Как да си направим кълнове от люцерна

  • 14 179
  • 24
С кълновете от люцерна се прави чудна салата -- с малко зехтин и лимон са просто деликатес, особено сега през зимата, когато няма зелени салати на пазара. Те ще изпълнят вас и децата ви с витамини, минерали и жизнена сила!

Ето как можете да си ги покълвате сами: http://beinsa.info/tmp/How%20to%20make%20Bean%20sprouter.pdf
Виж целия пост
# 1
Браво, мерси, звучи добре, аз особено много уважавам кълновете. Обаче откъде, да му се не види, да намеря тез семена  newsm78
Виж целия пост
# 2
Браво, мерси, звучи добре, аз особено много уважавам кълновете. Обаче откъде, да му се не види, да намеря тез семена  newsm78
Люцерната се сади за животни. Продават я на килограм в аграрни аптеки, в магазини за семена и др.
Виж целия пост
# 3
Добре, мерси. А можеш ли да ми кажеш как да си направя кълнове от слънчогледово семе и фъстъци, имам от тях в момента сурови много и дали става? Мерси предварително.  Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Люцерната се сади за животни. Продават я на килограм в аграрни аптеки, в магазини за семена и др.
Не си купувайте от там!!!Тези семена, които се продават за садене, обикновено са третирани с разни препарати и не са подходящи за ядене - отровни са.
Купете си от диетичните магазини - там има поне 5-6 вида семена, специално за покълване.
Виж целия пост
# 5
мерси за информацията   bouquet
днес си купих от диетичен магазин Люцерна семе за кълн- 100 гр. 1,30 лв.  и ще пробвам
Виж целия пост
# 6
мерси за информацията   bouquet
днес си купих от диетичен магазин Люцерна семе за кълн- 100 гр. 1,30 лв.  и ще пробвам
Излиза много по-евтино, защото кутийката с кълнове струва толкова а се прави от 20-на грама семена.
Виж целия пост
# 7
Аз съм правила от ръж и пшеница. Заливам ги за една нощ с вода да ги покрие добре. На другия ден я изсипвам и ги изцеждам добре, но да останат мокри. Покривам съда с найлоново фолио и ги оставям до вечерта. После ги прибирам в хладилника. Там те покълват по-бавно. Ако искам да ми станат по-бързо ги държа отвън, докато покълнат добре и после ги прибирам. Но ние ги обичаме дори като са се разпукали само, така че кой както иска. От време на време ги раздрусвам, за да се разбъркат.
Виж целия пост
# 8
Ludmil, благодаря за полезната информация  Peace . Мисля да се възползвам веднага. Само трябва да се сдобия със семена  Rolling Eyes .
Виж целия пост
# 9
По начина, който е показан за люцерната си приготвям всички видове семена, които се продават в диетичните магазини. Разликата е само в броя на дните, за които стават готови кълновете. Най-дълго се чака зеления китайски боб или т.нар. соеви кълнове - около 6-7 дни, за да станат достатъчно големи. И задължително се мият по два пъти на ден, докато станат готови. След това ги прибирам в хладилника. Също така съм правила и от леща - тази, която е за готвене, но не оранжевата, защото тя е олющена и няма да покълне.
Виж целия пост
# 10
... Също така съм правила и от леща - тази, която е за готвене, но не оранжевата, защото тя е олющена и няма да покълне.
Стават ли вкусни кълновете от леща?
Виж целия пост
# 11
Стават ли вкусни кълновете от леща?
На мен ми харесват, на вкус най-много се доближават до тези от люцерната. Точно с кълнове от леща има една нмого вкусна рецепта - накълцват се на ситно около 1 чаша кълнове, смесват се с 2-3 настъргани моркова и около 100 гр. настъргано сирене и се оформят топчета. Много са красиви и са вкусни. Имаше и подправки, но не си спомням, довечера като се прибера, ще видя в книжката и ще пиша какви са. Между другото имам книжка с рецепти само от кълнове. Като ми остане време може да пусна тук  рецепти - най-вероятно в събота и неделя, или пък всяка вечер по малко.
Виж целия пост
# 12
Вече замислям хай-тек устройство за автоматично покълване, което ще поддържа температура, ще ги пръска с вода и ще я подменя. Някой да има такова или да е виждал, знам че се продават.
Виж целия пост
# 13
Виждала съм само в чуждите сайтове на тема кълнове - малко приличат на уредите за варене на пара.
http://www.freshlifesprouter.com/graphics/alfalfa.jpg
Виж целия пост
# 14
...
Между другото имам книжка с рецепти само от кълнове. Като ми остане време може да пусна тук  рецепти - най-вероятно в събота и неделя, или пък всяка вечер по малко.
Идеята е страхотна и ще съм ти много благодарна!
Надявам се автора на темата да няма нищо против  Rolling Eyes .
Виж целия пост
# 15
...
Между другото имам книжка с рецепти само от кълнове. Като ми остане време може да пусна тук  рецепти - най-вероятно в събота и неделя, или пък всяка вечер по малко.
Идеята е страхотна и ще съм ти много благодарна!
Надявам се автора на темата да няма нищо против  Rolling Eyes .
Не, разбира се, може пък и сайт за кълнове да направим. Това ми е хобито - да правя сайтове за всичком което моге да е интересно и полезно за другите: сайт за магията на водата, сайт за дървени къщи, сайт за правилно раждане, за отглеждане на бебе без памперси, за причината за хемороидите, запекът, ракът и ред други заболявания, за ползата от слинга, сайт за свободната енергия, за Красотата на България.
Виж целия пост
# 16
...
Между другото имам книжка с рецепти само от кълнове. Като ми остане време може да пусна тук  рецепти - най-вероятно в събота и неделя, или пък всяка вечер по малко.

И според мен идеята е страхотна  Peace
А може ли да се направят кълнове от пшеница използвайки пак буркан, т.е. по описания по-горе метод?
Виж целия пост
# 17
Стават ли вкусни кълновете от леща?

Аз правих веднъж и никак, ама никак не ми харесаха. Заредила съм сега семките и фъстъците, да видим какво ще стане  Simple Smile
Виж целия пост
# 18
Аз пък заредих леща и чакам.Като прочетох,че са и диетични нямам търпения да ги опитам.
Виж целия пост
# 19
Блонди, ето това търсиш: alfalfa
http://en.wikipedia.org/wiki/Alfalfa

при нас го има на щандовете със здравословни храни - бобови и други семена

и аз се глася да ги правя, ама да видим коя петилетка

без малко да забравя
Ludmil, благодаря за рецептата, както и за другите хитри линкове
тук (Швеция), къщите са все дървени, с яка изолация, ама моят не ще и да чуе
искал тухлена
Виж целия пост
# 20
Блонди, ето това търсиш: alfalfa
http://en.wikipedia.org/wiki/Alfalfa

при нас го има на щандовете със здравословни храни - бобови и други семена

и аз се глася да ги правя, ама да видим коя петилетка

без малко да забравя
Ludmil, благодаря за рецептата, както и за другите хитри линкове
тук (Швеция), къщите са все дървени, с яка изолация, ама моят не ще и да чуе
искал тухлена
ти показа ли му снимките на дървените?
можеш ли въобще да сравниш дървото с някакви тухли и вар


Виж целия пост
# 21
Между другото сега минах през пазара и проверих в аграрния магазин за люцерна. Четохме на пакета с продавачката, никъде не пише, че са третирани семената, има и телефон, така че може да се пита.  Излиза доста по-евтино -- струва 7 лв./кг. в сравнение с 13 лв./кг по здравните магазини.
Виж целия пост
# 22
Между другото сега минах през пазара и проверих в аграрния магазин за люцерна. Четохме на пакета с продавачката, никъде не пише, че са третирани семената, има и телефон, така че може да се пита.  Излиза доста по-евтино -- струва 7 лв./кг. в сравнение с 13 лв./кг по здравните магазини.
Сигурна съм че семената от агроаптеките са третирани така ,че не са за консумация
Виж целия пост
# 23
Между другото сега минах през пазара и проверих в аграрния магазин за люцерна. Четохме на пакета с продавачката, никъде не пише, че са третирани семената, има и телефон, така че може да се пита.  Излиза доста по-евтино -- струва 7 лв./кг. в сравнение с 13 лв./кг по здравните магазини.
Сигурна съм че семената от агроаптеките са третирани така ,че не са за консумация
Aз съм виждал третирани семена - на пакета пише, а и те самите са в червено. Може да се звънне на производителя и да се пита.
Виж целия пост
# 24
Ако ми позволите да изтупам прахта от тази тема.
С кълновете от люцерна се получи. Техниката с чорапа е много рационална. Сега имам един въпрос относно соевите кълнове. Покълват добре. Но за 10 дни все още не са достигнали размерите на кълновете в китайските ресторанти. Другият ми проблем е, че върховете на кълновете пожълтяват (покафеняват). Опитах с повече вода, опитах с по-малко вода, няма ефект. Някой може ли да каже някаква техника за избягване на този ефект. Семената си ги купих от един диетичен магазин и на тях пише соя за покълване. Кисна ги в началото около 12 часа след това ги оцеждам и ги мия по два пъти на ден.
Най-дълго се чака зеления китайски боб или т.нар. соеви кълнове - около 6-7 дни, за да станат достатъчно големи. И задължително се мият по два пъти на ден, докато станат готови.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия