Арабска кухня-изпитани рецепти

  • 265 196
  • 726
# 240
Панда,нали ще ходите в България скоро Wink-значи там на Централния пазар в София има арабски магазини,където винаги се намира тази и други подправки Peace
 но тази ,с "химическото" Laughing
наименование"Седем подправки"(сабаа бахарат)- Wink
по принцеп можеш да си я приготвиш сама,стига да ги има всичките седем подправки в Британия(така ли беше)-ето една рецепта от нета-

Ingredients

    * 2 tablespoons ground black pepper(2с.л. млян чер.пипер)
    * 2 tablespoons paprika    (2с.л. червен пипер)
    * 2 tablespoons ground cumin  (2с.л. млян кимион)
    * 1 tablespoon ground coriander (1с.л млян кориандър)
    * 1 tablespoon ground cloves(1с.л.млян карамфил)
    * 1 teaspoon ground nutmeg(1чаена л.индийско орехче-мляно)
    * 1 teaspoon ground cinnamon(1ч.л. мляна канела)
    * 1/2 teaspoon ground cardamom(1/2 ч.л. кардамом)
-смесва се всичко и готово-(гледай само да не гръмнат Laughing)-шегичка Wink
-Аз без този микс не мога Rolling Eyes-просто има храна,при приготвянето на която,е незаменим  bouquet

а каква е манджата newsm78(да питам и аз като Мързеланка неуморна:hahaha:)
Виж целия пост
# 241
Аз пуснах въпроса и в подфорума на арабските дами, ама се сетих че май тука му е мястото. Пък и сега там в другия подфорум правят ООД нали и са заети с бизнеспланове.  Laughing

Значи намислил съм да правя едни странни сърми и се чудя дали пък вместо с ориз да не пробвам с кус-кус ? И ако го направя дали трябва да има нещо по специално в приготвянето му.
Виж целия пост
# 242
Дядо Хаджия, аз кускус съм правила, но не на сърми. На първо време имай предвид, че кускуса ще стане много по- бързо от ориза. Кускуса си става на пара дори, в сравнение, че ориза се вари време все пак. Ако напаснеш приготвянето на каймата и кускуса да дойдат - може да стане.
Според мен по- добре се пробвай с булгур - по-ще му лежи.  Thinking Булгур, средна едрина.
Виж целия пост
# 243
Дядо Хаджия, аз кускус съм правила, но не на сърми. На първо време имай предвид, че кускуса ще стане много по- бързо от ориза. Кускуса си става на пара дори, в сравнение, че ориза се вари време все пак. Ако напаснеш приготвянето на каймата и кускуса да дойдат - може да стане.
Според мен по- добре се пробвай с булгур - по-ще му лежи.  Thinking Булгур, средна едрина.

Пина абсолютно права си-в доста ястия тук заместват ориза с булгур.
Виж целия пост
# 244
Дядо Хаджия, аз кускус съм правила, но не на сърми. На първо време имай предвид, че кускуса ще стане много по- бързо от ориза. Кускуса си става на пара дори, в сравнение, че ориза се вари време все пак. Ако напаснеш приготвянето на каймата и кускуса да дойдат - може да стане.
Според мен по- добре се пробвай с булгур - по-ще му лежи.  Thinking Булгур, средна едрина.
Ми душа аз съм намислил накълцаното месо нали да си го задуша предварително с лук, гъби и така нататъка до готовност. Па после да го объркам с кус куса (другата ми идея е да ги заместя с едни макарони дего приличат на ориз) и след това ще правя един експеримент с оризови кори дето сам ще си ги правя, че ми трябват по дебелички (два броя кори като между тях ще има една смес). То няма да е точно сърми, ще са нещо като пакетчета вързани с зелената част на пресен лук. После ще го мисля нататък как точно ще ги обработвам топлинно.
Виж целия пост
# 245
Нещо като пролетни рулца искаш да направиш май  Wink С тия оризови кори, на японско-китайска кухня ми удря.
Според мен макароненото няма да му върви, корите и те са вид паста/юфка, както и да ги наречем... Зърнена храна по- добре.

мързел , и по добруджанския край в БГ бабите тъй си готвят, ама нали знаеш, че тукашния булгур е много едър - грухана пшеница. Арабския е по- добрия вариант за мен  Peace
Виж целия пост
# 246
дядо хаджия, за кой кус кус говориш?
за мароканския или за този дето в Бг се продава, дето е като макаронки на топчета?

мароканският увира много бързо и аз съм за средноедър булгур.

макаронките, които са като ориз (арпа фиде или Kritharaki) увират по-бавно от ориза
поне при мен Peace

оризовите кори са от виетнамската кухня.
при варене се слепват.
аз ги накисвам да омекнат и пълня с пресни зеелнчуци, подправени със сусамено олио и соев сос Peace
Виж целия пост
# 247
В този ред на мисли, може ли някой да ми каже къде в София мога да купя истински кус-кус - от този, който само се залива с бульон? Мислех си за Метро или Халите - там дали има?
Виж целия пост
# 248
Така ся да карам аз ред по ред нали.

Нещо като пролетни рулца искаш да направиш май  Wink С тия оризови кори, на японско-китайска кухня ми удря.
...

Да де то от там някъде ми дойде идеята. Ама няма си купувам от готовите, че те много тънки, а аз имам други идеи. Намислил съм аз или да си купя готово оризово брашно и сам да си ги правя или пък ще меля ориз на чопъра - щото ще слагам и едни подправки вътре.

дядо хаджия, за кой кус кус говориш?
за мароканския или за този дето в Бг се продава, дето е като макаронки на топчета?

мароканският увира много бързо и аз съм за средноедър булгур.

макаронките, които са като ориз (арпа фиде или Kritharaki) увират по-бавно от ориза
поне при мен Peace
...

Ми тия дни ще вървя аз по арабските магазини тука на Женския пазар в София да видя какво предлагат. Пък ще видя де - ако няма там ще мина май на български.

Иначе явно разделно ще се приготвя плънката пък ще се смесват непосредствено преди правенето на сърмите. Та не се притеснявам аз от това кое как увира.



В този ред на мисли, може ли някой да ми каже къде в София мога да купя истински кус-кус - от този, който само се залива с бульон? Мислех си за Метро или Халите - там дали има?

Виж в арабските магазинчета на Женския пазар.
Виж целия пост
# 249
...
В този ред на мисли, може ли някой да ми каже къде в София мога да купя истински кус-кус - от този, който само се залива с бульон? Мислех си за Метро или Халите - там дали има?

Виж в арабските магазинчета на Женския пазар.

И аз така предположих, но за по-сигурно реших да питам. Благодаря   bouquet
Виж целия пост
# 250
argun , виж в Пикадили, на щанда при италианската паста, в картонени кутии - там са го позиционирали  Peace  По арабските магазини няма, поне по варненските арабски магазини няма, защото ги държат сирийци, а те не ядът кускус, той е магребски  Peace
По арабските (сирийски) магазини има много хубав булгур на 3 едрини. Едрия и средния се запържва и вари, а най- ситния само се накисва - за табуле. Той е доста ситен, но не чак като кускус.
Виж целия пост
# 251
pina  къде във Варна има арабски магазини
Виж целия пост
# 252
На колхозния пазар между Била и Рибния пазар, от страната на Била. Виждат се наргилета и шарени костюми на витрината. Има много рафтове с подправки, насипни зърнени храни, арабски консерви и т.н.  Peace
Има още няколко, но в тях няма хранителни продукти.
Виж целия пост
# 253
 Hug Много благодаря Pina
Виж целия пост
# 254
argun , виж в Пикадили, на щанда при италианската паста, в картонени кутии - там са го позиционирали  Peace  ....

Ще потърся   bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия