Прочутия сладко-кисел сос... и още от китайския народ

  • 194 505
  • 181
# 75
Ей страхотна темичка. Фен съм на китайската кухня (или това, което в БГ познаваме като такава) и доста често правя ориз "по китайски" с яйца и зеленчуци. Доста успешно, но след дълги опити в кухнята. Mr. Green Искам да благодаря на всички момичета за вкусните рецепти, и специално на Батенцето - някои трикове са много полезни. Нямаше как да се сетя, без човек от вътрешността на кухнята. Hug
...а кво е това натриев глумат изобщо не съм го чувал и дори несъм го практикувал през работната ми сесия и си нямам и на идея, ест., че може и без него Simple Smile
Всъщност това на което ти му казваш "китайска сол" в повечето рецепти, разпространени по нашите сайтове е въпросния натриев глутамат.
 Peace
Виж целия пост
# 76
Да подбутна темичката....
Виж целия пост
# 77
  chef
Виж целия пост
# 78
А някой да знае рецептата за пролетни рулца
Виж целия пост
# 79
Здравейте!
Една от мамите тук беше написала една рецепта за Свинско в сладко-кисел сос  която е супер пробвах я снощи.

500г. нетлъсто свинско се нарязва на кубчета-хапки и се слага в купа. Слага се 1 ч.л. сол и 1/4 ч.л. захар, соев сос, един разбит белтък и зелената част на 2-3 стръка лук (нарязана много ситно). Оставя се да се маринова месото поне 1 час. После става наистина крехко. 
След това се овалват леко в натурално нишесте и се изпържват в силно сгорещено олио. Отцеждат се на кухненска салфетка.

Сладко-кисел сос: в тенджера се слагат 1 ч.ч. вода, 1/4 ч.л. сол, 3/4 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. ябълков оцет, 1/4 ч.ч. кетчуп, 1 ч.лъж. соев сос. Оставя се да заври, след като поври малко (изпаренията са страшни), в 1/4 ч.ч. вода се разтварят 2 ч.л. натурално нишесте и с него се сгъстява соса. Става точно, както трябва. В оригиналната рецепта се налива и сок от ананас и се слагат парченца ананас, но аз ги заместих със сок от мариновани краставички (той е хем сладникав, хем по-киселичък и е идеален за целта). Изпърженото месо се пуска в соса за няк.минути. И това е!
Виж целия пост
# 80

Ето и моето свинско в сладко-кисел сос:
 
500г. нетлъсто свинско се нарязва на кубчета-хапки и се слага в купа. ...

yulinda, аз бях дала тази рецепта преди време. Радвам се, че ви е харесала. Не знам доколко е автентична, но много се доближава до вкуса в ресторантите.  Wink
Виж целия пост
# 81
 Flutter
Виж целия пост
# 82
Яд ме е, че чак сега виждам темата. Още тази вечер с прибирането минавам да си напазарувам и да пробвам пилето сладко кисел сос и китайската туршия - ще я оставя да престои за 12 часа  newsm68.
Много благодаря на всички за рецептите, а после ще намина да ви се отчета как съм се справила  bouquet
Виж целия пост
# 83
Здравейте! И аз съжалявам, че късно видях тази тема, но по-добре късно, отколкото никога. Значи, днес направих пиле в сладко-кисел сос и стана доста сполучливо. Grinning Сосът е като в ресторанта, нямах достатъчно зеленчуци, но сложих тиквички, жълти чушки и моркови. Сосът го направих по рецептата на Дикси като намалих оцета по ваша препоръка на 100 мл.  В малко олио в тефлонов тиган запържих зеленчуците, като добавих малко соев сос, защото ми се сториха безвкусни. След това запържих пилешките хапки като преди това ги мариновах за час и половина по рецептите на batence. Ето резултата:
http://www.greta4wpetrova.snimka.bg/album.php?album_id=309982&pid=13198145
Единствения недостатък на този тип готвене според мен е, че много миене пада след това. Пръска много, защото сложих много малко олио, а и нямам подходящ тиган и  се мажат доста съдове.
Но който обича сладко-киселия вкус се  примирява с тези негативи. Wink
Виж целия пост
# 84
 Simple Smile   Здравейте и от мен!

Аз много харесвам ориза със зеленчуци, който се предлга в "Хепи"    Flutter   някой има ли рецептата?    Thinking
Виж целия пост
# 85
А някой да знае рецептата за пролетни рулца

Знам, ама не е много оригинална, защото не знам как се правят корите. Вкъщи ги правя с обикновени кори за баница, защото вътре мога да си направя вкусна плънка.

Ако това те урежда, ето какво слагам в плънката  :

Вариянт мързелив(дозата е за 4 ролца):
50г кайма, 2 сл соев сос, чер пипер,1 настърган морков, шепа варено китайско фиде, 1 яйце. Каймата се запържва със соевия сос и пипера. Добавя се моркова да омекне. Сварява се фидето и се добавя към смеската от тигана.

Зеленчуков вариянт (доза за 12 ролца):
50г зеле настъргано, 50г варени кестени натрошени, 50г бобени кълнове, 1 чушка на ситни ивици, 2 стръка зелен лук на ситно, соев сос, сусам леко запечен предварително.
Продуктите се запържват, като последни се слагат бобените кълнове.

Оригинален вариянт от китайски готвач (15 рулца):
25г китайски гъби, 100г сурови белени скариди, нарязани на ситно или смлени, 100г свинска кайма, 1 1\2 сл соев сос, 1 чл сухо шери (става и с подсладено вино или с ликьор), 1 1\2 чл сол, 1\2 чл нишесте (или брашно), 1\2 чл сусамово олио, 1 1\2 чл млян чер пипер, 1 1\2 чл фъстъчено олио (може и обикновено), 2 чл чесън на ситно, 1 чл пресен джинджифил на ситно, 3 чл зелен лук на ситно, 1 яйце (за залепване краищата на рулцата).

Ролцето се прави като се разстеле една кора за баница (разстилам върху леко влажна кърпа), сипва се плънка в средата, с форма колкото искате да е голямо завършеното рулце. Завиват се първо страничните краища, към средата. После се завива долния край в посока горния ръб. Така получената форма (плънката вече е в долния край и няма нищо отстрани), се навива окончателно като руло. И се пържат в много олио за около минута.





Виж целия пост
# 86
Кремче Ванилия  мерси мисля че корите са готови оризови листи---продават се готови
Виж целия пост
# 87
Здравейте, аз да дам бърз отчет правих китайската туршия стана едно към едно с тази, която съм яла в китайските ресторанти, пробвайте няма да съжалявате. newsm44
Виж целия пост
# 88
ние пък обожаваме месо по Сечуански - патица пиле или телешко няма значение.. та ако някой знае рецепта да сподели.. също и фиде със зеленчуци и месо
Виж целия пост
# 89
ние пък обожаваме месо по Сечуански - патица пиле или телешко няма значение.. та ако някой знае рецепта да сподели.. също и фиде със зеленчуци и месо

Ето една лесна рецепта за домашен сечуански сос:

1сл оризово вино (може 1чл водка + 1чл вода)
1сл винен оцет
2сл светъл соев сос
1чл лют червен пипер
сол и пипер на вкус
2сл олио
1чл сусамово олио
1 чл намачкан чесън (или чеснова паста)
1 чл джинджифилова паста (или скълцан пресен джинджифил)
1 сл доматено пюре\салца
1 сл захар
1 сл хой-шин сос (може да се пропусне)
1-2сл готварско нишесте (или брашно)
Съставките - с изключение на нишестето - се загряват в тиган. Добавят се 1-2 чаши бульон, оставя се да ври 5мин, след което се сгъстява с нишестето (нишестето първо се прави на кашичка с малко вода, после тази кашичка се добавя към горещия сос, иначе става на бучки).

Аз обаче не си играя с такива мерки и съставки за сос. Или е готов купешки, или всичко се прави на око, според каквото има в хладилника. Китайски манджи обичам да готвя, вкъщи винаги има соев сос, китайските 5 подправки, oyster сос, гъбен сос. Слагам по малко и пробвам на вкус, докато стане  Laughing Винаги става  Sunglasses Ако не е вкусно, просто добавяш кетчуп  Joy
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия