Вредната съставка, известна с името Red 2G, фигурира на опаковките на хранителните продукти като оцветител E 128. Тестовете, проведени върху животни, показали, че след попадането в организма Red 2G се преобразува в канцерогенното вещество анилин, което освен тумори, предизвиква и вредни генетични изменения в клетките на организма.
След направеното откритие Научният съвет на EFSA е анулирал всички действащи норми, определящи безопасната концентрация на Red 2G в хранителните продукти. Въпреки това, към момента Агенцията се въздържа от призива за пълна забрана на употребата на оцветителя в хранителната промишленост.
С резултатите от изследванията е била запозната Европейската комисия, която заедно с националните правителства на държавите-членки на ЕС ще трябва да реши въпроса за евентуалното извеждане от употреба на Red 2G.