Малко спешно питане- Телешко с грах и картофи?

  • 9 096
  • 13

 Пак съм аз- дето и се яде, ама не знае как да си го сготви  Blush

Имам продуктите, знам, че има такава манджа, искам да я сготвя, но не знам как..

Помагайте, който ми е помагал до сега знае- стъпка по стъпка, подробно, кое след кое.
Виж целия пост
# 1
Ама как на яхния или на фурна?Ако е яхния аз ще ти кажа,въпреки ,че не съм кой знай какъв специалист.Запържваш лука и телешкото,добавяш доматки,нарязаните на по-големи купчета картофи сол,чер пипер и червен пипер.Забъркваш два-три пъти(гледай червения пипер да не прегори,че ще ти горчи манджата)и слага се вода,граха и да клокочи докато месото е готово.Накрая забъркваш малко брашно със студена вода,изсипваш го при манджата,за да се сгъсти и още малко да поври.И накрая поръсваш с магданоз.Приятен апетит.
Виж целия пост
# 2
Вариант две  Grinning :

Режеш месото на късове и го сваряваш със малко морков, целина и лук на едро за вкус и мирис. Когато месото е достатъчно омекнало в друга тенджерка си запържваш лук, сипваш една малка лъжичка червен пипер, премесваш бързо и веднага заливаш с прецедения бульон от варенето на месото. Докато заври си белиш и режеш картофи, които слагаш заедно с граха в манджата. Тук е момента да отбележа, че ако граха ти е от буркан, а не замразен, ще трябва първо него за сложиш да поври преди картофите, защото до колкото имам спомени той увира доста по-бавно от замразения. Заедно с картофите и граха слагаш и месото в тенджерата и оставаш всичко да се свари. Малко преди края, размиваш 1-2 с.л брашно в 2-3 лъжици доматено пюре и малко студена вода и сипваш в тенджерата. След 10-тина минутки манджата е готова. Някои добавят и домати, други и чушки, въпрос на вкус.
Виж целия пост
# 3

Яхния, да. Не на фурна.

Аз докато чаках за отговори, го пуснах да се вари телешкото..Щото то нали малко бавно става, та реших да го посваря малко прди това  ooooh! И после да го позапържа? Или да го вадя от водата, че не се прави така?  Embarassed
Виж целия пост
# 4
Сега видях, че трябва да се свари първо. Значи добре съм направила. Ще добавя моркови и лук за да го овкуся  Hug
Виж целия пост
# 5
Сега видях, че трябва да се свари първо. Значи добре съм направила. Ще добавя моркови и лук за да го овкуся  Hug

И аз първо го сварявам порядъчно, че само със запържване никога не ми се получава.
Виж целия пост
# 6
Аха. Е, значи добре съм постъпила  Crazy

Сложих му и моркови и лук, за да се овкуси. А подправки- бахар, черен пипер, нещо друго, при варенето?

Граха ми е от консерва, да. Ще го видя първо дали е твърд, за да преценя кога да го сложа в тенджерата  Grinning

Ох, супер сте, благодаря  Hug
Виж целия пост
# 7
Задължително на телешкото слагам един-два дафинови листа, докато ври вече на яхния.
Виж целия пост
# 8
Днес сме на телешко. Сварих месото със сол, зърна пипер, бахар, кардамон. Приготвих зеленчуци - картофи, лук, праз, моркови, леко ги сварих отделно. В голям огнеупорен съд сложих месото, после зеленчуците, добавих двата бульона, сложих консерва с цели домати и сушен босилек и запекох за половин час във фурната.
Виж целия пост
# 9
Аз сготвих. Фантастично стана. Не мога да не си призная, че не знам как се правят манджите, но като ми се обясни стъпка по стъпка и ги правя страшно вкусни  Heart Eyes

Благодарение на вас, обаче  Wink

  bouquet
Виж целия пост
# 10
Добър апетит   chef !
Виж целия пост
# 11
То е ясно, че сигурно вече сте изяли телешкото, но и аз ще се включа с моя вариант. Готвя го в тенджерата под налягане и така и месото, и грахът стават крехки. Лекичко задушавам лука с месото (сурово, не сварено) като добавям сол и червен пипер. Сипвам граха и оставям да се задуши с месото, след това добавям доматен сок или пюре (каквото имам в наличност), няколко скилидки чесън и малко копър. Затварям тенджерата и варя около 40 минути. Става наистина страхотно. Дори и мъжът ми, който от ученическите години не е ял грах признава, че е супер.
Виж целия пост
# 12
То е ясно, че сигурно вече сте изяли телешкото, но и аз ще се включа с моя вариант. Готвя го в тенджерата под налягане и така и месото, и грахът стават крехки. Лекичко задушавам лука с месото (сурово, не сварено) като добавям сол и червен пипер. Сипвам граха и оставям да се задуши с месото, след това добавям доматен сок или пюре (каквото имам в наличност), няколко скилидки чесън и малко копър. Затварям тенджерата и варя около 40 минути. Става наистина страхотно. Дори и мъжът ми, който от ученическите години не е ял грах признава, че е супер.

а колко вода ?много съм зле с пропорциите за тенджера под налягане.
и слагаш ли моркови и брашно?
казвай, защото много ми хареса твоята рецепта - ще я готвя!
 newsm53
Виж целия пост
# 13
Моркови и брашно не слагам. Вода, колкото да покрие яденето. Надявам се да ти хареса резултата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия