Козуначна тема 2008- II част

  • 72 536
  • 750
# 330
Привет от мен!
След два неуспешни опита за правене на козунак с машината за хляб,днес взе че стана.
Та накратко да разкажа-купих едно брашно"Специално брашно за козунаци и сладкиши на Арива-Карнобат.
Какво му беше специалното незнам,но "почерпих" кофата за боклук с два козунака #Cussing out
Надявах се,че с машината ще се получи страхотен резултат,но...уви!Уж втаса добре,изпекох го,а после се оказа,че е превтасал.
И стигнах до извода,че имам проблем с брашното,т.к винаги си купувам от синята опаковка на Софимел,месела съм го на ръка и
се е получавал.
И снощи-в магазина,взех си пак на Софимел и резултата е на лице.Показвам го неизкаран от съда,снимката е малко лоша,но видимо е
сполучлив и с конци.
http://images.petrova03.multiply.com/image/5/photos/10/500x500/4 … amp;nmid=68757756
Виж целия пост
# 331
Тандури, мерсаж за разяснението. Значи аз съм си запомнила правилно, ама по БГ мерилките са били други. Значи считам, че дадената рецепта на т.н. 4та страница е с БГ мерки и направо да карам тук с 2 супени лъжици наместо 4 чаени, че да не сгафя утре с 3 дози козунак. Басирам се, че заради това ме измъчи пробния козунак миналата седмица. И кифлите на Как Сийка сигурно ги оплесках заради маята. Просто не е била достатъчно.
Виж целия пост
# 332
MissZ, грешката е вярна както се казва Simple Smile Аз тука се спуках да споря с един приятел, че 2 ч.л=1 супена, но човека си настояваше на неговото. Като взехме че пробвахме обаче ( емпирично  Laughing), се оказа че и двамата сме прави просто заради различните лъжици, които се разбират под чаени. Аз мисля, че всички в БГ мерят с нормалните 3.5 гр чаени и затова и толкова съм ползвала в рецептата.
А да ти кажа много е възможно това за което говориш да е от маята! Аз след като установих, че наистина има разлика когато правя БГ рецепти правя с нормална малка лъжичка, когато правя обаче УС сладкиши винаги меря с тяхната мерителна.  Peace

Фиор, да не е било с набухватели брашното и затова да ти е превтасало тестото? newsm78
Виж целия пост
# 333
Замесих пустата закваска- от три години и се каня. В събота ще пека панетоне със закваска. Стискайте палци да се получи. За пръв път ще ми е без мая да пека.
Виж целия пост
# 334
Lois  и Fior  чудесни са   bouquet Продължавайте в същия дух  Hug
Tandoori  ,аз прибавянето на брашното в закваската го знам от баба  Peace Тя всяка закваска  правеше така (дали с вода или мляко )  Peace Сигурно това е лесния начин да познаеш маята кога е готова   Thinking  И аз така правя  защото е изпитано   bouquet Опитай и ти    bouquet
Виж целия пост
# 335
Tandoori,незнам какво има в него-по принцип не пише абсолютно нищо.
Точно за това го взех .И дори снощи в магазина,продавачката ми е позната и споделих с нея
за провала ми и тя каза,че е възможно да имало някаква пепел newsm78
А каква е тази пепел,не ми стана ясно-някой ако знае-да казва! Peace
Виж целия пост
# 336
Да се запиша и аз в темата. Днес правих козуначен кекс  с мая. Стана страхотен-  мекичък, пухкав, напарво се топи в устата. Месих в хлебопекарната на програма тесто с втасване, тъй като съм с две леви ръце. Не смея да пробвам да направя  козунак, никога не ми става на конци, и не мога да разбера къде ми е грешката - на вкус и вид става, ама няма конци като вашите козунаци.
Виж целия пост
# 337
Джемма, имаш 4 палеца стиснати от мен, и на ръцете, и на краката Simple Smile Peace

Fior, по-рано в темата някой обясняваше за съдържанието на пепел в брашното, от това зависи какъв тип е- Тип 500, тип 1000 и т.н. Не мисля, че това е бил проблема, защото тогава нямаше да го пишат, че е за козунаци. По-скоро според мен е имало набухватели.  Peace
Виж целия пост
# 338
Джемма, стискам палци и чакам резултати. fingerscrossed
Виж целия пост
# 339
Мерси момичета, да не ви е схванат пръстите само до събота. Laughing
За закваската ползвах ябълков сок, че грозде у наше село по това време няма.
В крайна сметка, ако не стане нищо от закваската- ще ползвам мая. Laughing Не мога да и осигуря 28 градуса непрекъснато цели  2 дена. Дайте идея къде да я държа. Вече е топло и не палим печка. Сложих я близо до една крушка- поне вечер да събира топлина. hahaha
Виж целия пост
# 340
 Dжeмма, в електрическо одеало или да я завиеш в друго одеало. Видях една закваска във вълнено като коноп нещо в една италиянска рецепта завита. Дано да стане !!!!eto tuk -[yabbse1/showthread.php?t=11991&highlight=panettone               [/url]
Виж целия пост
# 341
Tandoori, писах днес по-рано с питане  Sad , но сигурно не си ми видяла постинга.
Вече е късно за "съвет в движение", но те моля за коментар - кое според теб съм сбъркала.
Изпълних 1 към 1 твоята рецепта,  половин доза със следните стъпки:
-разбърках яйцата със захарта /без да искам сложих към 200гр, вместо 125/, добавих солта
-разтворих в млякото 1 пак мая д-р Откер, изчаках да се образуват малки мехурчета и я добавих към сместа на яйцата, добавих лимоновата кора и ванилия
- пресях 500гр брашно  и изсипах течните съставки в брашното - стана лепкаво тесто... стори ми се леко  редичко и добавих още половин чашка брашно
- намазних ръце и започнах да оформям
- месих около 20 минути и удрях над 100 пъти, но тестото си остана едно... мазно и някак не жилаво
- сложих го върху отворения капака на топлата фурна /в темп.в стаята беше 27градуса/
- оставих го така час и половина и не помръдна  Sad Sad Sad :
- чудих се какво да направа и го премесих за 10тина минути, като добавих още мъничко мая  Embarassed
-тестото стана по приятно на пипане и по-жилаво...
- сплетох го поописания от теб начин и оставих да втасва
- след 30 минути пак нямаше почти никакъв резултат
- бутнах го директно във фурната - 150 гр на долно ниво плюс вентилатор
- след 40мин придоби страхотен вид
пекох още 40 мин с фолио и... стана красива коричка и абсолютно мазно глетаво съдържание, т.е. сурово...
Утре ще пробвам пак, но преди това ще съм много доволна ако ме корегирате   bouquet
Виж целия пост
# 342
Джемма, успех със закваската.А пакетчето мая в рецептата за пантеноне от колко грама е и не е ли много за това брашно?
Виж целия пост
# 343
irinii , аз мисля, че захарта ти е станала много и затова не ти втасало тестото, от захарта по-бавно втасва, но нека с е включат по-вещите в козунаците Simple Smile  Мисля, че за тази захар ти е трябвало повечко мая
Виж целия пост
# 344
Здравейте момичета днес пекох козунаци станаха страхотни всички вкъщи ме поздравяват и не спират да ме хвалят За първа година ги приготвям а сякаш съм ги правила толкова лесно стана всичко така че реших да споделя с вас рецептата по която ги направих       -само няколко пояснения-брашното задължително се пресява два пъти. тъй като вкъщи всички обичат много сладко освен споменатото количество захар в прясното мляко разтварям подсладител- на вкус                                                 продукти: 500гр. брашно,4 бр.яйца+1бр яйце за намазване,60мл олио 70гр чисто масло  125гр прясно мляко 150 гр захар 15бр хапчета подсладител 1 кубче мая 2 бр ванилия на прах  есенция-лимонова 5-6 капки,ром- 5-6 капки,шоколадова 5-6 капки,50 гр. стафиди 5-6 ореха натрошени с ръка,кора от лимон и портокал, щипка сол                                                   в подходящ съд пресяваме брашното и добавяме солта правим кладенче в което постепенно добавяме предварително разбитите със захарта яйца щупналата предварително мая прясното мляко в което аз разтварям подсладител олиото чистото масло и всички есенции ..Стафидите и орехите се слагат след първото втасване...ОФОРМЯМ ТЕСТОТО МЕСЯ ГО НАКОЛКО МИНУТИ СЛЕД КОЕТО ГО СЛАГАМ В ХЛЕБОПЕКАРНАТА ДА СЕ БЪРКА който няма машина ще трябва да се поизпоти след спиране на процеса със бъркането вадя тестото примесвам го и  го пъхам във фурната на 45 градуса да втасва около 30 минути----- вадя от фурната добавям стафидите и орехите отново примесвам ---това тесто е достатъчно да се направят 2 плитки  ---когато се оформят фитилите хем се опъват хем се се усукват----така приготвените плитки слагаме във форми и отново във фурната на 45 градуса за около 1 час и 30 минути или до окончателното втасване на козунака --------------------уточнение---ако тестото  ви се струва    мокро можете да добавите брашно но то да не е повече от 150грама просто толкова най-много може да поеме тестото ------------------след като козунака е втасал го мажем с яйце и ръсим обилно с захар.........печем около 55 минути аз правя така.....на дъното на фурната слагам решетката върху нея формите пека на 190 градуса докато фурната достигне до тази температура след което намалям на 140 градуса накрая махам решетката да се запече и отдолу и вадя...........ТОВА Е ВСИЧКО МОЖЕ ДА ЗВУЧИ СЛОЖНО НО АЗ ЩОМ СЕ СПАВИХ ВСЯКА ОТ ВАС ЩЕ ГО НАПРАВИ ОПИТАЙТЕ КОЗУНАКА ПРОСТО Е ПРЕВЪЗХОДЕН.......................................ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ                                                                            chef
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия