,или аз не съм наред?? newsm78
Виж целия пост
# 166
Страхотни smile3501 smile3501 smile3501
Личицата от отделно парче тесто ли са?

Да, сплесва се между дланите и се лепи отгоре.

Пина , най-вероятно стафидите не са на ред, никога не са ми кикелели до сега, в каквото и да било  Thinking.
Виж целия пост
# 167
Абе хора,ям,ям и като стигна до стафида ми киселее!Може ли да съм купила кофти стафиди,или аз не съм наред?? newsm78

Абе, Pina, какво значение има при тази вкусотия, която си сътворила, че стафидата ти киселее[smilie=smile3520.gif] ? Поздравления, изглежда имного изкусително. 

Зори, благодаря за доуточнението  Laughing
Виж целия пост
# 168
 
 Зори, идеята ти е супер. Много весели и сладурски козуначета ще бъдат! Браво   bouquet
Виж целия пост
# 169
Записвам се. Смятам тази година и аз да се пробвам с козунаците. За първи път! Ще покажа, но само ако стане нещо...
Виж целия пост
# 170
ufff, ми тая плетка с 6-те не мога да я схвана.  Embarassed
Онова с 5-те е много добре обяснено. Мерси много.   bouquet
Виж целия пост
# 171
ако някой има проблем с 6-те плитки, да пита. Разбрах гоооооо и даже се опитах. Направих си малко тесто с брашно и вода, размесих си го, разделих го  и го сплетох. Получи се. Тази плетка обаче трябва да се пече в дълга тава, а не да се навива, зщото ще и се загуби красотата.
Малеееееее колко съм горда със себе си, не е истина.

Сега да питам, с каква гъстота трябва да е тестото, като се плете. за да не се губи красотата на плетката. Струва ми се, че ао е по-гъстичко, ще се откроява по-добре newsm78
Виж целия пост
# 172
cathie, по принцип, това, което аз правя, е да не сплитам стегнато, за да може като втаса тестото и се издуе, да стане с нормална стегнатост, иначе ми се разваля формата или пък се пропуква при печенето и не ми изглежда толкова добре. За твърдостта на тестото не съм си правила експерименти, но ме хвърляш в размисъл  newsm78
Ще ми е интересно да чуя повече мнения по въпроса, понеже не меся често - почти нищо, всъщност, като изключим козунаците
Виж целия пост
# 173
правя козунаците по тази рецепта, стават страхотни  Laughing

1кг брашно, 5 яйца, 250-300гр мазнина (равни части мас и олио), 300-350гр захар, 250-300 мляко, малко повече от кибритена кутийка мая (малко пр.мляко, солчица, брашно, захарчица).


Разбивам яйцата. В млякото слагам захарта, да се стопи (да не е много горещо) и мазнината също.
В кладенчето – малко яйца, малко мляко, малко мазнина и маята. Замесвам.
Тестото се слага на топло място да втаса (около 1 ½ час). След това се оплита и пак да втаса (около 30 минути).
Пече се 35-40 минути в умерена фурна.

обикновено разделям тестото на две, едната половина заплитам, а другата половина я правя руло с шипков мармалад


така изглеждаха миналата година
ЦЪК 1 и ЦЪК 2

ps задължително тестото го "бия" към 100 пъти  Wink Mr. Green
Виж целия пост
# 174
Миналата година само гледах и въздишах, но тази ще участвам и вече не само с боядисани яйца   bouquet
Така ме ентусиазирате!
Виж целия пост
# 175
добро утро момичета!!!искам нещо да питам----когато тестото за козунаците го замесвате в машината,на програмата месене и втасване,при ваденето как се справяте??
Вчера аз пробвах тесто по дадена тук рецепта,,екстра бухна  Simple Smile,при ваденето обаче остана смес по стените,,и не седеше самото тесто стегнато--на топка беше,обаче не толкова стегната.опитах се форма да му дам,,обаче---не успях Rolling Eyes-майсторлък си трябва---и в тавата пак ми се надигна ---и ставаше за ядене-много вкусен стана даже Wink
Та,,защо остава смес по стените и при ваденето и на вас ли ви спада тестото
Виж целия пост
# 176
munky , аз козунака си го пека в машината, но като правя тесто за пица или кифлички леко си намазнявам ръцете и отлепям първо от стените и вадя - да ми остане най-много мъничко около бъркалката, но и него си изваждам. Не ми спада, да не ти е било много студено в стаята и затова newsm78.
Виж целия пост
# 177
Нормално е да спадне, нали все пак го премесваш или поне го смачвкаш по време на ваденето, така че въздухът от тестото излиза. Неможе да не спада изобщо. Намазняваш си ръцете и хубаво обираш всичко от тавичката- при мен лесно се отделя. Да не т епритеснява това, че тестото спада, нали целта на следващото втасване- вече на оформеното изделие е именно отново да се надигне. Peace
Виж целия пост
# 178
благодаря момичета,,, Simple Smileпоуспокоих се ,че не съм объркала нещо Wink
а стаята за великден ще я затопля малко Simple Smileбях забравила за това Embarassed
Виж целия пост
# 179
Всяка година меся козунаци,но миналата реших да направя козунака на Наталина-стана СТРАХОТЕН.И тази година мисля да спретна него!Благодаря ти Нат  bouquet



Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия