Сладкиш с орехи(Кекс)
5 яйца
1 1/2 ч. ч. захар
5 с.л. олио
4 с.л. вода
2 ч.ч. брашно
щипка сол при първоначалното разбъркване на яйцата
орехи за отгоре - 1 ч.ч.
Забъркват се в купа в тази последователност продуктите с миксер, като е желателно яйцата и захарта да се бъркат по-дълго време. Изсипва се в намазана кръгла тавичка, и се слагат изчистените орехи най-отгоре. Пече се в добре загрята фурна. Изстива и се реже на ромбове напр. и се поръсва с пудра захар.
Аз го правя този кекс във форамата за кекс с дупка. Става идеален и се надига много без никакви набухватели. Никога не съм слагала такива и резултата е идеален.
Плодово реване
4 яйца
4 с.л. олио
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч. ч. брашно и в него 1/2 ч.л. амонячна сода
2 компота от кайсии
Разбъркват се продуктите с миксер без компота. В намазана тавичка се нареждат плодовете, добре изцедени с дупката надолу и отгоре се изсипва сместта. Пече се в добре загрята фурна. Щом стане готово(кафява коричка отгоре), се обръща веднага в по-голяма тава и се залива със сиропа на компотите.
Реването става и с 1 компот, но по-не е сиропиран и в нашата къща е борба за кайсиите....
Добър апетит!
Нямам снимки, но това са може би 2 от най-често изпълняваните рецепти в нашата къща, а плодовото реване е любимото на мъж ми и като студенти е изяждал сам цяла тава! С реването го подкупвам за определени неща напр.......