Коледа идва!

  • 115 813
  • 1 001
# 390
А може ли рецептата, че след толкова похвали ги търсих във всякакви варианти тия рохлички с търсачката, но не ги открих! Praynig Praynig Praynig

Току-що ги разглеждах. Заповядай! http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=249.msg8820
Виж целия пост
# 391
Чешки коледен сладкиш


Виж целия пост
# 392
Лабрекс, благодаря за своевременната помощ!  bouquet Hug

Ще ги пусна тук, за да е по-лесно за търсене:

Сладките се правят поне 2 седмици преди Коледа( аз ще ги правя тази събота и неделя). Това е нещо като масленки, но с ядки.

Ванилени кравайчета
 
Продукти за една доза(една тава, защото са малки и не се надуват):

150г брашно
70г готварско нишесте(без други примеси)
70г пудра захар
80г орехи или лешници - смилат се
150г масло със стайна температура
1-2 жълтъка(зависи от големината)

За след изпичането, си пригответе една купа с около 150 - 200г пудра захар, в която сте сложили 2-3 пакетчета със ванилова захар.

Приготвяне:

На дъската за месене пресяваме брашното, прибавяме нишестето и захарта, смлените орехи. Отгоре нарязваме на късчета маслото и прибавяме жълтъците. започваме да месим, докато тестото стане гладко. Оставяме тестото за една вечер на хладно място да отпочине. На другият ден правим от тестото цилиндър и режем еднакви по големина колелца, които правим на пръчици 6-7 см. дълги и 1 см дебели и завиваме на кравайчета (под формата на буквата С). Печем върху ненамаслена тава, на умерена температура до порозовяване (не ги правете много кафяви, за да не се втвърдят). Още докато са горещи ги овалваме в предварително приготвената пудра захар с ванилия.
Съхраняват се в картонена кутия, на хладно място. Издържат поне месец, месец и половина. Могат и да се замразят.


Виж целия пост
# 393
blueeye®, с какъв шоколад го направи или успя да намериш въпросния шоколадов чипс?

jaklins
, не съм търсила такъв чипс. направих ги с най-обикновен млечен шоколад, нарязан на парченца в робота  Mr. Green дори нямах кафява захар и сложих само обикновена и въпреки това се получиха и са много вкусни  Peace
Виж целия пост
# 394
Най-вероятно си сложила повечко брашно. Щом е мазно, опитай да чукеш още едно яйце - то действа като спойка!
Много ти благодаря!  Hug Ще последвам съвета ти и ако се получи нещо ще кача снимка
Виж целия пост
# 395
Много ви благодаря, момичета!  bouquet
Виж целия пост
# 396
Ето една рецепта от Joy of Baking (преводът е адаптиран, да не ви прави впечатление)


Шоколадови трюфели


227 гр. шоколад (натурален) - в рецептата са дадени различни видове натурален шоколад, със съдържание на какао от ок. 35% до 65-70%, аз ползвах големи (по 200 гр.) шоколади на Колеф.

180 мл. течна сметана за разбиване (сладкарска) - за съжаление у нас продават предимно растителните, които са с ниска масленост, най-добрата, която се намира и се доближава най-много до идеята е на Президент, но аз не я намерих никъде.

28 гр. масло - 2 с.л. (безсолно)

2 с.л. алкохол – коняк, бренди, ром, кирш, бърбън и т.н. (по желание)

За овалване на трюфелите – какао, пудра захар, печени и начупени ядки, кокосови стърготини, настърган шоколад...

Начупете шоколада на парчета и го поставете в средно голям огнеупорен съд. В друг съд сложете сметаната и маслото и загрейте на котлона на средна температура. В момента, в който сместа заври, залейте с нея шоколада. Оставете да престои 5 минути, след което разбъркайте до получаване на гладка смес.
Поставете в хладилника за няколко часа, за да се стегне, най-добре цяла нощ.
За оформяне на трюфелите – пригответе си в различни съдове продуктите за овалване на трюфелите. Извадете сместа от хладилника и веднага започнете да оформяте малки топчета, после ги покрийте равномерно с какао, пудра захар, ядки и т.н.

Слагам картинката от сайта, защото моите са замразени и не са много привлекателни в момента. Аз ги направих доста малки, наредих ги в опаковки от пъдпъдъчи яйца (много са подходящи) и ги оставих във фризера до Коледа.




Да добавя нещо:

Това е единият начин за правене на трюфели. Другият е със същите продукти, но сметаната се разбива по обичайния начин с миксер, а към нея се добавя разтопеният с маслото шоколад. По този начин трюфелите стават с по-различна текстура, по-порьозна и пухкава, не знам дали става ясно, като консистенцията на фабрично правените трюфели е (които се продават в кутии в магазините). А по рецептата от Joy of Baking трюфелите стават с абсолютно гладка, но плътна текстура, доближават се до бутиковите, най-често ръчно произведени, напр. на Леонидас, Джеф дьо Брюж и т.н. Надявам се ме разбирате.  Grinning
Виж целия пост
# 397
Наталина,   да те попитам за тези меденки на Джули,и те ли се правят 2 седмици преди Коледа???
питам те защото и аз си мисля тази събота да направя кравайчетата и ако и меденките трябва да отлежават да стъкмя и тях Wink
Виж целия пост
# 398
Наталина,   да те попитам за тези меденки на Джули,и те ли се правят 2 седмици преди Коледа???
питам те защото и аз си мисля тази събота да направя кравайчетата и ако и меденките трябва да отлежават да стъкмя и тях Wink


Ами тези стават веднага за ядене, но колкото повече престоят по-вкусни стават. Лошото на това, че стават за ядене веднага е, че се изяждат още преди Коледа. По тази причина май ще правя пак... Crazy
Виж целия пост
# 399
Котка - аз също бях хвърлила око на трюфелите. Искам да те попитам, как точно ще процедираш с размразяването им за Коледа? И тогава ли ще ги овалваш.  
Ще ми се и аз да ги направя, а сега определено ще имам повече време за да се занимавам с тях, отколкото в дните преди Коледа.
Виж целия пост
# 400
Котка - аз също бях хвърлила око на трюфелите. Искам да те попитам, как точно ще процедираш с размразяването им за Коледа? И тогава ли ще ги овалваш.  
Ще ми се и аз да ги направя, а сега определено ще имам повече време за да се занимавам с тях, отколкото в дните преди Коледа.


Аз също така прецених - че сега имам повече време и затова избрах няколко рецепти, които позволяват замразяване (или дълго съхранение), за да не ми е много напрегнато непосредствено преди празника.  Simple Smile

Аз ги овалях предварително, но днес като ги вадих да видя дали стават за снимане се оказа, че какаото и пудрата захар са попили и ще се наложи да ги повторя след като ги размразя. Аз съм сложила още настъргани бадеми и готови парченца шоколад - те си изглеждат добре. С кокос не съм правила и не знам как ще е.

За първи път ги замразявам и аз, надявам се да няма проблеми - в рецептата пише да се оставят на стайна температура, но колко време, не знам newsm78  Предполагам, че не много, защото са малки.

Утре ще пусна и други рецепти за замразяване.  Simple Smile
Виж целия пост
# 401
Котка - благодаря   bouquet
Виж целия пост
# 402
Наталина, тази рецепта за меденките на Джули е много добра. Снощи ги направих - лесно се прехвърлят големите парчета, не се разкъсва, лесно се меси, въобще идеално тесто се получава. Благодаря за рецептата, както и за уточнението, че брашното попива добре. Просто трябва малко повече месене.

Пишеш, че ставали за ядене веднага? Моите май твърдички ми се виждат, да не съм ги препекла.
Ти как ги съхраняваш - в пликове с ябълка ли или има друга хитрина?

Весело майсторене на всички.
Виж целия пост
# 403
Наталина, и аз да те питам за ванилените кравайчета какво значи правим тестото на цилиндър newsm78,да го навием на руло ли?
Междувременно успях да си намеря формички(коледни) за линцеровите сладки,но ще направя и мечетата с чашка.
Виж целия пост
# 404
Момичета, радвам се, че рецептите ви харесват!  bouquet

Сънчо или си ги припекла, или си ги разточила тънко и така се изпичат по-бързо. При мен са си меки. Peace

gabolina, като омесиш добре тестото го направи на топка и после с топката леко движи напред-назад, за да се полуи цилиндър от тестото(все едно искаш да разточваш за въже). С цилиндър се работи по-лесно отколкото с топка - по-лесно се реже и разточва. Ако не е ясно ще снимам, защото днес ще правя линцеровите, а и при тях тестото правя така. Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия