Никулден идва

  • 20 573
  • 186
# 15
На мен това поверие много ми харесва(за люспите и парите) и затова си купувам шаран с люспи...Хванала съм му цаката с чистенето и готово  Joy
Ела да изчистиш и нашия  Mr. Green Шегата настрана - в халите предлагат да ти изчистят шарана, ама само от вътрешностите, люспите не  Confused А вкъщи няма кой да чисти фърчащи люспи, нито имаме двор за тези екстремни преживявания  Tired
Виж целия пост
# 16
На мен това поверие много ми харесва(за люспите и парите) и затова си купувам шаран с люспи...Хванала съм му цаката с чистенето и готово  Joy
Ела да изчистиш и нашия  Mr. Green Шегата настрана - в халите предлагат да ти изчистят шарана, ама само от вътрешностите, люспите не  Confused А вкъщи няма кой да чисти фърчащи люспи, нито имаме двор за тези екстремни преживявания  Tired
Aaaaa идвам и още как.... Joy  Аз го потапям за кратко в гореща вода и после само ги остъргваш(падат моменталически и не хвърчи нищо)
Виж целия пост
# 17
А знаете ли поверието,че трябва рибата да е с люспи за ви върви в къщи на пари.... Wink
И трябва да си сложите костица от рибата в портмонето, за да бъде винаги пълно с пари  Wink .
Виж целия пост
# 18
А знаете ли поверието,че трябва рибата да е с люспи за ви върви в къщи на пари.... Wink
И трябва да си сложите костица от рибата в портмонето, за да бъде винаги пълно с пари  Wink .
Къде, там вече е заето от паричката от коледната питка  hahaha
Виж целия пост
# 19
Ако пържите шаран става по-хрупкав ако вместо да оваляте парчетата в брашно сложете галета.

Или царевично брашно.
А аз от години /мъжът ми е Николай/ пълня шарана за празника със задушен лук с орехи, a понякога слагам и гъби и става много вкусно.Не мирише на тиня-може би,защото задушам по-голямо количество лук с дафинов лист, бахар и черен пипер и се получава ароматна смес ,с част от която пълня рибата,а останалата разстилам в тавичка и върху нея пека рибата.
Виж целия пост
# 20
Мислех си да пусна такава тема, днес.

Шарана винаги ми мирише на тиня,но заради празника и традицията приготвям хек или скумрия.

Майка ми не правеше шаран за Никулден, поради същата причина, но го правя от 2-3 г. и си облизват пръстите в къщи.
Дори вчера ми вика, намери някоя нова рецепта в нета за шаран.

Аз плънката я правя от: ориз, орехи, стафиди (предварително накиснати), морковче, гъби и скилидки чесън. Ако остане плънка, я слагам в тавата, а шарана покривам с резени лимон, .
Виж целия пост
# 21
slava73, шарана го правя точно по този начин. Става много, много вкусен   chef .
Знае ли някой, как точно се прави с тесто  Rolling Eyes ?
Тестото се прави само от брашно, вода и сол и съвсем малко олио. Не се слага мая или други набухватели. В съд се сипва 1 чаена чаша хладка вода, в която се добавя и олиоото /1-2 лъжици/ и сол - на око и започва да се сипва брашното малко по малко и да се забърква с лъжица, докато стане толкова гъсто, че да не може вече с лъжицата. Тогава на плота се сипва брашно, разстила се хубаво и полученото бъркано тесто се сипва отгоре, поръсва се с брашно и се меси, докато стане гладко тесто, което трябва да е по-твърдичко. После се разточва с точилката на дебелина около 3-4 мм и вече напълнения шаран се увива. Може да се оформи като глава и опашка. И ако от тестото се остави малко, от него могат да се оформят тънки кръгчета, които да се налепят отгоре, като се застъпват - за да се получат люспите на шарана. Но тогава тестото трябва да е повече.
Виж целия пост
# 22
... като съм го изкисвала 24 часа за да не ми миреше на тиня..
Може и за по-кратко време, но накиснат в равни количества вода и оцет - тогава и 5-6 часа са достатъчни.
Виж целия пост
# 23
... като съм го изкисвала 24 часа за да не ми миреше на тиня..
Може и за по-кратко време, но накиснат в равни количества вода и оцет - тогава и 5-6 часа са достатъчни.
Да знам за оцета,но не ми допада после вкуса на месото,затова не го слагам...
Виж целия пост
# 24
А знаете ли поверието,че трябва рибата да е с люспи за ви върви в къщи на пари.... Wink
И трябва да си сложите костица от рибата в портмонето, за да бъде винаги пълно с пари  Wink .
Къде, там вече е заето от паричката от коледната питка  hahaha

Още едно поверие - не бива люспа да пада на пода и да се настъпва.

Аз също пълня шаран на Никулден. Предпочитам го на скара, но на този ден го приготвям според традицията.
Имам една книжка - Празник у дома и в нея има много хубава рецепта - с крутони, стафиди, орехи, лимон, лук, чер пипер, дафинов лист и доматено пюре.
Виж целия пост
# 25
Аз също слагам гъби в плънката,а в тавата наливам чаша бяло вино завивам с фолио и пека.От виното всяка миризма на тиня изчезва.
Виж целия пост
# 26
ами ние шаран не обичаме, може ли с друга риба да се приготви нещо по-засукано, в смисъл да не е на скара Rolling Eyes
Виж целия пост
# 27
  bouquet
Виж целия пост
# 28
Аз приготвям риба, но не пълня шаран. Тази година не знам какво ще ми щукне де. newsm78
Виж целия пост
# 29
миналата година се старахме с шаран в тесто,тестото изрисувано като рибка,с плънка от гъби,орехи,домати,но тази година ще е по-лесно ще се пържи риба,взехме бял амур,изчистихме го и сега чака в камерата да дойде Никулден,защото решихме да избегнем лудницата около самия празник и космическите цени на рибата .
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия