Перфектната баклава за Бъдни вечер

  • 14 842
  • 46
Всяка година правя баклава за Бъдни вечер, обаче все нещо не ми харесва. ММ много я обича, затова съм решила тази година да направя перфектната такава 😀
Събирам идеи всякакви, особено за направата на сиропа.
Сигурна съм, че всеки има своя рецепта, затова ще се радвам да споделите.
Виж целия пост
# 1
Не се получава, може би, защото баклавата е ястие за Коледа и Нова година, а не за Бъдни вечер Wink
На Бъдни вечер се ядат постни ястия и десертът обикновено е тиквеник Simple Smile
Успех в приготвянето тази година!
Виж целия пост
# 2
В нашия край се приготвя постна баклава, не е задължително да е тиквеник десертът, така или иначе вкъщи никой не го яде.
Виж целия пост
# 3
Ами, баклава без масълце..., трудно ще е перфектна, според мен, де Simple Smile
Разпитайте възрастни хора от вашия край, за тайната на вкусна постна баклава, само те могат да ви помогнат.
Виж целия пост
# 4
Благодаря, мен по- скоро ме интересува съотношението захар- вода за направата на сиропа, защото колкото и хора да попитам, всеки различно ми казва. Искам баклавата да запази хрупкавостта си. Също така- дали трябва да се спазва правилото единият компонент да е топъл, а другият студен, или е добре и сиропа и опечената баклава да са изстинали?
Виж целия пост
# 5
Аз „къпя“ баклавите в сиропа и винаги стават хрупкави. Simple Smile
Изпичам ги предварително – 1 – 2 дена преди сиропирането. По тази рецепта:

Продукти:
2 пакета фини кори (или 1 голям)
160 г краве масло
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.л. канела (по желание)

За сиропа:
600 г захар
½ л вода
Щипка лимонтозу
1 ванилия (1 ч.л. настъргана лимонова кора)

Приготвяне:
Корите се разтварят и се разрязват на две по дължина. От всеки от получените правоъгълници се оформя по една баклава. Кората се намазва с разтопеното масло и в горния ѝ край, по средата, се сипва една пълна чаена лъжичка счукани орехи. Кората се прегъва на две по дължина, като се оформя един дълъг правоъгълник, а плънката остава затворена в горния край. После се нагъва по диагонал надолу, като се образуват триъгълници.
Баклавите се поставят в намазана с масло тава, намазват се отгоре с разтопено масло и се пекат до розово-златист цвят в умерена фурна.
От водата и захарта се приготвя сироп, който се вари 4 – 5 минути. Прибавят се лимонтозуто и ванилията (настърганата лимонова кора) и се отмества от огъня. Когато се поохлади, в него се потапят изстиналите баклави, след 3 – 4 минути се обръщат и след още 2 – 3 минути се изваждат. След като се сиропират всички баклави, се нареждат плътно в тава и се заливат с останалия сироп.


Виж целия пост
# 6
Не съм правила много отдавна, но помня преди години правех по тази рецепта - ставаше божествена!

https://www.bg-mamma.com/?topic=275137.msg6826217#msg6826217

Наскоро се бях присетила и аз и ще взема да я направя пак.
Виж целия пост
# 7
Благодаря! Леля ми правеше саралия на малки охлювчета с точени кори. Божествена е.
Виж целия пост
# 8
Когато сиропирате е задължително един от компонентите да е студен, а другия топъл.
Във вашия случай ще залеете напълно студената баклава с горещия сироп.

Сиропът е от 500 мл. вода (2ч.ч.) и 500 грама вода (2ч.ч.), 2-3 ч.л. мед.
Ако обичате канела може да сложите и 1-2 пръчки канела, които да врят с него.
Виж целия пост
# 9
Когато сиропирате е задължително един от компонентите да е студен, а другия топъл.
Точно така.

Аз пък не харесвам да ми е хрупкава (значи суха) баклавата. Не обичам и да има тесто.
Харесвам си моята баклава толкова, че не искам друга. Simple Smile
Ето, ако някой е с подобен вкус  Simple Smile - https://morrennaa.blogspot.com/search/label/%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D … D0%B8%D1%88%D0%B8

... Сиропът е от 500 мл. вода (2ч.ч.) и 500 грама вода (2ч.ч.), 2-3 ч.л. мед.
И сиропът е въпрос на вкус... моят е захар и вода не 1:1, а 1:2 и лимонов сок и кора. Пък канелата е в баклавата ми. И аз обичайно правя допълнително сироп, защото я харесваме сочна, както вече писах.
Виж целия пост
# 10
Ето по тази рецепта правим баклава у нас всяка година: Баклавата на мама (с грис).
Виж целия пост
# 11
Ами, баклава без масълце..., трудно ще е перфектна, според мен, де Simple Smile
Разпитайте възрастни хора от вашия край, за тайната на вкусна постна баклава, само те могат да ви помогнат.
И за мен перфектната баклава е с масло.
Щом авторката на темата се интересува по-скоро от сиропа, препоръчвам рецептата на Марчева от блога "Портокал, канела и щипка карамфил" (за мен е перфектна, но не е постна). Дано съм помогнала!
П.П.Съжалявам , че не мога да дам линк, но рецептата е в блога, в раздел "Коледа".
Виж целия пост
# 12
Правих баклава по ето тази рецепта. Облизах си пръстите:
https://www.youtube.com/watch?v=kihEFGqownM
Не обичам да е хрупкава и суха, също не обичам да е мноого сладка, искам по-лек, лимонов сироп и намалявам захарта.
Виж целия пост
# 13
Баклава с готови кори
* 1 пакет кори "Фамилия"
* орехи леко препечени и смлени на едро с орехмелачка
* 3-4 бр. ванилия
* Захар за поръсване на корите
За сиропа
Завират се
* 3ч.ч.(или 4) захар
* 1л. вода
Чисто масло 1  пакетче - 125гр. или олио
( Аз ползвам масло)
Захарта и ванилията се смесват и с нея се поръсват корите.
Приготвяне:
Маже се 1 кора с маслото, върху нея се поставя втората кора, мажем кората с масло, поръсваме 3-4с.л. захар,  орехи по една шепа
 Двете кори се навиват на руло, откъм късата страна на корите,
Рулото се слага се в тавата  покрита с хартия за печене, и се реже на 4 равни части.(Ползвам дълбоката тава на фурната на печката)
И така докато свършат корите.
Завира сиропа за 10мин.
И изпечената баклава СТУДЕНА се залива с ГОРЕЩИЯ сироп, като се сиропира постепенно,  малко по малко , за да поеме постепенно сиропа .
Виж целия пост
# 14
Ето по тази рецепта правим баклава у нас всяка година: Баклавата на мама (с грис).

От известно време и аз правя балкавата с грис, перфектно се получава. Купувам от турските кори за баклава.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия