Пататник - стъпка по стъпка

  • 85 110
  • 90
# 15
Потекоха ми ли....те. С тази вкусотия ме гостиха в едно родопско село. Забравих тогава да попитам как се приготвя.

Благодаря за рецептата!     bouquet
Виж целия пост
# 16
Страхотно изглежда и със сигурност ще го пробвам  Peace

Имам две въпросчета - картофите варят ли се предварително и се стържат сурови, и колко горе долу му трябва на пататника за да се опече от едната страна
Виж целия пост
# 17
Картофите - настъргани сурови.
Пече се на умерен котлон. На силен котлон ще се изпече много бързо отвън и няма да успee да се задуши достатъчно плънката.  Първата страна се пече около половин час, но все пак проверявайте дали не е загоряло отдолу. Като се обърне обратната страна се изпича по-бързо - за около 20 минутки.
Но всичко е относително - зависи и колко ви е силен котлона и колко е дебел пататника. Опитайте един път и ще придобиете представа кое как да промените за да стане перфектно.
Виж целия пост
# 18
Много ти благодаря за рецептите и съветите, страхотни са   bouquet Като се върне милото, ще го изненадам с родопско ястие  chef Извини ме ако ставам нахална, но като сме на такава вълна, знаеш ли как се правят марудници? Има ли нещо по-различно от обикновените палачинки?
Виж целия пост
# 19
Много вкусно изглежда и ще го пробвам.   bouquet
Виж целия пост
# 20
Много ти благодаря за рецептите и съветите, страхотни са   bouquet Като се върне милото, ще го изненадам с родопско ястие  chef Извини ме ако ставам нахална, но като сме на такава вълна, знаеш ли как се правят марудници? Има ли нещо по-различно от обикновените палачинки?
Знам как се правят марудници. Като имам възможност ще опиша рецептата и ще пусна снимки.
Разбира се че е различно от палачинките.
Виж целия пост
# 21
Дааа, аз съм родопска снаха и за пръв път опитах пататник преди 3-4 години. Харесва ми студен с кисело мляко Crazy. Точно така го прави и свекърва ми. Може да се пече на фурната, може и на котлона.  Има вариант и в тиган без кори, пак става хрупкав и вкусен.
Виж целия пост
# 22
Само можеш ли да кажеш,колко голям твоя тиган или по-точно диаметър?
Виж целия пост
# 23
30 см. е моят.
Виж целия пост
# 24
Аз го правя на фурна и не ползвам кори. Намазвам тавата с мас и наръсвам обилно брашно, за да не залепне. Като сложа сместа, слагам пак мас и мятам във фурната. По принцип се пече само отдолу и после се обръща. За по-бързо аз пека от двете страни едновременно.

МОИТЕ МАРУДНИЦИ:

2 яйца
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
айрян (повече от половината кофичка мляко ползвам)
1/2 ч.л. сода бикарбонат, загасена в кис. мляко
Добавям брашно толкова, колкото да стане малко по-гъсто от палачинковото. Пека на тефлонов тиган, като слагам повече смес, за да станат леко дебелки. Като са готови, препържвам масло и топя всяка една в маслото.
Виж целия пост
# 25
Вчера правих пататника и се получи много вкусен. Направих и и по двата начина - и на тиган и запечен във фурната като баница. И по двата начина ни хареса.
Виж целия пост
# 26
Вчера правих пататника и се получи много вкусен. Направих и и по двата начина - и на тиган и запечен във фурната като баница. И по двата начина ни хареса.
Въпрос: Като го печеш на фурната, мажеш ли отгоре корите с нещо? Да не станат много сухи...може би с яйце newsm78
Виж целия пост
# 27
Правя пататника по абсолютно същия начин. Наистина става много вкусен  Heart Eyes
Виж целия пост
# 28
SUPER!!!
Търся рецептата от мноооооого време и най-накрая я намерих! newsm68
Ядох пататник преди няколко години в Смолян-домашен,беше невероятен,а в София има в Уго и няма нищо общо с оригинала newsm11.
Сърдечно благодаря за хубавата рецепта! newsm51
Виж целия пост
# 29
Горе долу се справих .
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия