Козуначна тема 2008

  • 89 357
  • 714
# 690
Марияна, много ми прилича приготвянето на маята и кваса на итал.козунаци,там наричат тесто майка и приготвят нещо подобно,но не съм много добре с итал.език и сега се зарадвах, че май ще се справя като прочетох твоята рецепта.
Искам да те попитам дали правилно съм разбрала.
Първо маята втасва,после втасалата мая с брашно и мляко втасва 50 мин.? Няма ли да втаса по бързо? Първоначално маята винаги ми втасва за 5-10 минути. ,но със вода или мляко. А при теб е само мая и захар  и сол? newsm78
Виж целия пост
# 691

Coccinella, моля те кажи коя рецепта ползва и с какво ги напълни тези кифлички!  Praynig Peace


Tandoori , благодаря за похвалата   bouquet  Направих кифличките по ето тази рецепта от Джемма от тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=170830.0 :

Козуначени кифлички

Състав
2 яйца
60 гр. Масло
 60 гр. Захар
100мл прясно мляко,
една щипка сол,
350 гр. брашно,
едно пакетче суха мая,
могат да се добавят и стафиди или лимонови корички,но това по желание.

Пълнежа го направих с домашно сладко, първото бурканче което ми се изпречи пред очите като отворих шкафа , мисля че беше от настъргани дюли. Смлях орехи, обърках ги със сладкото и това беше плънката.

Ето още няколко снимки , много им се радвах и снимах , снимах  Grinning  http://www.snimka.bg/album.php?album_id=149389&photo=1
Виж целия пост
# 692
ММ ще поясна по подробно значи разтварям маята / не суха, а жива мая/  със захар и сол, след което я слагам в топлото мляко, прибавям брашно и оставям да втаса. Тоест не оставям само маята да втаса, а така нареченото тесто майка.
Виж целия пост
# 693
този начин на разтваряне на маята го използвам за да се разтвори по - добре в смисъл, когато я разтварям в течност мляко или вода имам чуството, че не се размива така добре както ако предварително я разбъркам със захар и сол. Още повече винаги имам мая във фризера и ако не съм се сетила да я извадя предварително да се размръзи предпочитам да я разбъркам със захар и сол и след това да я разтворя във течността / мляко или вода/
Виж целия пост
# 694
правя още едно пяснение eli44ka и mariana milenkova сме едно и също лице
Виж целия пост
# 695
 Публикуваната рецептата я имам от 90 години от колежка на моята майка, между другото рецептите са почти едни и същи разликата е в количеството захар и яйца, а сега научих, че италянците по такъв начин приготвят козунаците. баба ми ги замесва така откакто се помня това ща рече отпреди 25 26 години, а вярвай ми баба ми не знае италянски.
 
Виж целия пост
# 696
Моето панетоне е вече готово. Направих и две по-малки и, като отчупих част от едното, установих, че нямат конци. Бях малко разочарована, но то май така трябва да изглежда.  newsm78 Освен това изобщо не е сладко, а сложих дори повече захар отколкото изискваше рецептата.
Занапред май ще се придържам към традиционните български козунаци.  Crossing Arms
Виж целия пост
# 697
И моето не е на конци,но дадох за дегустиране едно залче от него и едно залче от нашия си българския и не знам дали усетиха конците или не,но познаха кой.кой е,но вкуса на италианския им хареса повече.Но пък и вида е важен,затова май ще се спра на конците.... newsm78
Виж целия пост
# 698
Няма много конци, но иначе е доста мекичко панетонето. И е вкусно. А допълнителна сладост дават плодовете вътре. Така че, след първоначалното разочарование, се оказа, че не съм се справила толкова зле.  Blush
Ето го:
http://images25.snimka.bg/005588877.jpg Парченце - утре като го разрежем.
Виж целия пост
# 699
O....strahotno e!!!! А би ли дала твоята рецепта???
И каква е формата в която го пече,някаква купа предполагам??
И от едно кило ли е или няколко си направила???
много въпроси ти зададох.....ама много добре си се справила и споделииии  bouquet  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 700
На Панетонето тестото е по-рядко по рецепта, това е моето впечатление, като пробвах. Няма как да стане на конци, то е по-скоро като кекс с мая. Е, не чак кекс...
Виж целия пост
# 701
coccinella, радвам се, че кифличките са ти харесали- наистина са превъзходни.
Понеже имаше съмнение от друга съфорумка относно количеството на брашното та се чувствам длъжна да попитам. Моля те сподели при теб как беше- на ръка ли меси и колко брашно ти отиде?

Относно панетонето. Италианците правят  ievito di pasta madre - тесто майка, което е обаче закваска. В панетонето няма мая, а закваска, като правило. Пици също. За 1 кг брашно е необходимо 250 гр закваска. Тестото става много нежно и вкусно. Ако някой иска рецептата за закваската ще я напиша. Имам я от Кукинг, ру, където една жена от Италия я беше писала именно за панетонето. 
Виж целия пост
# 702
Джемма, много моля да напишеш рецептата за закваската и ако имаш рецепта за панетонето........???Помогни,че направо се скъсах от проби ...... #Crazy
Виж целия пост
# 703
Бързам да се похваля с моите Великденски сладки. Сложих им амонячна сода и пръхнаха много приятно, без да се надуват прекалено, иначе щеше да им се развали формата. Глазурата е Бяла ледена от съседната тема, е на места е жълта ледена и червена ледена Grinning
Ето тук е снимковия материал.
Виж целия пост
# 704
Аз мислих да го пробвам миналата година, н оне успях. Тази обаче мисля да го направя.

50 гр ябълков сок ( прясно изцеден, не от кутия, там има консерванти, може и гроздов сок) се разбърква със 150 гр брашно и 50 мл вода. Замесва се да стане на топка. Поставя се в купа, покрива се с найлон отгоре и се оставя на топло-28 гр за 48 часа. Не се отваря и не се разбърква. Трябва да увеличи обема си 2 пъти.
Отваря се, прибавя се 150 гр брашно и 25 мл вода.Замесва се и с еоставя за 12 часа като първата процедура. Тестото се дели на парчета, пуска се за 15 мин в подсладена вода, след което се слага пак в купата. Това е готовата закваска, която е много по-полезна от бирената мая. може да се съхранява 3-4 дни в хладилника , покрита с найлон.
250 гр закваска за 1 кг брашно. Втасването на тестото с такава закваска е 1 час.

Aз мисля да ползвам рецептата на Мишел, но със закваска, не с мая:
http://www.kuking.net/my/viewtopic.php?p=767420#767420

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия