Съветите на Зита Уест за подготовка за инвитро в сътрудничество с Център "Бридж"
Хранителна подготовка
При възможност съветваме да се подготвите преди цикъла инвитро. Ако имате 3-4 седмици опитайте се да изчистите отровите от тялото си. Здравословната диета ще Ви помогне за това, както и за смъкване на излишни килограми.
- приемайте мулти витамини с добро качество, както и минерални добавки (това ще помогне на тялото Ви да се справи с изискванията на инвитрото), съдържащи витамин С и Е (за да обогатите течността, която обгръща и храни яйцеклетките), цинк (важен за хормоналното производство), магнезий и витамин А (важен за възпроизвеждането на яйцеклетките), селен и магнезий (за подобряване на оплодителността), желязо и коензим Q10 (за маточната лигавица).Витамините Ц,Е и цинка също помагат за бързото възстановяване на яйчниците след пункция, готовността да се приемат готовите ембриони, а В комплекс ще помогне на тялото Ви да се справи със стреса. Витафем, Витамен и Витал DHA са подходящи за този етап.
-Жизненоважните мастни киселини са от огромно значение - препоръчваме 2 DHA таблетки на ден (за хормоналния баланс и доброто състояние на яйчниците) в периода преди инвитро увеличавайки ги до 4 на ден по време на самата процедура. (допълнително обяснение отдолу - б. пр.)
-Пийте минимум по 2 литра вода на ден (филтрирана или бутилирана)
-Придържайте се към здравословна обща диета. Избягвайте шоколад, сладки и солени храни, полуфабрикати, кафе, чай,кола, всички газирани напитки и алкохол.
-Прекалено ниските нива на белтъчините в менюто Ви може да резултира в понижен брой яйцеклетки. Най-добрите източници на белтъчини с най-добър баланс на аминокиселините са яйцата, соята, месото, рибата,бобените растения.Избягвайте прекалената употреба на млечни пробукти и се старайте да консумирате органично месо.
Психическа и емоционална подготовка
-Визуализацията е важна на всеки етап от инвитрото.Има толкова много препядствия за преодоляване затова не бива да да пирате да мислите за основната цел поради която правите всичко - вашето собствено бебе. Не си позволявайте да се отдадете на негативно мислене и тревоги. На всеки етап от лечението си си представяйте какво се случва в тялото Ви - нарастването на фоликулите,узряването на яйцеклетките, удебеляването на маточната лигавица, имплантацията на ембрионите. Всеки ден си повтаряйте по някоя убодряваща фраза.
-Намерете си техника за успокояване, която да пасва на начина Ви на живот - йога, медитация, тай-чи. Инвестирайте в няколко касети с успокояваща музика и звуци.
-Инвитрото е стресираща процедура затова е важно да отделите време в което да бъдете заедно и да правите нещата, които обичате. Важно е да се подкрепяте взаимно и да запазите добрата си връзка.
-Вие и партньорът Ви реагирате различно на напрежението, затова отделяйте по 10 минути всяка вечер за да поговорите за това, което се е случило през деня и как се чувствате.
-Не подценявайте необходимото време и подготовка за инвитро.
-Не забравяйте да си дадете време да се възстановите.Почивайте колкото Ви е възможно след процедурата.
Физическа подготовка
- Инвитрото е с по-висок шанс за успех ако не сте с наднормено тегло (или под нормата). Опитайте се да отслабнете бавно и постепенно.
-Не пушете и избягвайте задимени помещения - цигарения дим влияе върху маточната лигавица.
-Избягвайте натоварващи спортове.Тялото Ви има нужда от почивка, щадящи упражнения като ходене и йога се препоръчват.
-Акупунктурата би подобрила кръвообращението Ви, изграждането на маточната лигавица, нарастването на фоликулите и имплантацията.
-Поддържайте гърба и стомаха си топли, особенно преди пункция и между пункцията и трансфера.Използвайте грейка, компрес или ръцете си. НЕ ЗАТОПЛЯЙТЕ СЛЕД ТРАНСФЕР!
-Ограничете времето, което прекарвате седнали - това затруднява циркулацията на кръвта. Почивайте си и си лягайте рано.
следва разяснение за DHA, което изрових допълнително, не е от статията :
Това е мастна киселина, която е една от основните градивни съставки на мозъка. При инвитро е важна за хормоналния баланс и имплантацията, много е важна и по време на бременност. Организма не я изработва, набавя се с храната. Това на практика е рибната мазнина. Може да пиете рибно масло или да консумирате студеноводни мазни риби като сьомга, скумрия,сардини (сельодка) и пъстърва. Специфичната миризма на риба, както и бързото й разваляне се дължат именно на тази мастна киселина, която е много нестабилна и се разгражда бързо.Затова е много важно да се консумира праясна и качествена риба. Рибното масло също трябва да е прясно.