Великденски яйца и козунаци

  • 64 337
  • 526
# 135
3ори благодаря ти за отговора. Досега не съм правила козунак с мас, как е вкуса? Ако си правила и с масло има ли разлика във вкуса, и каква е тя?

Разлика във вкуса няма, защото така или иначе преобладава вкуса и аромата на коричкте и ванилията. Маста не се усеща изобщо. Разликата е тази, че маста го прави по пухкав.
Но маста не е задължителен компонент, можеш да го направиш само с масло, или масло и олио (но мас и масло съм чела че не се връзват), всичко е въпрос на вкус. Аз така съм решила за себе си, че е по-добре  Grinning.
Виж целия пост
# 136
Зори,тази година ще се водя по твоята рецепта  bouquet,дано само продуктите които купя не ме подведат като мин.година захарта
Виж целия пост
# 137
Зори,тази година ще се водя по твоята рецепта   bouquet,дано само продуктите които купя не ме подведат като мин.година захарта

 newsm10 и няма да сбъркаш  Wink
Виж целия пост
# 138
Гледам, че споменавате портокалови корички - може ли някой да ми обясни как се процедира с тях - има ли някаква предварителна обработка, настъргани ли се слагат както лимоновите - абе всичко?

Обелваш си портокала и махаш бялата месестата част на кората. После се реже на кубчета. коричките се кипват за по няколко минути (3-4 ) в около 5-6 води, като последната е захарен сироп - 1:1 захар-вода. Изцеждаш ги през цедка и ги насипваш в бурканче с винт, като сипваш 2-3 лъжици корички и ги наръсваш с 1-2 лъжици захар. Така докато свършат коричките. Най-отгоре ръсиш захар и разклащаш хубаво бурканчето за влезе заХарта навсякъде. държат се в хладилник и издържат месеци (ако не се изядат преди това  Laughing). По същият начин правя и лимоновите, но опитваш на вкус и ги кипваш, докато им излезе горчивото.
Мерси много за бързия отговор! Ако ми остане време, задължително ще ги пробвам
Виж целия пост
# 139
Браво, момичета!Имате невероятни идеи, от които ние по-неуките да почерпим вдъхновение.
Виж целия пост
# 140
Тази година залагам единствено на мамините козунаци  Simple Smile

1 и 1/2 кубче мая
1 ч.ч. прясно мляко
5 яйца
1 ч.ч. захар (може и повече)
1 ч.ч. мазнина (мас+масло)
1 ч.л. сол
ванилия
настъргана лимонова кора
брашно

Разбиват се яйцата със захарта. Прибавя се на струйка мазнината. Маята се разтваря в прясното мляко и се добавя към чйцата. Замесва се тесто и се оставя да втаса.
Късат се парчета от тестото, разточват се на правоъгълниции се мнамазват с мармалад. Завиват се на руло, и от 3 рула се плете плитка. Поставя се в кексова форма с дупка, оставя се да втаса. Намазва се с яйце и се поръсва със захар.

Миналата година правих по рецепта на mimito - стана много вкусен, плетох 5-орна плетка по водеоуроци  Wink, тази година ще уважа семейните традиции  Simple Smile
Виж целия пост
# 141
И аз да си представя моята рецепта:

КОЗУНАК

снимката не е много добра,но не разполагам с по-добра засега,скоро ще има пак! Hug

Виж целия пост
# 142
пина, в каква форма си го пякла, доста е голям ?
Виж целия пост
# 143
Джемма,в машината за хляб! PeaceАз в рецептата,която съм дала описах как го вадих плетох и връщах пак в машината за хляб и съм доволна от резултата - много! Peace
Виж целия пост
# 144
Защото ми изглежда доста по-голям, затова попитах. иначе знам как се прави в машината, благодаря. LaughingАз предпочитам фурната.
Виж целия пост
# 145
pina,  Heart Eyes Hug

разкошен е. Ама сега разбирам защо твоята плетка е супер. Контейнерчето ти е доста по-дълго от моето.
Конците прозират и без да си го разчупила  Wink
Виж целия пост
# 146
Гледам, че споменавате портокалови корички - може ли някой да ми обясни как се процедира с тях - има ли някаква предварителна обработка, настъргани ли се слагат както лимоновите - абе всичко?

Обелваш си портокала и махаш бялата месестата част на кората. После се реже на кубчета. коричките се кипват за по няколко минути (3-4 ) в около 5-6 води, като последната е захарен сироп - 1:1 захар-вода. Изцеждаш ги през цедка и ги насипваш в бурканче с винт, като сипваш 2-3 лъжици корички и ги наръсваш с 1-2 лъжици захар. Така докато свършат коричките. Най-отгоре ръсиш захар и разклащаш хубаво бурканчето за влезе заХарта навсякъде. държат се в хладилник и издържат месеци (ако не се изядат преди това  Laughing). По същият начин правя и лимоновите, но опитваш на вкус и ги кипваш, докато им излезе горчивото.

  Зори, дали може да ползвам захаросани портокалови корички - за разлика от твоята рецепта при мен през цялото време се варят в сироп(рецептата е Цукати плодове от сайта на "гответе с мен") след което се оставят да се изсушат. Предполагам че стават потвърди от твоите....имаш ли представа какво ще се получи?  Confused

Виж целия пост
# 147
irenanu, ако са прекалено сухи и твърди може би ще трябва да ги накиснеш в малко вода преди да ги добавиш. Ако не са прекалено сухи, примерно наподобяват стафиди можеш и направо да ги сложиш, аз стафидите ги слагам без да ги накисна предварително и си стават супер. Иначе няма лошо, че са захаросани  Grinning. И аз бих сложила такива, ама нямам възможност нито място, където да ги суша. Затова ги правя по другия начин.
Виж целия пост
# 148
zdraveite, az sum novi4ka maika mi pravi stra6ni kozunaci
6te q pitam za receptata, no e trudni4ka
tazi godina mislq az da q probvam
te sa razni s 6okolad,s bzdemi, s kanela i orexi, i sladko ot sini slivi.
Виж целия пост
# 149
Natka, мерси че сподели рецептата! Аз все още набирам смелост да се пробвам с козунаците, въпреки че тук има подробни обяснения за процеса и ако човек си направи труда,мисля че ще успее.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия