Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ембрионални имплантанти

  • 5 884
  • 20
Не знам дали гледахте БТВ репортерите. Даваха репортаж за едно момиченце, което познавам от болница Св. София. Много тежък случай. От 2 години насам и провеждат лечение в Санк Петербург - до сега са и имплантирали 2 пъти тъкан от ембриони и майката твърди, че има невероятен резултат. Всъщност детето е пребито от баща си на 46 дни - приемат го в болница с мозъчен оток, тежки травми и почти мъртво от недохранване. Отнемат родителските права на родните му родители и го осиновява една от анестезеоложките в болницата. С нея се запознахме преди 2 години в болницата на д-р Чавдаров и още тогава тя каза, че в Русия прилагат този вид имплантации и има резултат.
Ако знаете нещо повече - пишете или преведете нещо тук. Интересно е дали има само положителни или и отрицателни последици.
Виж целия пост
# 1
Много ме е яд, че забравих да гледам предаването. Два дни слушам анонсите.Ще има ли повторение? Тези трансплантации и  "присаждане на стволови клетки" едно и също ли са? Аз за стволови клетки съм чувала в Русия.
Виж целия пост
# 2
Ето това е сайта на клиниката на проф.Брюховецки
http://www.neurovita.ru/
Аз се бях замислила за такава алтернатива след големите реклами по Всяка неделя,където и Вера Кочовска разказа за престоя си там.С голям зор,успях да се свържа с нея,ако може да помогне за Калоянчо.Но тя като феномен абсолютно нищо не ми каза,а ми заяви,че само в клиниката може да се помогне.В последствие се запознахме със семейство от Велико Търново,които имат увредено детенце на 7год.От Българската Коледа бяха събрали пари за тях и те успяха да отидат в Русия и мисля че вече два пъти са правили на детето такава трансплантация...и никой не им дава гаранция и не се знае още колко такива трансплантации са нужни,за да има ефект...в годината може да се наложи да се ходи по два пъти до там.Цената на една трансплантация е около 20 000$.Тези хора,с които се запознахме са доктори и двамата,мъжа е станал представител на клиниката за източна Европа.В момента са от една седмица в Русия за нова трансплантация и като се върнат,ако имате желание,ще го помоля за повече подробности,а и да напише за личния си опит.
Аз обаче вече не съм толкова сигурна в ползата от това трансплантиране,а освен това всичко е все още в процес на проучване и лично за себе си реших,че не бих дала детето си за опитно зайче.
А ето и една статия по този въпрос:
Русия прави опасни трансплантации с животински стволови клетки
 
Докато учени от цял свят все още са на етап проучване на стволовите клетки, руски медици незаконно и срещу десетки хиляди долари "лекуват" пациенти с помощта на клетки, за някои от които има подозрение, че дори не са човешки. Това предупреждава АП, цитирана от в. "Ню Йорк таймс" и "Дневник". Според агенцията лекари в различни специализирани клиники и салони за красота в Москва обещават на пациентите да ги спасят както от бръчки, така и от паркинсон с инжекция "стволови клетки". Специалистите обаче предупреждават, че това лечение е не само скъпо, но и опасно. Работата е там, че няма данни, че в клиниките се използват истински стволови клетки. За извличането и отглеждането на този "строителен материал" в избран орган е необходимо професионално и много скъпо оборудване, с каквото медиците не разполагат. Властите в Русия, които в момента разследват 20 козметични клиники, подозират, че лекарите всъщност използват екстракти от ембрионални тъкани или кожни клетки. В някои клиники дори се инжектират стволови клетки от животни. В материала си "Ню Йорк таймс" отбелязва, че има и случаи на доволни пациенти. Една от тях платила близо 3000 долара за терапия по подмладяване на тялото след раждане, включващо инжектиране на стволови клетки от абортирани ембриони. В друг случай обаче московчанка с множествена склероза платила 20 000 долара за лечение с ембрионални стволови клетки, от което не получила желаното облекчение и останала парализирана. Въпреки това тя вярва, че третирането отчасти й е помогнало.
Лечението е проведено в клиниката "Бюти плаза", чийто директор д-р Александър Тепляшин признава, че използването на стволови клетки от мастни тъкани и костен мозък не е разрешено от техническа гледна точка. "Но ние използваме дупките в закона и това, което не е забранено, е разрешено", заключава той.
Виж целия пост
# 3
Стволовите клетки - новата панацея

Както във всяка научна област, така и в клетъчната биология, от време на време се появяват модерни теми, които затъмняват останалите. В изминалите 20-ина дни светът усилено заговори за стволовите клетки в човешкия организъм. Изолирани от човешки тъкани и след това присадени в някой орган, те са способни да се развият в различни видове клетки и да заменят болните. Вече ги нарекоха хитът на XXI век, а използването им - "тъканна терапия". Лечение на най-опасните болести с необятни перспективи предсказват учените. От стволови клетки вече успешно са регенерирани капиляри, инсулин, костен мозък дори зъби. На международния форум за имплантантите тези дни в София стволовите клетки също са сред основните теми. Това предаде агенция Фокус : www.focus-news.net
Доскоро се смяташе, че стволови клетки може да се вземат само от ембриони до третия месец на тяхното развитие. Обаче при това ембрионите загиват и перспективата да бъдат използвани за "доставяне" на клетки се сблъска с етичните норми на обществото. Тогава се стигна до идеята, че донор за спасяване на хора може да бъдат ембриони на възраст до 10 дни, клонирани от техни собствени клетки. Така се роди терминът "терапевтично клониране" за разлика от прякото клониране на хора. То може да бъде използвано за създаване на "кръпки " за поправка на всеки
В световната наука в момента се смята, че успешно клониране на "терапевтични" ембриони е извършено единствено в Южна Корея.
В последната година обаче много групи учени в света стигнаха до извода, че стволови клетки могат да бъдат изолирани не само от ембриони, а и от възрастни организми. Оказа се, че клетки, изолирани от пъпната връв на бебето, могат да се съхраняват като резерв при определени условия и дори след много години да се трансформират във всякакъв вид тъкан за същия пораснал организъм, за да заменят повредената от травма или болест. Тези универсални клетки бяха наречени МАРС клетки от екипа на Катрин Верфиели от Минесота. Това означава, че отпада нуждата да се клонират ембриони.
Клетки, взети от други органи на възрастния човек обаче, могат да бъдат превърнати само в тъкан на органа, от който произхождат. Биотехнологичната компания "Озирис" откри, че във възрастния организъм съществуват т.нар. мезенхимални стволови клетки, които могат да се преобразуват в 4 вида тъкани. Изследователската компания гигант Genzyme обаче твърди, че всъщност става дума за един и същи вид възрастни стволови клетки, макар че двата екипа са ги патентовали като различни.
Тези спорове всъщност засягат повече самата наука. А реално тъканната терапия има огромното предимство, че имплантираните стволови клетки ремонтират организма, без да бъдат отхвърляни от имунната система, тъй като произхождат от самия него. Те трудно могат да бъдат използвани при друг човек, може би само в случаите на пряко роднинство при братя и сестри или родител - деца.
Къде "растат" уникалните заместители Учени от Института за изследване на стволовите клетки при Единбургския университет и от японския научен институт в гр. Нара междувременно откриха
гена, на които се дължат уникалните свойства на стволовите клетки. Генът е наречен Nanog, на него се дължи способността на стволовите клетки да се делят практически безкрайно. Той вероятно регулира и работата на други гени, отговарящи за превръщането на
стволовите клетки в различен вид тъкани. Ако учените разберат механизма, по който Nanog функционира, те ще могат да отглеждат точно тази тъкан, която им е необходима в даден момент, и то в неограничено количество. Екип от университета в Уисконсин -САЩ, пък е изолирал ген, причиняващ заболявания при развитието на стволовите клетки. Това означава, че отсега нататък учените ще могат да отглеждат стволови клетки без всякакви ограничения и да ги програмират за превръщане в избран вид тъкан.
До момента изследователите в света са успели да изолират стволови клетки освен от пъпната връв също и от костен мозък, от нервна тъкан, от кожа и кръвоносни съдове. Стволови клетки от гръбначен мозък например могат да формират няколко типа нервна тъкан, откриха в Института по неврохирургия в Лос Анджелис. С помощта на такива клетки може да се лекува например счупване на гръбначния стълб, болестта на Алцхаймер, паркинсон, множествена склероза. Д-р Джефри Райзмън от Националния институт за медицински изследвания в Англия неотдавна получи такива клетки от лигавична тъкан и дори предаде безвъзмездно технологията си на Русия, където имплантирането на стволови клетки е в напреднала фаза. Британската корпорация TriStem пък е готова за изпитания върху хора на нова технология за получаване на стволови клетки от бели кръвни телца. Получените базови клетки ще се използват при пациенти с проблеми в костния мозък. А учени от Националния институт по здравеопазване в САЩ установиха, че от падналите млечни зъби на децата може да се "добиват" стволови клетки, най-чисти от етична гледна точка. Клетките от млечните зъби могат да се превръщат не само в нови зъби, но и в нервна и маста тъкан.
При раждане - "ремонтен" запас за цял живот
Опитите със стволови клетки вече са в толкова
напреднал етап, че в най-скоро време в Англия започне да работи първата в Европа банка за стволови клетки. Британският съвет за медицински изследвания е подписал договор за създаването й за 2,6 млн. фунта стерлинга. Изпълнител ще бъде Британският национален институт за биологични изследвания и стандарти. Депозирането в банки на стволови клетки, взети от пъпната връв при раждане, вече се практикува масово в Англия, Австрия, Белгия, Швейцария. И модерно, и разумно е родителите да платят няколко хиляди евро, за .да пазят няколко десетилетия
"авариен материал за каквото и да било бъдещо заболяване на детето си. В България не можем и да мечтаем за подобно нещо, макар че стволови клетки, получени от пъпна връв, са взети при раждане през 1999 г. в Специализираната болница по детска онко-хематология. Тези клетки и досега се пазят читави и без проблем.
В края на миналата година - 4-ма пациенти на бразилската кардиологична клиника ProCardiaco Hospital в Рио де Жанейро бяха спасени от присаждане на сърце, като им имплантираха стволови клетки, взети от собствения им костен мозък. Тези клетки били вкарани в лявата камера на сърцето, където са се преобразували в жива тъкан и кръвоносни съдове. Новата тъкан е отстранила увредения сърдечен мускул на пациентите. Стволовите клетки, взети от костен мозък, могат да се превръщат в кръвни и костни клетки, но и в клетки на главния мозък, съобщиха сензационно учени от Националния неврологичен институт в Мериленд, САЩ. Това е доказано в експеримент с 4 жени и означава, че в бъдеще с тъканна терапия ще може да се лекуват инсулт, парализи и други тежки заболявания. Установено е, че при пациентките имплантираните стволови клетки са образували неврони, които са се размножили, достигайки до главния мозък.
Виж целия пост
# 4
Български и руски медици ще създадат научноизследователски център за разработки на методи за лечение с използването на стволови клетки


Български и руски медици са решили да създадат научноизследователски център за разработки в едно от перспективните направления на медицината - терапевтични методи с използването на стволови клетки. Това съобщи днес в руската столица професор Андрей Брюховецки, ръководител на клиниката "Нейровит" към Руския онкологичен център, предаде ИТАР-ТАСС. По думите му в България вероятно ще бъде създаден благотворителен фонд на името на известната целителка Вера Кочовска, който пряко ще се заеме със създаването на българско-руския център. На бъдещия център, може би в Плевен, ще сътрудничат известни учени и специалисти от други страни, което ще позволи осъществяването на мащабни международни проекти. Професор Брюховецки съобщи също, че новите методи на лечение с използването на стволови клетки ще бъдат прилагани при тежки заболявания като множествената склероза, болестта на Паркинсон, рак, както и травми на гръбначния и главния мозък.

Виж целия пост
# 5
Борба с болката: Човешки стволови клетки трансплантирани в опитни животни формират бъбрек

Човешки стволови клетки трансплантирани в опитни животни могат да се развиват и да формират бъбрек с размера на същия орган на опитното животно, откритието е на израелски учени.

Учените твърдят, че не е далеч деня, когато ще могат да създават човешки бъбреци от стволови клетки и тези органи ще съхраняват живота на хиляди хора по света, които се нуждаят от бъбречна трансплантация, а трябва да чакат продължително време за донор.
Източник на човешки стволови клетки са абортирани фетуси в 7 – 8 гестационни седмица. Тези клетки са подобни на ембрионалните стволови клетки, които се екстрахират от ембриони, създавани в клиниките за инвитро оплождане. Феталните клетки се получават по – лесно от зародишните стволови клетки, чието използуване е обект на много противоречиви дискусии в момента.
Учените са отгледали бъбрек в опитни мишки и от свински ембрионални стволови клетки, който е бил с размерите на бъбрека на мишката. Тези органи вероятно се възприемат и от клетките на човешката имунна система.
Присаждането на органи от един животнски вид на друг много често е неуспешно, тъй като имунната система на реципиента отхвърля такъв трансплант като чуждо тяло.
В дадения случай, бъбреците на свинята, са избягнали въздействието на човешки имунни клетки, които са били инжектирани в мишките. Това подсказва възможността в бъдеще, органи разрастнали от стволови клетки на свиня да бъдат трансплантирани на човек.
Учените извършили експериментите си на мишки, чиято имунна система била първоначално изцяло унищожена. След това трансплантирали на опитните животни стволови клетки от човешки и свински зародиши на различна гестационна възраст и открили, че най – здравите бъбреци се формират от клетки на човешки зародиш на възраст между 7-8 гестационна седмица и четвърта седмица за свинята. Развитите органи функционирали в новия си хазяин като продуцирали урина и били захранвани от кръвоносни съдове от кръвообръщението на самата мишка. Това значително намалява риска от отхвърляне на транспланта, обясняват учените.
Изследването е публикувано в списание “Nature Medicine”.
Виж целия пост
# 6
Благодаря ти Искрице,
Зная, че всяка информация е важна - поне заради това да имаме право на избор. Аз също съм на твоето мнение - не бих искала детето ми да е опитно зайче - още повече, че както казаха и в предаването не е ясно дали има отрицателни последици от тези имплантации. Това, което каза майката в предаването е, че една имплантация заедно с последващото лечение струва 7 000 евро. До сега на детето й Гергана са правени 2 и може би ще има нужда от още 3 - така че и никак не е ефтино.
Виж целия пост
# 7
Уви предполагам, че в някои особенно безнадеждни случаи майките са склонни да опитат всичко - дори и риска децата им да са първите върху които се правят опити
Виж целия пост
# 8
По "Всяка неделя" имаше предаване за това по повод на една акция за събиране на средства за такова присаждане.Нуждаещото се момче(вече мъж) беше получило мозъчна травма след падане на футболното игрище и състоянието му изглеждаше наистина безнадеждно.Аз също не бих подложила детето си на такава операция,но всеки преценя сам според състоянието на детето си.
Виж целия пост
# 9
В това няма нищо лошо, но според мен може да се спекулира с ембрионите, може и да сте чели за лекари които са карали майки в ранна бременност да абортират понеже ембриона е мъртъв или поради малформации на плода, но се оказва, че бебетата са си добре и се раждат живи и здрави, благодарение на майките които са потърсили второ мнение.
Виж целия пост
# 10
Това последното ако е вярно - звучи ужасно. Но и в предаването казаха, че с това най много се спекулира, защото има нужда от ембриони, за да се вземат необходимите клетки.
Виж целия пост
# 11
Добре, че сте пуснали тази информация  Heart Eyes . Когато установиха глухотата на Яни, доцентката след като каза, че единствения начин е кохлеарна имплантация, обяснявала нещо на мъжа ми, че бъдещето било в стволовите клетки и т.н. Разбира се без подробности и уточнения какво е това, ние пък толкова неща ни се струпаха, че дори и не сме ровили за информация  Embarassed . Вчера се зачетох в темата и сега поне ми е ясно какво е имала предвид. Наистина си е бъдеще  Thinking .
Колкото до майките, които са склонни да подложат децата си на тези имплантации, разбира се, че ще има желаещи. Когато няма друг изход, когато хората се чувстват отчаяни, всичко, дори и най-минималният шанс за подобрение се превръща в огромна надежда...
Виж целия пост
# 12
Ето това скоро беше пуснато в клюкарника
Търговия с ембриони
Виж целия пост
# 13
Цитат на: iskrica_nadejda

Това звучи ужасно, надявам се да е само параноя...
Виж целия пост
# 14
И на мен ми се видя голяма въпросителна, когато разбрах за лечението със стволови клетки. Може би това е бъдещето, но в момента ми се струва голяма спекулация.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия