Козуначна тема 2008

  • 89 363
  • 714
# 675
Веси, не е вярно, че не бива да се меси много след втасване, точно когато тестото се оставя да втаса няколко пъти може да премесваш, да втасва, пак да премесваш, НО това при положение, че не го оставяш да превтасва!  Peace

Ами, така поне пише в рецептата на Наталина, а понеже това е първата рецепта, по която правих козунак, съм го запомнила и се старая да го спазвам.  Wink
"1. Втасалото тесто леко месиме(не много, за да не спадне) и разделяме на 8 еднакви части, от които избираме този който все пак ни изглежда най-голям и го отделяме настрана."
Виж целия пост
# 676
Благодаря за отговорите. За първи път меся козуначено тесто и не знаех, че така става. А резултата е по-добър от очакванията ми - ето тук има снимка 
Виж целия пост
# 677
Аз ви моля да ме насочите към страница в която сте разисквали планките на козунаците,че не мога да изчета толкова много страници.Миналата година правих за първи път козунак по рецепта на майка ми и стана чуден,но не слагах никаква планка,а ми се иска да направя такъв със,но...
Виж целия пост
# 678
Абе, Тандури. Не е ли 200мл една чаена чаша? То верно с новите изчанчени и модерни чаши ни се обърка представата...

Ето тука малко мерки в БГ:
1 чаена лъжичка захар 5 грама
1 чаена лъжичка сол 5 грама
1 чаена лъжичка брашно 3 грама
1 чаена лъжичка ориз 4 грама
1 чаена лъжичка грис 4 грама
1 чаена лъжичка олио 5 грама
1 чаена лъжичка прясно мляко 3 грама
1 супена лъжица захар 20-25 грама
1 супена лъжица брашно 15 грама
1 супена лъжица олио 15-20 грама
1 супена лъжица прясно мляко 15 грама
1 кафена чаша захар 60-70 грама
1 кафена чаша брашно 50 грама
1 кафена чаша прясно мляко 50-60 грама
1 чаена чаша захар 220 грама
1 чаена чаша брашно 150 грама
1 чаена чаша ориз 210 грама
1 чаена чаша грис 200 грама
1 чаена чаша прясно мляко 200 грама
1 чаена чаша олио 220 грама

Веси, може рецептата на Наталина да е така и тя да е имала някакви съображения, аз просто казвам, че когато се премесва тестото ( втасваш веднъж и пак месиш)  абсолютно нищо не му става.  Peace

Coccinella, страхотни са! Коя рецепта ползва?  bouquet
Виж целия пост
# 679
Да, аз сега видях, че пишете за грамаж, явно на измерваното - брашно, захар. Аз пък имах предвид милилитри.
По БГ стандарта чаена чаша е 200мл и наистина аз също знам, че приблизително това са 200- 220гр захар и 150-160гр брашно.

Руските чаши нали са 250мл, това за руските рецепти, като пише 1 ч.ч.
Виж целия пост
# 680
И мен ме навихте да бия козунака с цинтруфугата.Сега го оставих да втасва.На пералнята нищо не и стана...но на мен можеше и да ме заболят ръцете.
Благодаря за идеята
Виж целия пост
# 681
Гледах панетонетата и не виждам конци,може би да е от меда ли /слагат по една,две лъжици/... newsm78    http://loscrignodiluci.spaces.live.com/blog/cns!555 … sp;    
http://pastaperte.blogspot.com/2007/12/il-panettone.html  & … sp;    ,
http://www.kucinare.it/user/leggi_articolo.aspx?idarticolo=210&n … sp;    
Та какво мислите? newsm78
 а моето подобие на Панетоне  http://i014.radikal.ru/0804/3f/3d8d6829d95f.jpg  &nb … sp;    
Виж целия пост
# 682
А някой да е чувал за кафе от ечемик-слагат такова в козунака,може би затова е тъмен на цвят или пък от меда? ето едно видео-  http://video.google.com/videoplay?docid=-3083446208335555981 
Виж целия пост
# 683
ММ, и аз съм днес на вълна панетоне.  Laughing Ще го покажа, ако изобщо стане нещо.  Whistling

Веси, може рецептата на Наталина да е така и тя да е имала някакви съображения, аз просто казвам, че когато се премесва тестото ( втасваш веднъж и пак месиш)  абсолютно нищо не му става.  Peace

Може, може, аз не споря. Ти имаш доста повече опит от мен. Просто бях останала с такова впечатление.  Peace
Виж целия пост
# 684
Аз ви моля да ме насочите към страница в която сте разисквали планките на козунаците,че не мога да изчета толкова много страници.Миналата година правих за първи път козунак по рецепта на майка ми и стана чуден,но не слагах никаква планка,а ми се иска да направя такъв със,но...
Аз да се самоцитирам от предната страница.Моля ви помогнете ми.
Виж целия пост
# 685
Аз ви моля да ме насочите към страница в която сте разисквали планките на козунаците,че не мога да изчета толкова много страници.Миналата година правих за първи път козунак по рецепта на майка ми и стана чуден,но не слагах никаква планка,а ми се иска да направя такъв със,но...
Аз да се самоцитирам от предната страница.Моля ви помогнете ми.
http://www.fiserasynove.cz/ Натисни видео
На първа страница Тандори се е постарала да напише всичко за козунаците. Ако искаш прочети за по голяма информация Peace
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=191710.msg3992613;topicseen#msg3992613
Виж целия пост
# 686
Здравейте и от мен,
До сега не съм правила козунак и реших тази година да пробвам.Проблемът е,че имам сами микровълнова фурна с грил.Ако някой има рецепта за козунак на микровълнова и как точно се пече,моля да я напише.  chef
Виж целия пост
# 687
Да, аз сега видях, че пишете за грамаж, явно на измерваното - брашно, захар. Аз пък имах предвид милилитри.
По БГ стандарта чаена чаша е 200мл и наистина аз също знам, че приблизително това са 200- 220гр захар и 150-160гр брашно.

Руските чаши нали са 250мл, това за руските рецепти, като пише 1 ч.ч.

Пина, да ти кажа аз започнах само с кантарче да работя и май по-добре стават така рецептите ми забелязах. Иначе от чаша до чаша голяма разлика има. Затова се радвам, че тука като кажат cup и имат предвид само мерителната единица, която е на мерителните чаши.

Веси, аз просто казвам, че всяка рецепта е различна и може специално за тази да не трябва да спада тестото, затова да е така написана, но по принцип не е проблем Wink Hug Peace

Coccinella, моля те кажи коя рецепта ползва и с какво ги напълни тези кифлички!  Praynig Peace

ММ и аз май не съм виждала Панетоне с конци така като каза  newsm78.

Аз трябва да взема да събера всички рецепти от тази тема и да ги постна май на първа страница, ама сега ми е доста натоварено, другата седмица след понеделник ще го направя и ще пусна нова тема. Лео, моля те не ни заключвай още!  Hug
Виж целия пост
# 688
Аз лично ще ти бъда страшно признателна,ако наистина събереш рецептите на едно място,и ако изнамериш нещо за плънките също.Благодаря ти,че си толкова услужлива.  bouquet  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 689
Здравейте! Ето и моята рецепта за козунак. Правя го от 2001 година. Тогава правих козунак за първи път сама иначе преди това съм правила или поточно съм помагала на моята баба.
6 яйца
300 гр. захар
150 мл.олио и 150 гр. мас или общо 300 мл. мазнина може да се сложи и по 100 мл. олио, мас и масло.
1/2 ванилии, кората на 1 лимон
1 кг. баршно
мая колкото кибритена кутия / около 35-40 гр./
Винаги когато меся тесто, размивам маята с 1  супена лъжица захар и 1 чаена лъжичка сол. В момента, в който се сложи захар и сол при маята и се разбърка, тя става на течност.
Първо правя квас от 1/2 чаена чаша мляко, което не е много топло в него се прибавя маята и брашно за да се получи меко тесто малко или поточно тесто  по-гъсто от тесто за кекс. Покрива се с пласт брашно и  се оставя да втаса за около 50 минути след, което към него се прибавят останалите продукти. Докато втасва  кваса, се разбиват яйцата с част  от захарта като поставям  съда в който са / тенджера/  върху леко затоплен котлон за да се затоплят до около 35- 40 градуса. Останалата захар разтварям в млякото. Главното тесто  се замесва като към втасалия квас се прибавят последователно, яйцата, млякото, част от мазнината, ванилията и кората от лимон. Останалата мазнина се ползва за измесване на тестото. Месят се  дълго време като  тестото е хубаво да се бие около сто пъти в масата. След това слагам тестото в намазнена голяма тендежера, която предварително съм загряла, захлупвам го с капак и го поставям на вратичката на отворена фурна, която работи за да  може тестото  да е на топло. Оставя се да втаса 70-90 минути, след което оформям плитки, в които поставям накиснати в ром  стафиди,  отцедени и оваляни в брашно. Оставям да втасат козунаците отново поне около 30 минути и печа в предварително загрята фурна първо само от долу за около 15-20 минути, след което само от горе за около 15 минути и пускам за около 10 15 минути да се печат и  от долу и от горе. Проверявам със шишче дали се е изпекъл и ако нищо не полепва по шишчето го изваждам.  За съжаление не мога да ви покажа снимки, защото до сега не съм увековечавала "прозведенията си", но наградата за положения труд са хвалбите на всички дегустатори.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия