Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях 3

  • 52 903
  • 289
# 90
здравей Gigi ,
като за пръв опит хи4 не е зле , не се притеснявай Simple Smile
сега на въпросите:
1. кажи какви пропорции използва, според мен захарта ти е била малко, на мен винаги ми глътва пове4е от написаното. само веднъж ми сее слу4вало дами лепне независимо от огромното коли4ество захар и тогава го отдадох на маслото. 1 пакет4е нишесте е огромно коли4ество според мен(за 1 доза от 60/30/60+500г захар горе долу, на мен ми отива около 1-2 сл. + 1-2 за то4енето )
2. те4ните цапат същу толкова, но плюсът им е , 4е в тестото не остават зрънца и цветът е равномерен с по-кратко месене,
3.тестото поседява в хладилника, колкото да стегне малко, аз понякога въобще не го слагам ако го меся веднага, но е много важно преди да се замеси с пудрата захара да е добре изстинало.
4. тестото ти бие на брашно и поради нишестето, което е доста, и поради това , 4е ти е доста дебело покритието, както виждам от снимката. не се приетеснявай оба4е , по принцип малко хора го ядат, все пак то 4ак "накъртва от сладост". 4аршафът има предимно естети4ни, а не вкусови ка4ества Simple Smile
5. разто4вам или през 2 пласта найлон за по тънко, по-гладко и по-лесно, или на маса поръсена с нишесте и пурда захар и с то4илка напудрена в същата смес. важното е то4илката да е гладка, за да не задира.
Виж целия пост
# 91
М_е_г_и , harmony_broken , страхотни сте  Hug Heart Eyes
Благодаря ви за отговорите.

Работих с марципан Варна и точно по рецептата която е пуснала Меги. Даже си приготвих 500гр. пудра захар.
Някоя от вас ми беше писала за пудра захар КРИНА и аз взех от нея и я пресях.

Да наистина покритието ми беше доста дебеличко, но започна да излиза от найлона и да ми лепне по точилката и се отказах да точа повече.

harmony_broken, значе ли че катослагам повече пудра захар ще лепне по-малко??
Защото колкото повече слагах пудра захар толкова повече ми лепнеше  Wink

Възможно ли е да е лепнело от повечето количество масло??? Защото нямаше как да го отмеря и сложих на око.

Виж целия пост
# 92
би следвало с пове4е захар и още пове4е с толкова нишесте, да лепне по-малко. аз също пове4ето пъти меря маслото на око - нямам електронна везна. само  един път ми се е слу4вало страшно лепкаво да стане, и то при малко коли4естрво масло и доста захар. тогава го отдадох на ка4еството му и запо4нах да ползвам изпитани масла.  не ползвам маргарин, защото са много видове-халварин плантамарин и всякакви и се бъркам. има едни специални сладкарски маргарини в кофи, които се ползват по цеховете, но не знам какво съдържание имат.
от опит и по спомен- това май е рецептата на ради стамболов от гаврош, но според мен е малко нето4но дадена в предаването. на 100г вода и 50г мазнина  отива пове4е захар. мисля 4е това е само сместта за 4аршаф, за фигурки месиш на око с още захар. другото ми 4исто технологи4но и ли4но обяснение е в темперартурата- може при градус -два в пове4е при месенето сместта да гълта пове4е. но не съм химик и само си разсъждавам.
моля Меги, ако я е правила то4но по пропорцията и е глътнало само 400г захар да каже. на мен ми отива пове4е.
Виж целия пост
# 93
Категорично отива повече от 400 г. По спомени - защото след първите 400 слагам на око - но едно 600 г. пудра захар си заминават.
Виж целия пост
# 94
За тези рецепти знам, че трябва да се спазват много точно. Предполагам, че зависи и какво масло вземаш. Пробвай с друго. На някои масла пакетчето е разграфено на по 25 или 50 гр. - май Президент беше така - като го отвориш, на хартията са чертичките. Става и с олио - тук някъде имаше опит и беше станало сполучливо, само че не помня коя от вас го беше правила.

harmony_broken, правя го с маргарин Rama. При по-топло тесто действително отива повече захар. Като замесвам със захарта, изсипвам непълен пакет пудра захар (от 500 гр) - предполагам, че са 400. Меся докато го поеме всичкото, слагам в хладилника. С останалото разточвам, когато сложа боите, се налага да доомеся с още малко захар. Сместа става и за фигурки, не съм имала проблем. Последния път ми стана малко по-меко, но пак се работеше.

А в предаването на гости бяха ученици от хранителен техникум - това е рецепта от техните учебници.
Бях решила да го правя с масло, тортата не беше за нас (нали знаете заради алергия на сина ми не използвам масло), но в последния момент реших да си карам по рецептата и да не рискувам, така че незнам как става с масло.
Виж целия пост
# 95
Ходих до сладкарската борса. Както предположих, около 99% от продуктите са на едро. Жената в офиса беше така любезна да ми предостави ценовата оферта на склада. Утре ще я сканирам и ще я кача и ще ви дам линк  Simple Smile

Отделно се продават желиращите картинки за торти, шприцове, накрайници разни.
Днес получаваха нова стока - сухи смеси за разбиване от по 800 гр. Различни кремове бяха това. Те се продават отделно.
Виж целия пост
# 96
Още веднъж благодаря за разясненията  Hug
Надявам се следващия път да е по-успешно  Simple Smile
Виж целия пост
# 97
Taneto, като сканираш цените може да се кооперираме за някоя стока.
Виж целия пост
# 98
Опаковките са наистина много големи.
Например:
сухата смес за кексове е по 15 кг чувала.
течни шоколади по 10 или 15 кг кофата;
фарситурите, кремове и топинги са по 5 йг. кофата;

изчакай до утре и ще ги видиш сама  Simple Smile
Виж целия пост
# 99
Тане, в представителството на "Новажел" ли си ходила?
Аз звънях до телефона на СЗ представител. Няма проблеми да се купуват единични бройки, но някои от разфасовките просто са твърде големи за домашна употреба. Но плаките за торти ги продават на бройка: 3,50 лв. са кръглите, 4,50 лв. са правоъгълните.
Виж целия пост
# 100
Да, да. Отидох на място.
Ами то това им е проблема - продават на чували и кофи и наистина са големи. Единствено тези сухи смески за кремове бяха в по-приемливи количества.

Да, рисунките за торти са точно толкова. Ама коя от нас ще си купи готова рисунка, я виж какви сме художнички всичките  Simple Smile Joy
Виж целия пост
# 101
Имам един въпрос към Ванчето (на която винаги съм се възхищавала  bouquet) относно покритието на торта Хеликоптер и пролетна торта от албумчето - какво е и как изрисува хеликоптера?
Мерси много!
Виж целия пост
# 102
Възможно ли е да е лепнело от повечето количество масло??? Защото нямаше как да го отмеря и сложих на око.




Gigi
а има ли вероятност да не си изчакала сместта да се охлади достатъчно и си сипала пудрата захар в недобре охладена смес и тя да е започнала да се топи и затова да лепне?

Момичета, нещо да ви споделя. От многократно коментираната сладкарска борса на Кадемлия 6 в София си купих, т.е. поръчах им и ми пратиха по куриер Моделираща маса за покритие на торти и фигурки. количеството е голямо -4,500 кг. за 30 лв. които ние с Тането другарски си поделихме  Grinning. Мисълта ми е, че моделиращата маса е българско производство (имат и италианска на е над 50 лв за 5 кг.), пловдивска фирма и имат и сайт :
http://www.irida-bg.com/about.html
та ако има някой доброволец от Пловдив може на място да провери дали продават на дребно и цени.
Само да ви кажа че моделиращата маса е много хубава, снежно бяла, еластична и това на този етап, защото я имам от днес и това са ми първите впечатления  Laughing.
Виж целия пост
# 103

Gigi
а има ли вероятност да не си изчакала сместта да се охлади достатъчно и си сипала пудрата захар в недобре охладена смес и тя да е започнала да се топи и затова да лепне?

Ами напълно възможно е, защото не знаех колко трябва да се е охладило и све пак беше топло тестото когато започнах да добавям захарта.
Виж целия пост
# 104
Ами според мен това е проблема. Опитай другият път да го замесиш, след като е изстинало - като го пипнеш с ръка да не го усещаш топло, ами горе-долу телесна Т (ако изобщо ме разбра какво искам да кажа  Rolling Eyes).
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия