Великденски яйца и козунаци

  • 64 348
  • 526
# 120
geleva  Hug
Виж целия пост
# 121
3ори сплела си козунака страхотно, много ми хареса идеята. И аз правя козунаци с плънка от стафиди и портокалови корички, стават много вкусни, а това е резултата от вчера само с портокалови кори, но забравих да наръся със захар  Embarassed
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=111629&photo=16
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=111629&photo=19


Виж целия пост
# 122
Стефания, много хубав изглежда и без захар. Аз съм решила утре най- накрая да направя една генерална репитиця, та да ви питам и още нещо- трябва ли ми специална форма, в която да изпека козунака? Може ли само на хартия и в една плоска тава или ще се разлее много?
Виж целия пост
# 123
Natka, дала си страхотни обяснения за месенето на козунаци , а рецепта ще дадеш ли? Мерси!
Успях най-сетне да набера рецептата, по която правихме козунаците, че я имах само на хартия. Ето я:

Продукти:
- 1,6 кг брашно
- 7 яйца
- 400 мл прясно мляко
- 350 г захар + малко за маята
-1 1/3 кубче мая от 42г
- 250-300 г маргарин (общо с намазването)
- щипка сол
- аромати - ромова и лимонова есенция
- стафиди - около 100 г
- за поръсване - захар, сусам, мак, захарни пръчици...

Приготвяне:
Брашното се пресява един-два пъти и в средата му се прави кладенче. Маята се размива в част от прясното мляко. Прибавят се по една лъжица захар и брашно до получаване на кашица и се оставя на топло да шупне.
яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се останалото топло мляко и ароматите. Щом маята щупне, се сипва в кладенчето на брашното, заедно с яйчената смес, щипката сол и разтопения маргарин. Омесва се меко тесто.
Тестото се покрива със затоплена кърпа и се оставя да втаса. Оформя се козунакът, слага се в намазана с маргарин тава и се оставя да втаса отново. Пече се в умерена фурна, намазан с мазнина. Малко преди да се извади, се намазва с разбито яйце и се поръсва със захар и се запича отново, докато захарта започне да се разтопява.

От тази доза ми се получават два големи кръгли козунака (за форма използвам две електрически танджери, че са алуминиеви и доста дълбоки, но пак излиза над формата козунакът) и един по-малък. Стафидите ги слагам при оформянето на фитилите от тесто и сплитам плитката доста хлабаво, защото бухва доста после. Втасването на тестото е хубаво да не се форсира много - по-добре да си втаса само, в затоплено помещение, отколкото да го слагам в затоплена фурна. Само при този, който ще изпека пръв, го правя този номер, за да втаса по-рано от другите, а те си втасват по време на печенето му и стават по-хубави според мен.
Ами мисля, че това е всичко, ако се се тя още нещо, ще го добавя.

Всички сте показали страхотни произведения, много апетитно изглеждат  bouquet
Гледам, че споменавате портокалови корички - може ли някой да ми обясни как се процедира с тях - има ли някаква предварителна обработка, настъргани ли се слагат както лимоновите - абе всичко?
Виж целия пост
# 124
Стефания, много хубав изглежда и без захар. Аз съм решила утре най- накрая да направя една генерална репитиця, та да ви питам и още нещо- трябва ли ми специална форма, в която да изпека козунака? Може ли само на хартия и в една плоска тава или ще се разлее много?

Ще се разлее. NaughtyАко имаш форма за кекс, може в нея, или пък форма за блат за торта.
Виж целия пост
# 125
малеееееее,момичета---страхотни сте!!!!!!!!!!!!!От няколко дни ви чета и направо-нямам думи!!!!!!!браво на вас!аз миналата година правих--останах без ръце от това биене и месене Sadно не успях да ги докарам с конци----а то си имало техника на разточване Sad
и другият ми проблем беше,сладостта---но не посмях да досложа захар,защото знам че няма да се надигне--оказа се,че захарта която съм купила не е сладка Confusedмного странно,
утре се засилвам за машина за хляб,и в сряда ще се пробвам с козунак,дано да успея,ако ли не -ръчно ще ги меся Wink
Виж целия пост
# 126
Тандори, много ти благодаря отново! Нямам подходящ съд за печене, добре че ми каза навреме- утре ще ида да си купя. Мога ли да помоля за препоръки какво точно да купя- нещо по- дълбоко, с тефлоново покритие, големина?
Виж целия пост
# 127
Гледам, че споменавате портокалови корички - може ли някой да ми обясни как се процедира с тях - има ли някаква предварителна обработка, настъргани ли се слагат както лимоновите - абе всичко?

Обелваш си портокала и махаш бялата месестата част на кората. После се реже на кубчета. коричките се кипват за по няколко минути (3-4 ) в около 5-6 води, като последната е захарен сироп - 1:1 захар-вода. Изцеждаш ги през цедка и ги насипваш в бурканче с винт, като сипваш 2-3 лъжици корички и ги наръсваш с 1-2 лъжици захар. Така докато свършат коричките. Най-отгоре ръсиш захар и разклащаш хубаво бурканчето за влезе заХарта навсякъде. държат се в хладилник и издържат месеци (ако не се изядат преди това  Laughing). По същият начин правя и лимоновите, но опитваш на вкус и ги кипваш, докато им излезе горчивото.
Виж целия пост
# 128
Зори, ти по коя рецепта правиш твоя козунак?
Ще ще възползвам от твоята идея за оформянето на козунака, за което много ти благодаря Hug
Виж целия пост
# 129
jaklins , преди няколко дни я пуснах в темата за Машина за хляб и затова сега ти давам линк само:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22004.msg3509573#msg3509573

Радвам се че идеята ви допадна, наистина е интересна, пък и нищо сложно не е.
Виж целия пост
# 130
Зори, така съм се запалила, че нямаш идея.

За кранча - какво количество правиш, чре да се събере нормално в кексовата форма, да не взема да се изложа пак  с дозите Laughing
Виж целия пост
# 131
Кати  Laughing
кексовата форма ми е 26 см. , ако не се лъжа и в нея се събира половината от дозата, като доста бухва нагоре. Мисля че и в 24 см. ще стане. Аз си правя обикновено цялата доза и половината я правя в кексовата форма, другата половина на прав  Laughing козунак или малки спленети пръстенчета с дупка за боядисано яйце, което после слагам. Тези дни ще ги направя  ище пусна снимка  Grinning.
Виж целия пост
# 132
Зори,   bouquet
Виж целия пост
# 133
3ори благодаря ти за отговора. Досега не съм правила козунак с мас, как е вкуса? Ако си правила и с масло има ли разлика във вкуса, и каква е тя?
Виж целия пост
# 134
Тандори, много ти благодаря отново! Нямам подходящ съд за печене, добре че ми каза навреме- утре ще ида да си купя. Мога ли да помоля за препоръки какво точно да купя- нещо по- дълбоко, с тефлоново покритие, големина?

Нямам идея какви има на пазара, защото не съм в БГ ( относно покритието),. Всяка големина си има предимствата. Големите се пекат по-бързо, но ако даваш козунак на познати, трябва да го режеш и му се губи красотата, малките можеш да даваш за празника зели, но бавно се пекат ( освен ако имаш вентилатор на фурната и сложиш няколко едновременно). Ако можеш вземи си 1 малка и 1 голяма.  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия