Колкото захар в баклавата...

  • 40 355
  • 90
# 15
  bouquet  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 16
Баклавата е разкошна и най-малко 100 пъти  Mr. Green по-вкусна с домашно точени кори  Peace. Правя я и аз, тестото е малко по-различно, както и в сиропа се слага шафран, но чара е в точените кори Wink.
Ето я моята ( тук съм снимала първият ми опит с точене на кори, бъдете снизходителни  Laughing):

Виж целия пост
# 17
Зори прекрасна е!
Айля поздравления smile3525Много пъти съм се чудила и търсила как се правят тези ромбоиди,но така и не можах.Радвам се че си толкова добра домакиня и ти желая весел празник newsm68
Виж целия пост
# 18
Баклавата е разкошна и най-малко 100 пъти  Mr. Green по-вкусна с домашно точени кори  Peace. Правя я и аз, тестото е малко по-различно, както и в сиропа се слага шафран, но чара е в точените кори Wink.
Ето я моята ( тук съм снимала първият ми опит с точене на кори, бъдете снизходителни  Laughing):


Поздравления за баклавата  Hug
Мене когато ме учиха да я правя тази баклава ми казаха, в сиропа да не слагам Индрише или ванилия или лимон за аромат  Tired на въпроса ми "Защо?" отговорът беше, че по този начин
чуждият аромат се "налага" и  не се усеща истинския аромат на баклавата, а той повярвайте ми е разкошен  Crazy

Цитат
Радвам се че си толкова добра домакиня и ти желая весел празник newsm68
Благодаря Hug
Виж целия пост
# 19
Айля, браво!   bouquet
Зори, и твоята баклава изглежда страхотно!
Аз досега никога не съм точила такива тънки кори, но не е късно да започна.
Виж целия пост
# 20
Айля , сигурно има логика в това, да не се ароматизира сиропа. Ще пробвам следващият път без да слагам нищо в него, за да видя разликата. Въпреки че аз умирам за баклава и всякак я харесвам.
Ех, как ми потекоха лигите от тая тема  eat
Виж целия пост
# 21
По молба на Айля публикувам и моята рецепта за баклава. Тя всъшност не е моя  Grinning, а е от един руски форум. За съжаление не мога да цитирам кой, защото преди две седмици ми гръмна компа и всички записки си заминаха  Confused. Но е претърпяла и леки модификации от моя страна. Преписвам я от тефтера.

Баклава с домашно точени кори



Продукти за тестото :

2 яйца
150 гр. масло
0,5 ч.л. суха мая
1,5 чаши прясно мляко
около 80-100 гр. заквасена сметана (но може и без нея)
щипка сол
канела 1 к.л.
джинджифил 1 к.л.
брашно, колкото поеме

Сироп :
1,5 чаша вода
1,5 чаша захар
шафран

Плънка:
 1-1,5 чаша смлени орехи + 1 к.ч. захар + канела на вкус


За тестото продуктите се смесват и се замесва  гладко тесто, което се оставя да втаса. Когато увеличи обема си, тестото се разделя на 12 еднакви топки :



Взема се една топка и се разточва ( но малко по тънко от колкото аз съм разточила на снимката, все пак споменах, че това ми беше първи опит  Mr. Green) и се слага в намазана с масло тавичка :



Маже се с разтопено масло и върху първата кора се слага втората, отново тънко разточена.
Корите трябва да са много фино разточени, да може да се чете вестник през тях, дето има една приказка  Simple Smile. Излишното тесто от страни се отстранява с остър нож. Втората кора се ръси с разтопено масло и след това с  плънката :



Така се редят и останалите кори - кора, масло, плънка, кора, масло, плънка......като накрая се завършва с два слоя кори, смазани помежду си само с масло!
Готовата баклава се маже отгоре с жълтък и се реже на ромбове. Всяко ромбче се украсява с орехова ядка:



Пече се при 170-180 гр. (е зависи и от фурната  Simple Smile) около 40 мин. Познава се че е готова по златистия цвят.

След като изстине се приготвя сиропа и се залива студената баклава с горещият сироп. Завива се с вестник  и кърпа и се яде, когато ви се изчерпа търпението да я чакате да се задушава  Mr. Green.


Виж целия пост
# 22
Зори  Hug
много ти благодаря, досега незнаех, че може с жълтък да се маже баклавата  Heart Eyes

Виж целия пост
# 23
Благодаря, и аз научих нещо от теб - как да я режа на красиви ромбчета в кръгла тава  Hug!
Виж целия пост
# 24
OOO ako znaete kolko e hubava baklavata na Aylya!!!!!!!!!!!!!!!Sega to4no ya probvah i ima chudesen vkus i viziya:)!!!!Struva si da opitate da ya napravite.Aylya ,mila, blagodarya ti,4e si ni podnesla receptata za tozi strahoten sladkish!!!
Виж целия пост
# 25
OOO ako znaete kolko e hubava baklavata na Aylya!!!!!!!!!!!!!!!Sega to4no ya probvah i ima chudesen vkus i viziya:)!!!!Struva si da opitate da ya napravite.Aylya ,mila, blagodarya ti,4e si ni podnesla receptata za tozi strahoten sladkish!!!

И аз сега я опитах и е много добра  Grinning Онзи ден ядох от втората тава, докато беше прясно сиропирана и нямаше такъв добър вкус (не че остана  Grinning) Така че е много важно да се спазва технологията на сиропирането.

Доакто Айля я точеше и правеше изглеждаше много лесно, така ще опитам и аз да си правя баклави в къщи - не че някога съм готвил нещо  Embarassed

Приятелски съвет: Не прекалявайте с яденето на баклава, че става много тежко.

Виж целия пост
# 26
Айля, баклавата ти изглежда чудесно!  bouquet Майсторка си! Приятно изкарване на предстоящият празник!

Правя я по много подобен начин, но винаги съм се чудила как е нарязана така, че да се получи звезда в средата! Благодаря за показване на нарязването стъпка по стъпка! Аз не слагам аромати в баклавата, но слагам в сиропа малко лимонтозу за да не се захаросва.
Виж целия пост
# 27
Лелееее,сега ще трябва и баклава да си разточа!!  ooooh!

Много впечатляващо Айля!   bouquet

В Истанбул много харесах баклавите на Коска,повече от тези на легендарните Гюллюоглу!Дали ще я докарам така,а?  Thinking

Харесах турската баклава,че стои някак хрупкава и сочна едновременно,а българската стои мокра и накисната.... newsm78

Абе ще се пробвам аз,само да видим кога?!
Виж целия пост
# 28
Цитат
Харесах турската баклава,че стои някак хрупкава и сочна едновременно,а българската стои мокра и накисната.... newsm78

 Whistling точно такава става, сочна и хрупкава  bowuu

Точенето с нишесте прави корите такива хрупкави и дори и повече сироп да се сложи то си поема толкова, колкото е необходимо  Sunglasses и си остава хрупкаво Grinning
Виж целия пост
# 29
Ето и моето изобретение по рецептата на Айля.

снимката е преди да полея със сиропа.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия