Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Право - къде?

  • 6 402
  • 57
# 45
 малко офф eli6 с теб вероятно сме колеги от университета или поне сме се виждали, аз съм випуск 94-та право в НБУ Simple Smile
   Относно ученето на право, има основни изисквания за покриване материала и кой да го преподава и тъй като хабилитираните преподаватели по основните предмети не са неограничен брои, така и така  основно преподават една шепа хора.
   Като критерии за избор на университет, това което се сещам е обръщането на вниманието учебните часове, които се отделят за отделните предмети, имали упражнения, имали допълнителни не задължителни предмети  обхващащи правната материя  и изискването те да се покриват (лично за мен това е било полезно), въобще протичането на целия процес на обучение е много по-важен от името на университета или от сложността на приемния изпит.
 
 
 
Виж целия пост
# 46
Като юрист с доста стаж и опит да си кажа мнението и аз по въпроса. Смятам, че най-добрата подготовка за юриста е в СУ и това мнение се е затвърдило от контакти с колеги, завършили по други вузове и пуцове.Не казвам, че завършилите в друг вуз не са юристи, но на въпроса конкретно "къде е най-добре" това е отговора ми.
Видях, че някои горещо препоръчват правото, като добра възможност за реализация и т.н. Според мен не си струва, от всякъде бълват юристи, конкуренцията е огромна и за съжаление реализацията не е на база възможности, напротив.Конкурсите масово са уредени, простосмъртни не могат да пробият сами.Адвокати също има с лопата да ги ринеш, добрите и сериозни клиенти отдавна си имат ангажирани адвокатски къщи, а случайната клиентела в повечето случаи не плаща и е некоректна...........в обобщение, базирайки се на 15 годишен стаж като магистрат в съдебната власт и на погледа ми в другите сфери, както и от споделено от колеги адвокати и др. не препоръчвам на децата да се хващат с правото.Голямата ми дъщеря сега завършва и ще е абитуриентка.Мечтата и е била да стане юрист, дори след 7 клас кандидатства и влезе в единственото в Б-я профилирано училище и учеше профил "право".С времето и със съзряването си видя действителността и се отказа категорично от юридическият факултет и сега се стяга да кандидатства в колежа по туризъм.Подкрепям я горещо и с две ръце, защото туризма е много по-перспективен, особено за младо и хубаво момиче и интересна област, ще научи много, ще види много и може да се реализира професионално.Помислете над изписаното от мен преди да подкрепите сляпо децата си, правото не е това, което беше, наистина е пълно с юристи, вярно половината и отгоре плява, но с връзки и заемат местата на кадърните..........
Виж целия пост
# 47
...Адвокати също има с лопата да ги ринеш, добрите и сериозни клиенти отдавна си имат ангажирани адвокатски къщи, а случайната клиентела в повечето случаи не плаща и е некоректна....

Всичко друго може и да се съглася, ама това е  ooooh!
В момента БГ пазара просто цъфти... има толкова много работа за добрите адвокати, че... Но говоря за адвокати, които говорят и друг език освен българския и то на професионално ниво, както и знаят какво харесват и какво очакват да им бъде предложено западните клиенти.

Конкурсните професии с право пък са толкова ниско заплатени /в сравнение с това, което може да изкара адвокат/, че не разбирам как биха могли да са цел на добър юрист...
Виж целия пост
# 48
Не искам да правя реклама на НБУ, но със сигурност зная, че всички студенти от бакалавърските програми трябва да учат поне един чужд език и това им влиза в хорариума и без него не могат да се дипломират. В някои други частни висши училища също има задължително минаване на поне 2 нива чужд език. За СУ не зная дали има такова задължително изискване. Така или иначе, който реши да учи съвестно, прави го във всяко учебно заведение. Който е бил студент знае, че висшето образование само по себе си не е учене на занаят. То дава задължителна основа, но от студента зависи колко повече ще чете и колко повече ще научи.
Виж целия пост
# 49
Ако заплата в размер на 2000лв. чисто месечно възнаграждение е малка, то тогава наистина конкурсните професии са мизерна история.В сферата на съдебната власт е на конкурсни начала, а там младшите стартират със заплата от 1 600лв. чист доход, да не говориме колко могат да изкарат месечно нотариусите или съдия изпълнителите.Освен това по въпроса за добрия юрист, ако нямаш 5 години стаж изобщо не можеш да се явиш и на конкурс, но всеки с вижданията си. Това е хубавото на форума, че всеки може да изрази мнението си.Не е възможно всички да сме на едно мнение и не разбирам захапването ти Иса, но още по-малко разбирам къде са тези чуждестранни клиенти, които имат глад за млади юристи? Дай боже да е така един ден, но сега.......баща ми е професор, преподавател по международно публично право в СУ и търсен за консултант от практикуващите международно право, по тази причина имам поглед по темата.
Нека не разводняваме темата с лични спорове, както писах вече-всеки с мнението си.Ще се радвам ако съм била полезна на майките и лутащите се накъде да поемат деца, пък всичко друго е губи време. Grinning
Виж целия пост
# 50
Пълно е с чуждестранни клиенти, които обаче желаят комплексно обслужване на ниво. И аз претендирам, че имам поглед по въпроса. А освен това и адвокатските кантори търсят млади адвокати със знания и умения(поне един или два чужди езика освен правото), а началната им заплата не отстъпва на тези от съдебната система. Говоря за наистина квалифицирани колеги и за наистина сериозни кантори разбира се - далеч не всички са такива.
Виж целия пост
# 51
Благодаря на всички за отговорите и споровете.   bouquet
В спора се ражда истината.
Както писах при започването на темата дъщеря ми е в езикова гимназия,
излиза с два езика писменно и говоримо.Мислим , че това доста ще и помогне за вбъдеще.
Сега се залавя и с трети.....Апо повод частните уроци- тя мисли, че ще са и от полза, че преподавателите ще и дадат повече отколкото в масовото училище.
Спорен ден на всички!  newsm51
Виж целия пост
# 52
marypopins, не е било лично заяждане.   bouquet

Просто ме изуми гледната ти точка. Нотариус в София няма как да стане никой, защото местата са заети, а и за там трябва стаж. Това за мен обаче е нормално, като знам с какви практически умения се излиза от Университета, включително и от СУ. Моята стажантка е 5-та година СУ, стипендия за отличен успех и искова молба видя за първи път при нас. 4 години никой преподавател или асистент не им беше показал това чудо.
В момента аз търся млад юрист /разбирай такъв със стаж 1-3 г./ и стартовата му заплата ще е 4 цифрена, но искам владеене на английски език на прилично ниво. Тъй като това не е първия подобен, който търся - знам какво предлага пазара и то не е никак добро, нито като знания, нито като поведение.

Западните клиенти не търсят само знания, а и определен тип поведение и начин на работа, който убягва на голяма част от юристите. За това обаче те са в състояние и с радост плащат. 
Виж целия пост
# 53
Иса,
за съжаление си адски права за нивото на завършващите юристи.Моите наблюдения са същите, но има разлика в нивото на СУ и останалите, ако не друго то поне по-бързо схващат.Аз също редовно имам по някой стажант, за голям мой ужас и наблюдавам и нещо друго, че с времето излизат все по-неподготвени, да не съм груба и да кажа неграмотни.
За 15 години и десетки минали през кабинета ми стажанти, един е бил на невероятно ниво, дори остана по собствено желание година и половина за да научи "занаят". Бях му се доверила за почти всичко, оставяла съм го напълно сам да работи и с хора.Естествено му помогнах и да намери своето място под слънцето и вече е доста напред......................но за толкова години само един не само че не предизвика смях или възмущение, прекрачвайки прага на кабинета ми и сеейки знания, но дори ме възхити и основателно заслужи любовта и уважението на колегите ми също.Много горчива статистика, за езиковата подготовка пък да не говориме.Честно казано повечето от старите и утвърдили се юристи не знаят език.Преди две години правиха проучване между магистратите-следствие, прокуратура и съд, владеене на езици, компютърна грамотност и кой ВУЗ е завършен.Резултата беше трагичен и малцината, които владееха език или имаха компютърна грамотност бяха завършили СУ, при това с доста висок успех.От тук също са изводите ми и подкрепям подготовката в СУ.
Виж целия пост
# 54
marypopins, извинявай, че и аз се намесвам.  Има неща в последния ти пост, с които съм съгласна. Но това, с коео не съм е точно добрата езикова подготовка в СУ. През последните дни се интересувам от програмата и подготовката тъкмо за този ВУЗ и там една първокурсничка с изумление питаше къде са  часовете по английски в програмата. В НБУ езици и компютри се учат доста сериозно, трябва да се натрупат определени кредити по тези дисдицплини, но и там не смятам, че може да се усвои чужд език на ниво, достатъчно за да остане един чуждестранен клиент доволен. За щастие "бодрата смяна" след нас не разчита на езикова подготовка единствено в университета, а идват със съртификати още от гимназията. За по-възрастните колеги и затова, че не владеят чужди езици съм съгласна но те пък са заели една по-друга ниша и определено имат своето място на пазара. Повярвай, аз също искам синът ми да влезе в СУ и ще опитаме първо там, но въобще няма да е драма, ако не успее да се класира. Още повече,че подочух за някои възмутителни прийоми при кандидатстудентските изпити в СУ. И преди бях писала - всичко си е до човека. Невероятни загубеняци има, завършили заветния ВУЗ - как са приети въобще освен с връзки - нямам идея. И обратното. Преди години като си търсих работа се сблъсках с пренебрежението на завършилите Университета с главно "У" и сега ми е смешно, но тогава не беше. Все още се срещат обяви " търся юрист, завършил право в СУ". То излиза, че и в Оксфорд да си завършил - не ставаш, защото не си от СУ. Хубавото е,че с годините нещата се уталожват и пазарът сам регулира "зърното от плявата".
А професията има един недостатък според мен и той е, че не е "конвертируема". Реализация в чужбина на колега, завършил право е доста трудна според мен.
Виж целия пост
# 55
А професията има един недостатък според мен и той е, че не е "конвертируема". Реализация в чужбина на колега, завършил право е доста трудна според мен.

За мен това е най-големия недостатък.  Peace
Виж целия пост
# 56
eli6 и Isa,
така е, не се получава добра езикова подготовка в СУ Явно не съм се изразила правилно, имах предвид само юридическата материя и по принцип специалностите Аз например съм с два езика, съвсем не научени през следването ми, английският ми е алианс и курсове след това а руският ми е на ниво от руска гимназия
Загубеняците за които споменаваш предполагам са двата или три *не съм сигурна* випуска от школата на МВР, на които през 90-те години дадоха шанс да се явят в СУ на държавни изпити и да получат диплома, равностойна на всеки друг завършил юрист Има и други неграмотници, то без това не може, но като цяло все пак мисля, че още там е най-трудно да минеш с плащане или връзки В НБУ имах възможноста да добия представа как върви обучението на друг тип образование-компютърни дисциплини и наистина възможностите са много разгърнати, базата им е добра, има своите големи преимущества
Колкото и да чешем езици, истината е че вече езика не е екстра, ако не знаеш минимум един си направо за никъде Времената се промениха и децата научават език още от началните класове, малката ми дъщеря започва догодина втори език да учи**********да са ни живи и здрави децата, да имат късмет да се реализират там, където ги влече и да са щастливи   bouquet  bouquet  bouquetда сме здрави и ние да ги подкрепяме и помагаме доколкото можем, пък всичко друго не е от голямо значение
Виж целия пост
# 57
Едната ми съквартирантка учи Право в УНСС. Когато е кандидатствала първата година в СУ не е успяла да влезе и е учила 1 година славянска филология. Та на следващата са я приели в УНСС. А тя бая си чете и учи, така че за СУ наистина ще трябва доста стабилна подготовка. Иначе в УНСС не мисля, че й е много лесно. Особено 1ви и 2ри курс по цял ден и вечер четеше. Има си доста гадни преподаватели, при които не може да се мине ей така... Тъпото беше, че трябваше да учи икономика  Rolling Eyes Ама нали е икономически университет...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия