Овесените ядки е добре да се накисват около 8-12 часа преди варене, защото:
- стават по-хранителни (освобождават се повече ценни минерали, които са важни в детското хранене)
- съкращава се времето за приготвяне (а това повишава още веднъж хранителната им стойност)
- стават по-лесно смилаеми (освен че не са толкова тежки за стомахчето, не създават чувство за продължителна ситост, което е противопоказно в ранна детска възраст)
Термичната обработка намалява чувствително съдържанието на витамини от В-групата. Освен това самите ядки, за разлика от пълнозърнестия овес например, са преминали двойна предварителна обработка (загряване и сушене преди валцоването), което още веднъж снижава хранителните им качества. Накисването е начин да се повиши хранителната им стойност.
Добавя се мазнина, за да се повиши енергийния им принос (иначе това няма отношение към усвояването на В-витамините и минералите като желязо, фосфор, магнезий и т.н.).