ЗА ГЛИНЕНИЯ ГЮВЕЧ???

  • 26 168
  • 21
# 15
майка ми казва "и камък да сложиш в гл.гювеч става мозък". аз имам една много лесна рецепта за приготвяне:няколко каренца св.месо се панират в смес от черв.пипер, брашно, сол ,чер.пипер. на дъното на гювеча се нарязва  1праз на кръгчета малко гъби ,чесън, нареждат се каренцата отгоре,заливат се с равни количества да покрият каренцата ,   вино и вода, малко олио и се пече около 2  часа докато остане на мазнина  и е готово.дано ти хареса Grinning
Виж целия пост
# 16
Аз правя риба в гювеча, слагам моркови, доматен сок, лук, червен пипер, дафинов лист и олио, става супер ако обичаш риба:).
Виж целия пост
# 17
Правила за безаварийно ползване на керамични /глинени/ съдове:

1. Не загрявай предварително фурната!

2. Не поставяй гюведжа директно върху нагреваемата повърхност. По-добре използвай решетката на фурната, позиционирана на най-долното ниво и върху нея поставяй съда.

3. Когато извадиш съда от фурната, остави го върху дървена подложка (и дъската за хляб върши работа) и го остави да се охлади на стайна температура.

4. Не прибирай керамичен съд в хладилника!

Тези правила са с една единствена цел - да се избегнат резките температурни промени. Иначе вероятността съда да се спука е съвсем реална.

Пожелавам ти да готвиш само вкуснотии!  Simple Smile
Виж целия пост
# 18
Цитат на: Спаска
Правила за безаварийно ползване на керамични /глинени/ съдове:

1. Не загрявай предварително фурната!

2. Не поставяй гюведжа директно върху нагреваемата повърхност. По-добре използвай решетката на фурната, позиционирана на най-долното ниво и върху нея поставяй съда.

3. Когато извадиш съда от фурната, остави го върху дървена подложка (и дъската за хляб върши работа) и го остави да се охлади на стайна температура.

4. Не прибирай керамичен съд в хладилника!

Тези правила са с една единствена цел - да се избегнат резките температурни промени. Иначе вероятността съда да се спука е съвсем реална.

Пожелавам ти да готвиш само вкуснотии!  Simple Smile

Благодаря ти за съветите, тъкмо съм накиснала бобец и ще го пробвам,да видиме какво ще стане Laughing  Laughing  Laughing
Виж целия пост
# 19
Цитат

Благодаря ти за съветите, тъкмо съм накиснала бобец и ще го пробвам,да видиме какво ще стане Laughing  Laughing  Laughing


Моля!  Simple Smile

Ако още не си започнала да готвиш и имаш наденички под ръка, ето ти добра рецепта за боб в гърне с наденички:

Слагаш боба в някаква удобна тенджера и го кипваш на котлона, изхвърляш водата, слагаш нова вода и пак кипваш. Така 3 пъти.

Запържваш 2-3 парчета наденица, нарязана на шайбички (от дебелите видове - македонска варена е идеална за целта).

глава лук, нарязана на ситно
2-3 моркова, нарязани на тънки колелца
доматено пюре (не салца!) около 1 бебешко бурканче (200 гр.)

Сухи подправки:
девисил, джоджен, чубрица, магданоз, риган, мащерка, целина

Объркваш всичко в гюведжа и сипваш вода така, че да покрие точно боба. Пъхваш във фурната и го оставяш там в началото на 200 гр., след 1 час можеш да намалиш на 150. Вариш до готовност на боба. Времето зависи от сорта - последния път ми отне 4 часа, но си струваше! Бобът остана с идеално цели зърна, но беше сварен перфектно - масло!

Запържваш боба с брашно, 1-2 супени лъжици запържени до златисто в масло и с чаена лъжичка червен пипер.

Опитай рецептата (ако не сега, то някой друг път!). Сигурна съм, че който обича боб, не може да не я хареса!
Виж целия пост
# 20
Госта бях аз! Забравих да се логна.

И забравих да включа сухите чушки (2-3 бр) към рецептата! А те са задължителни! Може да се сложат и 1-2 лютички сухи чушки. Става още по-пикантно!
Виж целия пост
# 21
Хей, момичета!
Докато се чудих какво да сложа в гювеча, реших да сложа боб.
Резултата:СТРАХОТНО!!!
От всички вас прибавих по някоя идейка и го кръстих МАМИНИТЕ БОБЧЕТА Laughing
Ето как го направих:Първо го накиснах във вода от вечерта,сложих го с малко водичка в гювеча и след като завря хвърлих първата вода.Сипах хладка водица,сложих лучец,морковчета,лъжичка захар и струйка ракийка Laughing .като стана почти готов му добавих доматено пюренце,1 лъжичка чубричка,1 лъжичка гьозум 2 лъжички Вълшебен вкус на Маги и понеже нямах наденички в хладилника гледам и се чудя Thinking Оп, луканка нарязах няколко парченца и хоп при бобчето.Вече готов добавих солчица и преготвих запръжка с масло,червен пипер и брашънце разредих я с чорбичка от боба и бам в гювеча Grinning .Оставих още малко да поври със запръжката и сервирах.
Милото ми беш възхитен за малко да изяде и гювеча Laughing
Направих и салатка от марули, краставици, домати и пресен лук, но вместо зехтин и оцет сипах един салатен сос със зехтин и лимон.Препоръчвам ви го страхотен е!Взех го от Метро,френски е  на LESIEUR.Пробвайте Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия