Козуначна тема 2008

  • 89 339
  • 714
# 540
Здравейте отново момичета! Едва днес успявам да кача снимки на творението си.  Crazy

Специални благодарности на Тандури за рецептата   bouquet и на Нарина за съветите при печене   bouquet!

Моето си беше одисея - не се съобразих, че трябваше да направя 1/2 доза и се опитах да сложа всички продукти в хлебопекарната за месене  Embarassed. Оказа се, че не ми ги побира и не може да омеси толкова голямо количество. Прехвърлих всичко в купата на миксера и го включих с бъркалките за тесто. Много се страхувах да не ми изгори миксера - но на почивки успя да се омеси. Втаса си и после блъсках и тръшках по масата, а малкият се заливаше от смях  Joy
Това ми е най-голямата тава, не успя да прелее  Laughing Резултата го виждате - стана на конци, и се топеше в устата. Мъжът ми каза, че по-хубав козунак не е ял, а децата си облизаха пръстите  bowuu И най-после доказах на майка ми, че и от мен става човек Wink

           
Виж целия пост
# 541
Bo, справила си се чудесно Hug Поздравления  bouquet Радвам се, че си успяла да докажеш на майка си, а и на себе си че можеш да месиш страхотни козунаци. Аз след първия са не дотам сполучлив опит бях решила повече да не се "състезавам" с майсторите, но и аз останах изненадана, че тайната е в малките неща и не е кой знае каква философия - иска се желание и търпение Peace
Виж целия пост
# 542
Bo, страхотен е!!!! Браво!!! Hug
Виж целия пост
# 543
Я да ви попитам - някоя от вас пробвала ли е да замрази тестото.
Тази идея ми дойде, защото във Варна една фирма продава замразено козуначено тесто. Други години съм купувала от тях и се е получавал горе-долу добър козунак - стига да не го изгоря де  Wink. Е, вкусът му не беше като на домашният, но за втасването грешка нямаше.

Та идеята ми е да го замеся веднъж тестото и без да втасва да го сложа в един плик във фризера. А на Великден само да го втасам, понабия и пека. Ще си спестя някой и друг час за сън  Flutter
Виж целия пост
# 544
Бо, аз замразявам тесто с мая ( но за пици и мекици), и да ти кажа забелязала съм, че ако стои повече от 1 седмица вкуса се променя. Разбира се прясно замесения е по-хубав, но ако нямаш възможност да го замесиш веднага не виждам проблем да го замесиш предварително и да го оставиш във фризера.  Peace
Виж целия пост
# 545
Всяка година, откакто се научих, меся козунаци на Великден.
Това е снимка от миналата година.



Ето моята рецепта:

КОЗУНАК СЪС СТАФИДИ

3 кг брашно
1 л прясно мляко
15 яйца
3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. масло
1/2 ч.ч. стафиди
щипка сол
кората и сокът на един лимон
кубче мая
бадеми

Около 1 кг брашно се забърква с половината хладко мляко, в което е размита маята, за да се образува рядка каша. Към сместа се добавя 1 ч.л. захар и щипка сол. Когато обемът се увеличи двойно, започва измесването. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат разбитите яйца. Прибавя се захарта, разтворена в останалото мляко, втасалата мая, солта и лимонът.
Тестото се меси и от време на време се добавя по малко от разтопеното масло и стафидите. Месенето продължава докато тестото започне да прави едри мехури. Покрива се и се оставя да втаса на топло. Тестото се разпределя по намаслени форми и тави, които се пълнят до половината с тесто, заплетено на плитки.
Отново се оставя да втаса и щом съдовете се напълнят, козунаците се намазват леко с белтък, посипват се със захар и се набождат с бадеми. Отначало се пекат в силна фурна, а после се допичат в умерена.
Дали са опечени, се познава, като се боднат с тънка клечка, по която не трябва да остава тесто.
Виж целия пост
# 546
Здравейте момичета!От известно време ви посещавам за малко темата и най-искрено ви се съзхищавам на кулинарните умения.Заради вас се запалих за този Велик ден и аз да се помъча на направя домашен козунак.На всичко отгоре и сина ми е именник, ще празнуваме два празника и т.н.Ще ви бъда много благодарна ако ми помогнете с някоя по-лесна рецепта, че наистина не съм голям кулинар  Simple Smile

Благодаря предварително smile3525
Виж целия пост
# 547
Няма по-лесни рецепти за козунак. Тук са дадени доста рецепти, но в самата си същност те са едно и също - може маслото да е заменено с мас, може да няма течна мазнина (олио), а само твърда, което не е по-добрия вариант, може захарта да е малко повече или малко по-малко, но разликите са минимални! Козунака си е козунак!
Виж целия пост
# 548
Я да ви попитам - някоя от вас пробвала ли е да замрази тестото.
Тази идея ми дойде, защото във Варна една фирма продава замразено козуначено тесто. Други години съм купувала от тях и се е получавал горе-долу добър козунак - стига да не го изгоря де  Wink. Е, вкусът му не беше като на домашният, но за втасването грешка нямаше.

Та идеята ми е да го замеся веднъж тестото и без да втасва да го сложа в един плик във фризера. А на Великден само да го втасам, понабия и пека. Ще си спестя някой и друг час за сън  Flutter
Аз съм ползвала замразено козуначено тесто (мисля,че беше на "Фея"),но само за кифлички.За бърза закуска стават и дори са добре и след като престоят и се затоплят в МВ,но за истински Великденски козунак малко съм скептично настроена.
Виж целия пост
# 549
Искам да ви попитам колко часа приблизително са нужни за приготвянето на един козунак? От започването до изваждането от фурната. Днес си купих всичко необходимо и искам да пробвам козуначените кифлички от първата страница на темата, но понеже вкл. събота съм на лекции или на работа, се чудя дали ще ми стигне времето някоя вечер.
Миналата година си спомням, че ги почнах сутринта, но колко време ми отне newsm78
Виж целия пост
# 550
Ми...с машината за хляб ми отиват 1.30 за месене и втасване, 15 минути за оформяне, около час втасва пак и още около час се пече. И какво стана newsm78...3 часа и 45 минути горе долу.
Виж целия пост
# 551
Арлина, кифлите отнемат повече време, защото е по-пипкаво завиването, освен това трябва да имат място в тавата и така няколко тави... Та кифлите отнемат повече време Peace
Виж целия пост
# 552
Поздрави на всички за чудесните козунаци! Запалихте ме и аз да се пробвам! Разгледах набързо вашите рецепти, но накрая реши да пробвам една която имах записана от Бон Апети преди доста време! Долу горе успях да го докарам! Но май не стана толкова пухкав както за вешите!Ето снимки, но разрез забравих да направя!http://www.snimka.bg/album.php?album_id=201136&photo=35,http://www.snimka.bg/album.php?album_id=201136&photo=37. Снимките за малко размазани, защото са с телефона. Единия е печен в кексовата форма, а другия в голяма тава и затова така се разля малко.
Виж целия пост
# 553
Дуци, Асенцето, благодаря ви, че ме ориентирахте. Аз вчера правих едни други кифлички, защото много съм се навила за козунаци, а нямаше достатъчно време за такива и наистина самите кифлички отнемат доста време, така че вероятно ще правя цял козунак, за да е по-бързо, а кифличките ще пробвам за самият празник.

Още веднъж благодаря  bouquet Ще се похваля ако се получи нещо хубаво Mr. Green
Виж целия пост
# 554
Smiley, встрани от темата за козунака, но би ли споделила как ги правиш тези пъстрите яйца? Страхотни са smile3501 Може и да си писала в тази тема, ама не съм разбрала Rolling Eyes

 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=272111.220
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия