Снощи сътворих една месно-картофена баница,която се оказа много добро попадение и реших да споделя рецептата заедно с вас.
Кайма около 300-400гр,се запържва почти до готовност с 2-3 глави лук(гледайте каймата да я мачкате с лъжицата докато се запържва,за да стане на трохи).Дърпа се от котлона и се добавят млян черен пипер,млян кимион на вкус,1 равна чаена лъжичка червен пипер(който обича люто може да сложи и лют такъв).Обърква се добре и се добавят 4 средно големи настъргани на едрото ренде СУРОВИ картофа.Посолява се с 3-4 щипки сол(защото картофите поемат) и всичко се обърква много добре.
След това в подмазана тава започнах да редя 2 листа(аз използвах точени кори "Фамилия),плънка,2 листа,плънка...и така докато свършат,завършва се с кори най-отгоре.Наредената баница се намазва с мазнина,нарязва се на квадрати и се слага във фурната.След като порозовее се залива с 1 кисело мляко + 3 яйца+200гр газирана вода - Разбъркано!!! Като газираната вода се слага в последният момент,изчаква се да шупне сместта и се залива баницата.Това служи за набухвател!
Допича се и се сервира с айрян.
Писах заглавие на темата "Баница с вариации",защото който не яде месо,може да направи плънката само от настъргани картофи,задушен лук,чубрица,черен пипер,сол.След това по същия начин се реди,пече,залива.........Става някакъв вид пататник.
ДА ВИ Е СЛАДКО!