Градински чай?

  • 10 390
  • 6
Така, значи сдобих се аз с доста сериозно количество градински чай. Grinning  Ама като не знам какво да го правя? Embarassed  Пуснах търсачката - така разбрах, че е подходяща подправка за пилешко. Въпросът ми е - мога ли да го слагам и на други ястия, защото миризмата му е доста силна и ме е страх да е ги разваля, а от друга старана ми е жал да го хвърля. И още нещо - ползва ли се за направата на истински чай /за пиене/?
Виж целия пост
# 1
Градински чай или салвия аз пих преди няколко месеца, когато спрях да кърмя и всичко беше наред с отбиването. Останал ми е доста от тогава и аз се чудех какво да го правя, така, че ще следя темата и ще потърся и аз.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B … D1%87%D0%B0%D0%B9

В готварството сухите и свежи листа на салвията се употребяват като подправка на салати от зеленчуци, за ароматизиране на сосове, кремсупи, например от Imageсушен грах или леща, рибени чорби, омлети. Добра подправка за ябълково желе, яйчени ястия и сирене. С нея се натриват различни видове месо преди печене. Прибавя се към ястия от дивеч и смляно месо, ликьорената и винена промишленост. Трябва да се използва пестеливо, защото ароматът й е много силен.
Ето няколко рецепти:
http://kulinar.gbg.bg/listrec.php?keyword=%F1%E0%EB%E2%E8%FF& … x=0&image.y=0
Виж целия пост
# 2
Да използва се като чай, но имайте предвид, че е доста горчива. Много помага при болно гърло, настинки и грипове. Използва както за пиене, така и за гаргара. Добре е да се избягва по време на бременност, защото може да предизвика контракции.

Сиси, вече е споменала за изпозването и в кулинарията! Peace
Виж целия пост
# 3
Мисля, че svetlana_78 е пуснала темета предимно с питане за използване в кулинарията. Затова наблегнах на това и потърсих рецепти, а и аз лично очаквам да се включат мами, които я използват в кухнята.  Hug
Виж целия пост
# 4
Благодаря ви, момичета за бързите отговори! Hug
Сиси, а може ли свежите листа да се сложат във фризер, за да  ги съхраня за по-дълго.
Наталина, още едно въпросче за чайчето- ако е така горчиво, а помага при изброените от теб болести, може ли да се подслажда или това ще намали лечебното въздействие на билката? Защото знам, че има билки, които не се подслаждат  при приготвянето на чай.
Виж целия пост
# 5
Салвията още се използва за ЛАРИНГИТ,ТРАХЕОБРОНХИТ,КАШЛИЦА ОТ РАЗЛИЧЕН ПРОИЗХОД, СТОМАШНИ БОЛКИ, ВЪЗПАЛЕНИЕ НА СТОМАХА И ЧЕРВАТА, СТОМАШНА ЯЗВА, ДИАРИА, ЧЕРНОДРОБНИ И ЗЛЪЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ.  външно  като запарка за комрпреси се прилага за лечение на гнойни рани, и бани при кожни обриви. под формата на гаргара се препоръчва при ангина , зъбобол, възпаление на устната лигавица.  етеричното масло от чая се използва за инхалации. Начин на употреба ЗАПАРКА_ от 1 суп. лъжица натрошена билка на 1/2 литра вряща вода се използува за гаргара и лечение на гнойни рани.ЗА ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА_ се приготвя запарка от 1 суп.лъжица билка в  250 гр. вряща вода ,престоява 10 мин. и се пие на глътки./ ВСИЧКИ БИЛКИ КАТО ЛЕКАРСТВО СЕ ПРАВИ ЗАПАРКА 10 МИН. ПИЕ СЕ НА ГЛЪТКИ , ЧАЯТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ БИСТЪР И СВЕТЪЛ НА ЦВЯТ, ТОГАВА Е ПОЛЕЗЕН
Виж целия пост
# 6
Салвията върви много на пиле, със свинско също е хубаво. Но е доста силна, аз слагам по малко.
За чай - аз пия една много хубава комбинация от салвия, мента, лайка и бял равнец.
Можеш да я запазиш за по-дълго време, като я измиеш, завиеш я в алуминиево фолио и я сложиш в хладилник (важи за всички зелени подправки).
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия