Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

КАКВИ АНАЛИЗИ ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ, АКО ПЛАНИРАТЕ БРЕМЕННОСТ

  • 5 407
  • 6
в. Женско здраве, бр. 13-2004
1. Непременно посетете терапевт, за да се определи общото здравословно състояние, стоматолог /множество инфекции, способни да нарушат нормалния ход на бременността, проникват в организма от поразените от кариес зъби/.
2. Общ клиничен анализ на кръвта. Взима се от пръста. Ще помогне да се уточни общото здравословно състояние.
3. Общ анализ на урината /сутрешната порция се събира напълно/.
4. Преминете преглед при гинеколог, направете колпоскопия. Тази процедура е продължителна /около 20 минути/, но практически е безболезнена - ще позволи да се изключи патология на маточната шийка.
5. И вие, и мъжът ви трябва да дадете кръв за определяне на кръвната група и резус-фактора. Тук са възможни два варианта:
- имате положителен резус-фактор - отлично, проблеми няма.
- имате отрицателен резус-фактор - необходимо е да се направи кръвен анализ за антитела към резус-фактора /дори ако при мъжа той също е отрицателен/. Ако резултатът от анализа е положителен, бременността понастоящем е невъзможна, необходима е корекция на състоянието. Ако е отрицателен - можете смело да планирате раждането на дете. Само не забравяйте да повтаряте този анализ 1 път месечно, започвайки от 8-та седмица на бременността. С този анализ ще се установи и дали съществува несъвместимост в кръвните групи. Анализът на груповите антитела, както и анализът на антителата към резус-фактора, се провеждат веднъж месечно, започвайки от 8-та седмица на бременността.
8. TORCH-комплекс /наличие на антитела в кръвта/. Само количествен анализ с титър ще позволи за се открият антитела към рубеола, токсоплазмоза, херпес, цитомегаловирус /ЦМВ/, хламидии. Наличието на антителата IgG показва имунитет към тези инфекции, можете спокойно да планирате бременност. Наличието на IgM означава остър стадий на заболяването, отложете мисълта за дете до оздравяването ви. Ако към рубеола няма антитела IgG, необходимо е да се ваксинирате и след нея да се предпазвате още 3 месеца. И не питайте родителите си дали сте боледували от рубеола. Точно да се знае това е невъзможно - болестта нерядко протича под маската на ОРЗ, и обратно. Точна информация може да даде само анализът.
7. Анализ за инфекции: обикновена натривка, ПВР /полимеразна верижна реакция, провежда се и при двамата съпрузи/. Позволява да се открият скрити инфекции, които могат да нарушат нормалното протичане на бременността: хламидиоза, микоплазмоза, херпес, цитомегаловирус.
8. Ултразвуково изследване на органите на малкия таз. Позволява да се изключи миома на матката, полип на ендометрията, други заболявания.
9. Графикът на базалната температура ще даде представа за работата на яйчниците. За да го съставите, всеки ден по едно и също време в интервала от 6 до 8 сутринта, без да ставате от леглото, измервайте с живачен термометър температурата в правото черво. Всички нарушения на режима /например, ако сте се успали и сте измерили температурата по-късно/, а също особените обстоятелства /към тях се отнасят приемане на лекарства, неразположение, нарушение на менструацията, интимна близост, нарушение в дефекацията/, отбелязвайте в специална колонка.
За да бъдат данните информативни, необходимо е да се записват не по-малко от три цикъла. И желателно е - до настъпването на бременността.
10. Ако имате нередовен месечен цикъл, болезнена, обилна, или обратно, оскъдна менструация, мазна кожа, прекомерно окосмяване, налице е излишък, или обратно, явен недостатък на телесна маса, съставеният от вас график или ултразвуково изследване не показват някои отклонения, тогава лекарят ви може да ви назначи анализ на хормони /определяне на хормоналния статус/.
11. Хемостазиограма, коагулограма - този анализ показва съсирваемостта на кръвта. От състоянието на съсирващата система зависи притокът на кръв и осигуряването на хранителни вещества и кислород до плода.
Вродените, изходните нарушения е по-добре да се открият и коригират от по-рано.
12. Определяне на лупусния антикоагулант, антителата към хорионическия гонадотропин, антителата към фосфолипидите ще позволи да се открият факторите за ранното недоизносване на бременността. Още преди започването трябва да се знае дали няма поводи за опасения откъм тази страна, а ако има - да се вземат мерки.
Сторило ви се е, че анализите са много? Това е идеалното обследване. Сега лекарят знае възможните проблеми, с които организмът ви може да се сблъска през 9-те най-отговорни месеца във вашия живот, и ще управлява бременността добре подготвен. Разбира се, вероятността при вас всичко да е наред е висока. Но и тогава анализите няма да са давани напразно. Ще бъдете спокойни за себе си и бъдещото дете.
Виж целия пост
# 1
Novalexa, mersi za statiata mislia che e mnogo polezna moge da spesti dosta problemi.
Виж целия пост
# 2
novalexa. благодаря ти за отзивчивостта и за положения труд.
Виж целия пост
# 3
благодаря!
Виж целия пост
# 4
Благодаря,за статията.
Виж целия пост
# 5
и аз благодаря за труда ти!
Виж целия пост
# 6
tyk ima mnogo interesni nechta
blagodarq ti
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия