Опитай тази рецепта, винаги ми става страхотен хляба, а и брашното е на чаши , а не на грамаж. Но направи 1/2 доза, защото има опасност да тръгне да те търси, количествата са по-големи. Рецептата е за ръчно месене, но аз я правя в машинката и е супер.
Вкусен домашен хляб
Продукти:
• 0,5 литър преварена вода с телесна температура
• 50 г мая
• 1 суп.л. захар с връх
• 2 чаени л. сол
• 2 суп.л. олио
• 1 яйце
• Брашно около 6-7 ч.чаши, за да се получи средно твърдо тесто.
Описание :
Проста рецепта, която винаги се получава.
Замесва се тесто от всичките съставки, поставя се в намазана с краве масло форма, която да е поне два пъти по-висока от поставеното в нея тесто. Може и обикновена алуминиева тенджера. Покрива се с кърпа и се оставя на масата за около 20 мин. След това се слага в хладилник за още около час. Пече се но около 180 град приблизително един час. Като се извади от фурната, се оставя да „почине” 5 мин. във формата, после се вади, намазва се отгоре с краве масло и се завива с кърпа. Ароматът е страхотен. Този хляб не съхне и не става корав, може да стои без специални опаковки 2-3 дена. Хлябът става като кръгла кутия за торта.