Важно - машина за хляб - 4 част !

  • 45 663
  • 354
# 315
Мамица,аз както вече съм казвала с черните пшенични хлябове и ръжени нямам никакъв опит.Правила съм само 2 хляба с брашно тип 500 + царевично.

Така,отворих тетрадките - та според теорията тези брашна- черните изискват замесване с по-ниска температура + по-дълго време за ферментация,така трябва да се постигне по-ниска амилазна активност (чрез повишаване на киселинността на тестото).Този ензим атакува глутеновия скелет на тестото,а при черните брашна той си е достатъчно слаб!
Учудващо в случая е,че програмите за пълнозърнести и ръжени хлябове в машините предвиждат това предварително подгряване - демек суровините да започнат с по-висока температура - това честно казано ме учудва!  newsm78 Ще разсъждавам над това и ако имам просветление ще пиша!
Факт е,че доста съфорумки с машини за хляб получават добър резултат. Thinking

Сега четох пак из книжката - пише на едно място,че ръженото брашно се нарича още - ГРАХАМ -  hahaha Joy - глупости!

Абе книжката ми е вършила доста работа,но грешки съм намирала и намирам,превода не е точен,набора на таблиците също.... - човек трябва повече на собствения си опит да се надява...
Виж целия пост
# 316
geleva,много се радвам,че пак ти е в строя машинката!   bouquet

Това за сладкото Зори го каза веднъж и аз тогава се уплаших и реших да не правя повече сладка.Голямо киснене и миене падна тогава.Кисненето с гореща вода (което аз направих тогава,за по-сигурно да не остане захар в уплътненията) май също не е препоръчително,че тея гумички не им се отразява добре...
Виж целия пост
# 317
Относно миенето, кажете как миете казанчето? Аз до сега го моех само отвътре. Отдолу врътките ме е страх да мокря много newsm78
Вие как миете?
Виж целия пост
# 318
Мокря всичко наред,но после старателно суша.
Виж целия пост
# 319
Аз лично не съм навита за сладко в машинката..Страх ме е да не се повреди, че сладко и в тенджерата ще сваря, ама насъщния да меся на ръка...  Crossing Arms Мия казанчето старателно отвътре, а отвън само когато е изцапано, но задължително оставям да изстине(заради гумените уплътнения) и накисвам за няколко минути.
Виж целия пост
# 320
Мдааа, и аз приключих със сладкото в машинката от тогава.
geleva, браво на мъжлето ти, аз ако остана без машинка, сигурно ще изпадна в депресия  Laughing. Но няма да е дълго, защото още същия ден ще заврънкам за нова  hahaha.

Аз самото казанче, след като извадя хляба го накисвам в топла вода поне за половин час и след това много внимателно му обръщам внимание отвсякъде  Simple Smile. Абе като бебенце си го гледам  Laughing.
Виж целия пост
# 321
Ами и аз го накисвам, но отдолу никога не съм го накисвала. И аз бях в депресия днес, успокоих се чак когато я видях да меси. Laughing А машинката повреди ли се тотално да не може да се оправи, мъжът ми сам каза че тичаме за нова. Всички вкъщи сме на едно мнение по въпроса за хляба. Hug
Виж целия пост
# 322
Ех, момичета, ама че премеждия чета днес....Дано няма често проблеми с машинките ни, че дори и да си купи човек нова, докато й свикне на специфичните дефекти:))) Малко със закъснение да честитя машинката на Мамица:) Струва ми се, че тази бърза пълнозърнеста програма е нещо зле програмирана, моята (аз съм с ФИФ) на Пълнозърнест хляб(3), степен на препичане - Бърза, обща трайност 2ч.30мин. има едно дълго месене от 20 мин. Това, което й е съкратено спрямо пълната, е времето за последно втасване. Подгряването на кратката е 5 мин., а при дългия вариант е 30, но ми се струва излишно чак толкова чакане...
Виж целия пост
# 323
И втория хляб е неуспешен. Беше от 50% бяло блашно 25% царевично и 25% пълнозърнесто. ОТВРАТ. Не стига, че имаше ужасен вид, ами и горчеше ужасно. Имаше вкус на хинин. И гаден мирис. Аууууу Това, ще да е от пълнозърнестото. Гадост.
Виж целия пост
# 324
Мамица,аз се отказах да слагам в хляба царевично брашно-никак не ставаше.Сега правя хляба,като слагам 100гр пълнозърнесто и 400гр бяло брашно.Резултата е доста добър.Ползвам пълнозърнесто на Техра.
Виж целия пост
# 325
Малко със закъснение да честитя машинката на Мамица:) Струва ми се, че тази бърза пълнозърнеста програма е нещо зле програмирана,
Да бе. Алясна на пълнозърнест 3 на програмата има 30 мин. подгряване преди да започне да меси. После меси 5-10 мин. и от там само втасване и печене. Никога вече няма да я пипна. А иначе общо процедурата е 3:40 мин. Ужас. То си прокисна всичко май.
Виж целия пост
# 326
 Mamica, горчи от царевичното брашно хляба. Когато правя с пълнозърнесто брашно слагам 400 бяло или добруджа и 100 пълнозърнесто. Peace С царевичното по същия начин, иначе става леко глетав и нагарча. Успех!  bouquet
Виж целия пост
# 327
Аз на около 400гр бяло брашно слагам 100гр царевично - май...забравих,но съм си давала рецептата.Не горчи,става много хрупкава коричката.

Ох,мен нали няма кой да ми яде черни хлябове и хич и не се мъча с тях! Party Само съм по обогатените рецепти,дето се дебелее от тях... Tired
Виж целия пост
# 328
Горчи от царевичното. Или самото брашно е било старо или е дошло повечко. И на мен ми нагарча, ако сложа повече от 100 гр. царевично на 500 гр. общо.
Виж целия пост
# 329
Царевичното брашно много бързо се разваля. Може би не е зле човек да опита една щипка от него, преди да го ползва. Навремето у нас се правеше, т. нар. "просеник" - питка от царевично брашно. Ставаше една жълтеникава, а какъв сладък вкус и страхотен аромат...Но майка и баба ползваха прясно, едро смляна царевица...
Мамица, мисля, че пълнозърнест хляб и на обикновена програма можеш да си направиш... Аз скоро бях публикувала една рецепта, в която от ок 650 гр. брашно само 250 ми е бяло, другите са типово, ръжено и пълнозърнесто, и малко смлени овесени ядки и семена...Хич не горчи.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия