Никулден идва

  • 20 777
  • 186
# 90
Моят шаран е готов, вчера съм го пекла 1 час и половина под фолио ,сега ще стои в хладилника до утре вечерта. Тестото доста се надигна и за малко да се сцепи, но сложих фолиото пак.
Общо взето съм доволна.
Сега ще мисля предястието. Crazy
Виж целия пост
# 91
Няколко години подред досега го пълнех с орехи, подправки , доматено пюре и т.н. и го опичах без тесто. Смятам тази година да опитам с тесто отгоре. Всъщност истинският рибник за Никулден е точно с тесто.
Виж целия пост
# 92
Аз лично го пека на 200-220 градуса и задължително покрит с фолио, което махам когато е почти готов за да получи "загар"

Става дума за шаран в тесто, нали? И колко време на тези градуси преди да махнеш фолиото?
Да, в тесто е, но за времето не мога да ти помогна много, че съм много завеяна и най-често карам "на око" или "на миризма", а и зависи от големината на шарана.Все пак си мисля, че около час и малко с фолио и после още 15-20 минути за да се зачерви е достатъчно.
Виж целия пост
# 93
Момичета,аз взех Пъстърва и аскам да я направя с плънка.
Взех си гъбки,орехи друго какво да сложа newsm78

 Hug
Виж целия пост
# 94
Момичета,аз взех Пъстърва и аскам да я направя с плънка.
Взех си гъбки,орехи друго какво да сложа newsm78

 Hug

1. Лук,гъби,морков,орехи,черен,червен пипер,1 даф лист(по желание)...Задушаваш и пълниш.....

2. Гъби,топено сирене,1 кисела краставичка на кубчета ,черен пипер,1-2 листенца розмарин.

И в двата случая посоляваш и напиперяваш(черен пипер) рибата отвън.....  bouquet
Виж целия пост
# 95
Момичета,аз взех Пъстърва и аскам да я направя с плънка.
Взех си гъбки,орехи друго какво да сложа newsm78

 Hug

1. Лук,гъби,морков,орехи,черен,червен пипер,1 даф лист(по желание)...Задушаваш и пълниш.....

2. Гъби,топено сирене,черен пипер,1-2 листенца розмарин.

И в двата случая посоляваш и напиперяваш(черен пипер) рибата отвън.....  bouquet

Чудно,първата плънка е мойта.Party

Благодаря ти  bouquet
Виж целия пост
# 96
Ето още рецепта

Никулденска пъстърва



Продукти:

2 едри пъстърви (600 г)
250 г гъби (печурки)
1 малка глава лук
8 рулца от раци
50 г орехови ядки
1 с. л. листа от магданоз
3 с. л. олио
сол на вкус

за тестото:
300 г брашно
200 г маргарин
3-4 с. л. вода
1/4 ч. л. сол


Начин на приготвяне:

1. В купа се слагат пресятото брашно, нарязаният на парчета маргарин и солта. Налива се водата и се замесва бързо. Тестото трябва да е меко и не бива да се меси прекалено дълго. Покрива се с фолио и се оставя да почине, докато се приготвят рибата и плънката.
2. Пъстървата се разрязва с остър нож – започва се от гърба и като се следват костите, се отделя филето, стига се до опашката. Филетата се почистват от костите в коремната част, които много тънко се изрязват с нож заедно с част от месото. Посолява се.
3. Лукът, гъбите и рулцата от раци се нарязват наситно, ореховите ядки се счукват наедро.
4. В олио за минута се запържва лукът, добавят се счуканите орехи и гъбите. Пържи се 3-5 минути на силен огън, докато гъбите се зачервят. Прибавят се рулцата от раци, подправя се с магданоз и сол.
5. Тестото се раздел на 4 и се разточва на тънки кори с правоъгълна форма. Една кора се слага в намаслена и набрашнена тава, поставя се филе, върху него се разпределя част от плънката и се затваря във второ филе. Покрива се с втора кора. Краищата на тестото се запечатват, като се намазват с вода и се затискат с вилица. От тестото се оформят перки, глава и очи. Така се приготвя и втората пъстърва. Пекат се в загрята до 220 градуса фурна до зачервяване (около 20 минути). По желание преди печене тестото се намазва с жълтък.
Виж целия пост
# 97
 И аз съм се спряла на Никулденската пъстърва. Тъкмо щях да пускам рецептата. Но тъй като не съм я правила взех още две пъстърви, които да опека само с лимон и бяло вино във фолио и да сравня резултата.
Още една подробност. тъй като нямам точилка се замислям дали да не си взема многолистно тесто и да завия рибата в него вместо да меся това тесто с маргарин  Как мислите . Някой използвал ли го е за такава цел
Виж целия пост
# 98
Аз току що купих един едричък шаран, дано този път не е мазен , че миналата година беше просто ужасен като го изпържих направо се стопи и само мазнотии   newsm78дори не ставаше за ядене и го изхвърлих. Тази година пак ще го направя пържен, незнам защо ама тези с плънките нещо не ги обичам стават някакси рибите като сварени и не се опичат много добре. Може и аз нещо да не го правя както трябва. newsm78
Виж целия пост
# 99
Аз току що купих един едричък шаран, дано този път не е мазен , че миналата година беше просто ужасен като го изпържих направо се стопи и само мазнотии   newsm78дори не ставаше за ядене и го изхвърлих. Тази година пак ще го направя пържен, незнам защо ама тези с плънките нещо не ги обичам стават някакси рибите като сварени и не се опичат много добре. Може и аз нещо да не го правя както трябва. newsm78
И аз купих днес....ще го правя както съм писала по-горе в темата,няма да го пълня(нямам време).Изпича си се супер...
Виж целия пост
# 100
Оказа се, че гости ще имаме... Мъжът ми купил 2 шарана, гостите да идват сдруг ариба. Та ще се вихря двойно... единият ще е по класичмеската рецепта с орехи, другият ще го умувам в тесто.
Виж целия пост
# 101
Не обичам риба с кости  Naughty.
По този повод се обазведохме с един сом и чига. Искаше ми се пъстървичка, че лесно се обезкостява, но съпружеството настоя за сом.
И понеже е големичък, половината ще го пека със майонеза, заквасена сметана и чесън, а другата половина ще панирам в паста патафри.
За чигата се чудя все още да я пържа ли, със някакъв сос ли да я правя.... newsm78, ще го измисля до утре, няма начин.
Една от салатите задължително ще е зелена салата с риба тон, може и снежанка да направя.
Питка - задължително. Тането, хареса ми твоята рецепта, видях и снимката ти, така ли изглежда оригиналната питка или си импровизирала с украсата ? Защото тъкмо се чудя какво никулденко да измисля за украса  Thinking ?
Виж целия пост
# 102
Изчистих снощи шарана. Обявиха ме за кожодерка Mr. Green
Ше го пека върху плънка от картофи, лук, домати, гъбки, девисил и кервиз Peace
Виж целия пост
# 103
Момичета а когато шарана е в тесто къде се нареждат кръгчета лимони?
Вътре ще е с плънка а лимоните между рибата и тестото ли се слага или отвън на тестото  newsm78?
Виж целия пост
# 104
Днес четох една рецепта, нареждат се под шарана и между него и тестото.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия