Великденски яйца и козунаци

  • 64 360
  • 526
# 255
Зори, как мислиш, твоята рецепта дали ще стане със суха мая? И като се извади от машината, за да се измеси и сплете, пак ли на топло трябва да става?

Аз до сега специално козунаците винаги  съм ги правила само с жива мая. Не виждам причина да не стане и със суха обаче.
Топлото е важно при втасването, да не му стане течение или хладно докато си втасва  Laughing.
Ама нека се включи и някой друг по тези въпроси, защото не съм чак такъв специалист по козунаците все пак да не ви подведа с нещо без да искам.
Виж целия пост
# 256
Зори, как мислиш, твоята рецепта дали ще стане със суха мая? И като се извади от машината, за да се измеси и сплете, пак ли на топло трябва да става?

Аз до сега специално козунаците винаги  съм ги правила само с жива мая. Не виждам причина да не стане и със суха обаче.
Топлото е важно при втасването, да не му стане течение или хладно докато си втасва  Laughing.
Ама нека се включи и някой друг по тези въпроси, защото не съм чак такъв специалист по козунаците все пак да не ви подведа с нещо без да искам.

Зори, ами ти много хубави обяснения даваш, затова не се включва друг предполагам Simple Smile
С други думи- подписвам се под мнението ти, за успокоение на Фукла, че не само ти мислиш така Simple Smile Peace
Виж целия пост
# 257
А чувал ли е някой за "Созополски дамги"-великденски сладки,които се правят със специална форма и в готов вид приличат на снежинки(или бели нежни цветя,много ефирни сладки са)?И дали може да се купи отнякъде тази форма или да търся майстор да ми я прави?
Виж целия пост
# 258
Зори, как мислиш, твоята рецепта дали ще стане със суха мая? И като се извади от машината, за да се измеси и сплете, пак ли на топло трябва да става?
Моята рецепта е същата като на Зори, само че наполовина - и аз правя само със суха мая - на 500гр. брашно едно пакетче.
Бях се замислила дали ще стане с жива, ето че Зори вече е отговорила  bouquet.

Преди малко си купих и две правоъгълни форми, доста височки, че снощи така ми се разля ooooh!...айде, живот и здраве в събота ще показвам какво съм измайсторила.
Виж целия пост
# 259
Зори, поздравления -
И аз четох в Kuking.net , и съм съгласна с 
Много хубаво изглежда и звучи, но на мен лично ми напомня за италианските панетоне-та. А аз искам хубава рецепта за наш си, стар, български, жълт и на конци козунак. Със захар отгоре  eat
 
А иначе и аз имам много рецепти за немските козунаци, ако някой не го бива в месето и точенето и няма време, да свирка  Wink не се месят, приготвянето е като кекс, но иначе е козунак. Но не на конци обаче. Миналата година правих такъв. Хубав е, вкусен, но не е нашия си козунак  Rolling Eyes

А подобна е рецепта, която аз пуснах  за "мързелив козунак" - тестото престоява в хладилник от вечерта за сутринта  (имаше спор в една от темите, че не може козуначено /дрождено/ тесто да се развие в хладилни условия). Все пак това е страшно улеснение, не се меси много и резултата е задоволителен.  newsm78
Виж целия пост
# 260
А чувал ли е някой за "Созополски дамги"-великденски сладки,които се правят със специална форма и в готов вид приличат на снежинки(или бели нежни цветя,много ефирни сладки са)?И дали може да се купи отнякъде тази форма или да търся майстор да ми я прави?

didik, за това ли говориш ? Не мога да ти помогна за формата- моята е от Русия, но ме вълнува въпроса това ли са созополските дамги ?
Виж целия пост
# 261
Момичета в някой от албумите по темите за козунаци, видяхедин страхотен козунак с филирани бадеми отгоре и около педя висок, печен във форма за кекс. Ако някоя от вас си познава творението само по описание, моля  Praynig да даде отново линк към снимките и рецепта естествено.
Виж целия пост
# 262
Момичета имам един въпрос
Взех си от онези украси за яйцата,като от станиол,които се поставят на сварени и топли яйца
Много ми харесват,ама така и не удпях да ги направя миналата година
Сега съм решила непременно да измайсторя поне за дечицата,толкова са сладки и весели картинките,а и мислех че е лесно Embarassed
Ама....как става точно някой знае ли? EmbarassedПродавачката/доста неуслужлива #2gunfire/ ми обясни че се режат и се слагат на сварено и още топло яйце... newsm78Да ама КАК,АДЖЕБА ТОЧНО СТАВА ТОВА ЧУДО CrazyКак се реже станиолчето,само на "цилиндърче и така се слага яйцето вътре или на дълга лентичка и го завивам около яйцето
Пробвах и ...не стана Cry
Моля помагайте Praynig Praynig Praynig
Виж целия пост
# 263
Зори, кулича може ли да го изпека в кексова форма?
Виж целия пост
# 264
vnd , да има да взема продавачката - така нищо няма да стане Crossing Arms.
Стикерите са по 4 на лентичка, като тръба. Разряваш си ги на 4 и се получава нещо като пръстен. Мушваш яйцето /сварено, може дори боядисано, но по-бледо/ в този пръстен и го слагаш в една супена лъжица. Топваш за много кратко време в силно кипяща вода - това е като найлон и стяга моментално и обхваща плътно яйцето. Става много, много бързо. На топло яйце нищо няма да стане - водата трябва да ври.
Надявам се ме разбра Rolling Eyes...
Виж целия пост
# 265
mari_eta - разбрах ,много ти благодаря  bouquet  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 266
Зори, кулича може ли да го изпека в кексова форма?

Можеш в каквато искаш да го печеш. Традиционно рускините го пекат в дълбоки и тесни съдове, заради формата му, но тя не влияе на вкуса  Laughing, така че печи в каквото имаш.
Аз използвах няколко консерви от сладка царевица и един поцинкован съд в който си варя чай  Laughing.
Сложи обаче хартия за печене и я намасли, за да можеш по.лесно да го извадиш после.
Виж целия пост
# 267
А във форма за мъфини може ли да се изпече този кулич?
Виж целия пост
# 268
Още един лаишки въпрос от мен.  Mr. Green Какво точно значи да втаса? Правя в момента козунак по рецептата на Зори, наду се, сега стои във фурната на 50 градуса и почти е стигнал до ръбчето на тавичката. Сега ли да започвам да го пека или още трябва да изчакам?
Виж целия пост
# 269
Фукла,ако това ти е второто втасване,вече си го оплела или оформила по друг начин;ако си е удвоил обема - приблизително;ако е седял 30/40 минути във фурната на 50градуса - печи го! PeaceАма го изкарай и предварително загрей фурната,така го вкарвай за печене!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия