Великденски яйца и козунаци

  • 64 340
  • 526
# 360
за да се получи наситен жълт цвят на козунака(същото важи и при кексове и други сладкиши)слагайте на 500гр брашно  3-4 пълни супени лъжици суха сметана(от тази ,с която си пием кафето).Резултатът е гарантиран!

Хиляди благодарности за идеята, bouquet
но това количество сметана за сметка на млякото ли е или нещо друго - за 1 кг брашно  - 8 с. л. не е малко (ако я приравня на пудра захар е около 8х10-12 - около 100гр.; а за брашно е и повече)? newsm78
Виж целия пост
# 361
Наталина, благодаря ти отново за отговора!А в какво слагаш козунака,за да го замразиш?найлоново торбичка ли?Още веднъж хиляди благодарности!Стана страхотен Чешки козунак Peace  bouquet
Виж целия пост
# 362
не съм майстор в приготвянето на козунаци но обичам да меся и предпочитам сама да си приготвям тестото и съвет от мен когато замесвате маста или каквото и да е било нетрябва да е м/у две врати или прозорец става течение  при замесването независимо дали  е с мая или с хлебна сода/за содена питка /сложете една ама само една капка оцет ще получите чудесно меко тесто което няма да ви се къса ако правите погачи използвайте повечко мазнина стават по-меки поне два пъти трябва да втаса едно тесто и да го премесите за да стане сполучливо  и винаги замесвайте меко тесто аз имам доста емоции с първите си изяви  май за сега само това се сещам а за козунаците ще меся за втори път миналата година ги сабирах из фурната   надявам се тази година да са по-сполучливи  и тогава ще ви предоставя рецептата успешна подготовка
Виж целия пост
# 363
Правите ли нещо предварително със стафидите? В пробния ми козунак бяха станали леко кисели.
Абе и на мен ми станах леко кисели последния път,аз се оплаках тука! Crossing ArmsНо преди това никога не са били кисели!!Мисля,че е от самите стафиди!Аз не ги правя нищо предварително,по-рано ги киснех,ама открих че е все тая (само за козунак) и спрях да ги кисна.

Pina, наистина е от самите стафиди, защото преди малко направих щрудел, в който сложих стафиди, и пак киселеят. Явно ще трябва да купя други.
Виж целия пост
# 364
Аз утре ще правя козунак, та се чудя какъв да бъде.
Станах разногледа от идеи и предложения, плетки, плънки и прочие.

Чешкият козунак обаче ми пълни очите и дишата, та се чудя, дали да не се пробвам. Но да заимствам замо плетката, а да си ползвам моя си рецепта. То не че рецептите се различават кой знае колко една от друга, но все пак ми се ще да е изпитана.

Налталина,   bouquet
Виж целия пост
# 365
Прочетох доста рецепти, не мога да избера още коя да направя...
Но имам питане  Embarassed - 1 кубче прясна мая на колко пакетчета суха мая от 7 гр отговаря? newsm78
Виж целия пост
# 366
правда_z, на 2 пакетчета. Едно прясно кубче е за около 1 кг брашно, а 7 гр суха са за 500 гр брашно.
Виж целия пост
# 367
Цитат на: lilfi
А като стана въпрос за боя за яйца- някой знае ли, ако се ползва от хранителната боя (не за яйца, а за тестени разни) - пак ли я разтварям във вода и си действам по стандартната процедура или има някакви по- специални правила?

lilfi, аз ползвам точно сладкарски бои за яйцата и съм много доволна, защото има повече нюанси и стават по-наситени. Моите обаче са на прах. Разтварям ги в около 300мл топла вода с 2с.л оцет.

Наталина, мерси. И моите са на прах. 300 мл за 1 пакетче (3гр.) добре ли е?
И имам още един въпрос към теб за Чешкия козунак. Първият път стана много добре. С днешния обаче май нещо обърках (макар че крайният резултат е задоволяващ), уж пак спазвах рецептата, но тестото ми стана много твърдо и при оформянето на фитилите се късаше леко. Голям зор видях, докато го сплета. И много трудно втаса...А във фурната почти не се надигна. От какво може да е? Да не би да съм сложила повече масло или пък да съм прекалила с брашното (този път ползвах тип 400, а предния тип 500).  newsm78 Само тях мерих на око. Или пък да не съм го месила достатъчно дълго?
Мисля утре да пробвам пак.
Виж целия пост
# 368
Здравейте,

Тази година и аз съм решила да се пробвам с месене на козунак.
Имам обаче един въпрос.
Кога се поръсва със захар козунака? Преди пеечнето, по време на печенето или след като е готов?

Искам да напарвя такъв козунак .
Захарта обаче не изглежда печена  newsm78
Виж целия пост
# 369
 Laughing Това е прословутия Чешки козунак на Наталина. Това, което е на снимката е пудра захар и тя се поръсва след като е изпечен. Аз го направих с кристална захар и го поръсих след намазването с яйцето, точно преди да го сложа в печката.
Виж целия пост
# 370
Laughing Това е прословутия Чешки козунак на Наталина. Това, което е на снимката е пудра захар и тя се поръсва след като е изпечен. Аз го направих с кристална захар и го поръсих след намазването с яйцето, точно преди да го сложа в печката.

Вкусен ли е?  Embarassed

Благодаря за отговора.
И аз ще го поръся с кристална захар, пудрата не ми харесва  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 371
Марче, lilfi вече ти е отговорила. Ръсила съм го с пудра захар след изпичането, докато е леко топъл още(за да хване захарта). Спокойно обаче може да си го поръсиш с кристална захар преди печенето, ако така не ти харесва.

lilfi, сигурно си сложила повече брашно и затова се е получило така. То в оригиналната рецепта е 500 гр брашното, но в нея не е започитано брашното за доомесване. Прибавяй брашно само ако видиш, че тестото е по-рядко.

Аз още не съм решила кога ще пека козунаците, тъй като тук се празнува в понеделник (3 дни след Разпети петък), но пък сестра ми и мъжа и ще ни дойдат на гости, и ще е добре да си направим български Великден. Ох, ще видим...

На вас - успех!  bouquet
Виж целия пост
# 372
късно отговарям ,но сега имам възможност.Вярно,че става доста сухата сметана,но аз винаги така я добавям,без да променям останалите неща в рецептата.Мисля си,че ако ви стане много сухо може да прибавите още едно яйце(в крайна сметка във всички рецепти пишем"Слагате 4 яйца;бърз кекс с 2 яйца и т.н.",но яйцата са толкова различни,че 4бр "М" са колкото 2бр клас"А").
Виж целия пост
# 373
Не си спомням дали в тази тема го писах, извинявам се, ако се повтарям,но да кажа- козунаците могат да станат жълти( освен от хубави яйца разбира се) и с добавянето на малко куркума в тестото.  Peace
Виж целия пост
# 374
Не си спомням дали в тази тема го писах, извинявам се, ако се повтарям,но да кажа- козунаците могат да станат жълти( освен от хубави яйца разбира се) и с добавянето на малко куркума в тестото.  Peace

Т, аз вече взех да настройвам оркестъра за моя прословут козунак, който вероятно ще правя в петък или събота, та понеже и в чужбинския те мернах, че го каза това, да попитам- какво е куркума, моля ( и как е на английски)?  newsm78
 
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия