# 15
Аз правя от години тази баница с ориз. Знам я от баба ми. На вкус е нещо като баклава, но е по- лека
1 пакет кори Фамилия или Бела
1-  1.5  кафена чашка ориз
начукани орехи (по желание)
олио
канела
Сиропирам с:
1,5 - 2 чаени чаши захар
3 чаени чаши вода
1 ванилия
Оризът се измива добре и се сварява с 4- 5 кафени чаши вода.Като се свари се измива добре, за да не е слепнал. Изцежда се от водата и се обърква с около 1 чаена лъжичка канела /по желание/.
В тава намазана с олио се редят: 2 кори, наръсва се с ориз, орехи и олио.Така се прави докато се свършат корите. Последните две кори се поставят отгоре и се полива с олио. Нарязва се на парчета. Пече се в предварително загрята фурна на 150-180 градуса.
Сиропът се сварява от посочените продукти.
Залива се студена баница с горещ сироп.
Виж целия пост