Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

КИТАЙ

  • 148 169
  • 856
# 855
За вашето удоволствие подготвих статия за Празника на фенерите или Юенсяодзие, за да разберем повече за красотата и естетиката на свързаните с него ритуали.

Празникът на фенерите Юенсяодзие (元宵节)

Двете празнични седмици след Празника на пролетта завършва Юенсяодзие или Празникът на фенерите. Той винаги се отбелязва в деня на първото пълнолуние след Чундзие, т. е. на 15тия ден от 1-вия лунен месец. Историята на празника може да се проследи чак до управлението на ханския император Уънди (179-156 г. пр. н. е.). В този ден той успял да победи всички врагове и фракции, които желаели отново да разделят империята на малки държавици. От тогава той започнал всяка година на този ден да излиза и да се весели заедно с народа.
Името на празника се състои от 元 yuan пръв, начален; 宵 xiāo нощ; 节 jié празник, букв. Празникът на първата нощ (на трона). 宵 xiāo обаче има значение и на пълнолуние, затова може да се преведе и като Празникът на първото пълнолуние.

Съществува и друга легенда за произхода на празника. Един ден Дун Фаншуо (东方朔 Dōngfāng Shuò, 160?-93 г. пр. н. е.) – придворният шут на император У ди и даоистки безсмъртен, който имал много реинкарнации, включително и като Лаодзъ, видял млада дворцова слугиня, която треперела навън в студа. Тя се казвала Юенсяо. Откакто била в двореца, с години не била виждала близките си. А се случило да е Празникът на пролетта и тя изпитвала още по-голяма мъка по дома. Дун Фаншуо решил да й помогне и измислил хитроумен начин да я събере с роднините й. Той излязъл на улицата в столицата Чан-ан (Си-ан) и започнал да гадае на минувачите. Всички, които си купили таблички с предсказания, прочели, че ще изгорят в пожар.

Втурнали се хората към Дун Фаншуо за помощ и той казал, че на 13тия ден от първата луна Огненият император Йенди ще изпрати небесна богиня, облечена в червени одежди, да премахне злата поличба. Наистина, в уречения ден пристигнала такава девойка и рекла на хората да предадат повелите на Небето за императора. Ханският император У ди – най-могъщият владетел на дин. Хан, управлявал от 141 до 87 г. пр. н. е., прочел свитъка с предсказанието, в който пишело: „Чан-ан ще бъде нападнат, огън ще обхване градските порти, шестнайсет дена ще гори огънят и ще обагри мрака на нощта”.

Уплашил се императорът и повикал Дун Фаншуо да измисли начин и да промени прокобата. Дун Фаншуо се престорил че мисли и накрая казал, че е чувал Йенди да обича твърде много да похапва танюен (汤圆 tāngyuán) – тестени топки със сладък пълнеж (обикновено в бульон), а най-вкусните танюен в двореца правела слугинята Юенсяо.

Той предложил на императора да й заповяда на 15тия ден от първата луна да приготви танюен, а също на всички поданици да приготвят блюдото, за да омилостивят Огнения император, а после заедно да запалят фенери, да изстрелват фойерверки и да палят огньове. Така градът щял да изглежда целият в пламъци и това можело да заблуди Нефритения император, че предсказанието се е сбъднало. Също предложил да се повикат всички хора наоколо да дойдат в града и да гледат празненството. Така на 16-тия ден от първата луна навред из Чан-ан запалили фенери. На един от тях Дун Фаншуо написал името на Юенсяо. Родителите й и малката сестричка дошли също в града да гледат празника. Видели те фенера и започнали да я викат. Юенсяо ги чула и така семейството се събрало заедно.

Извън легендата, за самия хански император У ди казват, че въвел ритуала на 15тия ден от първия лунен месец да се чества 太一神 Tàiyī shén Тай-и шън, смятан за създател на Вселената. В китайската култура фенерите се свързват с боговете. Светлината и ярките цветове гонят зловредните демони и символизират надеждата за по-добро бъдеще. Затова казват, че на този ден хората 开灯祈福 kāi dēng qǐ fú „палят фенери, за да измолят късмет“.
Както и Чундзие, китайците отбелязват Юенсяодзие в тесен семеен кръг. За вечеря поднасят юенсяо и всички се любуват на красивите фенери, които навред се палят по улиците на Китай. Освен с легендата с Юенсяо, обичаят се свързва и с император Минди (58-75) от дин. Източна Хан, който въвел будизма в Китай и пръв през 67 г. създал традицията на този ден да се посещава будистки храм и да се изразява почитта към Буда чрез палене на фенери. Заради фенерите празникът още се нарича и 灯节 dēng jié Празникът на фенерите. Днес празникът се отбелязва един ден, но в миналото е продължавал пет (дин. Суей), дори десет дена (дин. Мин).

Автор: Яна Шишкова

Филмче на китайски език за Дун Фаншуо и слугинята Юенсяо: https://www.youtube.com/watch?v=a6HABtr_5Fk
Виж целия пост
# 856
Скъпи приятели,

Отдавна не сме си говорили за Китай.

Представям Ви моя лекция на тема Митологията на Китай, от която може да научите много за неолитните култури на тази страна, трите основни култа, циклите митове и последните находки:

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия