Крекери с ленено семе

  • 55 204
  • 188
# 105
Оооо, забравила я бях тази рецепта! Благодаря, че ми я припомнихте!



П.С. Само, наистина внимателно с лененото семе - аз съм патката дето натрови детето на кумовете си! Peace
Виж целия пост
# 106
и аз накрая стигнах до тази рецепта.
приготвих в три варианта за едно парти довечера - да видим отзивите...



Виж целия пост
# 107
Ксения, сърдечни благодарности за тази рецепта   bouquet Аз я видоизмених до неознаваемост, но си е твоята - сложих смес от ръжено и пълнозърнесто брашно, зехтин и соево мляко, разтчвам ги много тънко и стават освен изключително вкусни и подходящи за семейната диета. И са бързи!
Виж целия пост
# 108
Ксения, и аз от една седмица се каня да ти благодаря за тази рецепта. В изминалите 10 дни правих крекерите 5 пъти, винаги в двойна доза, защото още като я прочетох, реших, че няма смисъл да се хабя с единичната. Едва вчера успях да почерпя с крекери и някой друг освен домашните - като се върна от работа, направя крекери - и до сутринта на другия ден в кутията се търкалят 5-6, колкото за бог да прости. Sunglasses
Аз също малко я поизмених - слагам кисело мляко, вместо прясно, а семената ми са - ту сусам, ту мак, ту ким...
Но основното е - благодаря ти много, Ксения,   bouquet че си я споделила със съфорумките - явно много хора им се радват на тези крекери!
Виж целия пост
# 109
Отдавна й се каня на тази пецепта - днес й дойде реда. Наистана стават много хубави крекерите. Аз ги правих със сусам.
Искам да попитам две неща - може ли да ги направя с маково семе, уточнявам че ги давам основно на децата и колко пълнозърносто брашно слагате когато решите да замените бялото брашно?
Виж целия пост
# 110
Отдавна й се каня на тази пецепта - днес й дойде реда. Наистана стават много хубави крекерите. Аз ги правих със сусам.
Искам да попитам две неща - може ли да ги направя с маково семе, уточнявам че ги давам основно на децата и колко пълнозърносто брашно слагате когато решите да замените бялото брашно?
Според мен може с маково семе. На времето имаше кифли с маково семе за закуска в детската градина. Има крекери с такова, но не и с ленено семе (поне аз не съм виждала). Лично аз смятам да пробвам с малково семе и сусам  Peace.
Виж целия пост
# 111
Ксения,благодаря за рецептата.Днес я видях и веднага ги направих и май сама си ги изядох докато ги пробвам.Ето ги:
Виж целия пост
# 112
Току що премерих - 125 гр са равни на 1 равна ч.ч. или 14 с.л. - добре напълнени.



Една чаена чаша е равна на 250 гр. Т.е. 125 гр. са точно ПОЛОВИН чаена чаша.
Виж целия пост
# 113
И аз направо с двойна доза ги почнах и вече втори път ги правя. Чудесна рецепта  bouquetПоръсих с ким отгоре.
Виж целия пост
# 114
Delusion , една чаена чаша брашно е около 130 гр..Ето тук има много удобни за ползване мерки :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=10258.msg221998#msg221998
Виж целия пост
# 115
Delusion , една чаена чаша брашно е около 130 гр..Ето тук има много удобни за ползване мерки :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=10258.msg221998#msg221998

Еднакъв обем от различни продукти имат различен грамаж. Една чаена чаша памук не тежи колкото една чаена чаша метал грубо казано. Но в кулинарията има общоприети мерки и когато се каже 1 чаена чаша се има предвид теглото на ВОДАТА в нея. А то е 250 гр.


Също така е общоприето грамажът на различни насипни продукти да се "мери" в еквивалента на обемните части. Т.е. 250 гр. брашно примерно може да е много различно количество в зависимост от качеството на брашното, неговата влажност, плътност и т.н. НО прието е да се смята че това тегло е еквивалента на 1 чаена чаша брашно (въпреки че реално може и съвсем да не е).  Никой и никъде вече не мери продуктите с кантар. Аз имам електронен такъв, но никога не съм го ползвала, защото всички рецепти се пишат изхождайки от горепосоченото правило. Wink

100 гр. захар = 100 мл. вода

В кухнята е абсолютно достатъчно да имаш една мерителна кана и всички мерки взимаш от нейните обеми.
Виж целия пост
# 116

 Никой и никъде вече не мери продуктите с кантар.

В кухнята е абсолютно достатъчно да имаш една мерителна кана и всички мерки взимаш от нейните обеми.



Не съм съгласна с теб, ама никак! Точно заради различната плътност на брашната, а напоследък има все повече видове с различни качества, е доста важно измерването. А и не говорим за салата, а за печива! То и затова напоследък има всякакви сладки и супер удобни везни, преди нямаше такъв избор.
Ако си майстор от години, или познаваш рецептата добре, разбира се можеш и на око. И баба ми не ползваше електронна везна, но пък работеше винаги едно и също брашно и рецепти, които си познаваше и винаги исе получаваха.
Ако ти се иска обаче да експериментираш с нови рецепти, или новите брашна, везна си трябва! Още повече, че изобщо не мога да знам, като някой пише една чаша, как я е измерил - пълна, с връх, натъпкана здраво, подравнена... Така, че аз съм убеден поддръжник на даването на рецепти в грамове и полазването на везни, особено когато става въпрос за печива!
Виж целия пост
# 117
Никой и никъде вече не мери продуктите с кантар.
В кухнята е абсолютно достатъчно да имаш една мерителна кана и всички мерки взимаш от нейните обеми.


Аз пък всичко меря с ел.везна Whistling.
Виж целия пост
# 118
Никой и никъде вече не мери продуктите с кантар.
В кухнята е абсолютно достатъчно да имаш една мерителна кана и всички мерки взимаш от нейните обеми.


Аз пък всичко меря с ел.везна Whistling.

Напразно. Просто няма нужда- повечето рецепти ще ти излизат неправилно, защото указването на грамаж отдавна вече не е грамажа на самия продукт.

Не става въпрос за мерене на око а за мерене в обемни части- т.е. лъжици и чаши. Американската система на измерване се налага като най-удобна и практична. А там където рецептата се пише в американска и европейска, се изхожда винаги от презумпцията за грамажа на вода със същия обем. Така че Борислава, не ме карай да вадя книгите и да снимам на какъв грамаж е равна една чаша. Просто е глупаво да се спори на тази тема- това са неща които трябва да се знаят преди да седнеш да четеш рецепта.

Цитат
Още повече, че изобщо не мога да знам, като някой пише една чаша, как я е измерил - пълна, с връх, натъпкана здраво, подравнена...

Когато се пише 1 чаша, се има предвид обемът до нивото на 1 чаша в измервателна каничка или друг измервателен съд. Т.е. подравнено и ненатъпкано- така както се насипва обичайно продукта.
Виж целия пост
# 119
Никой и никъде вече не мери продуктите с кантар.
В кухнята е абсолютно достатъчно да имаш една мерителна кана и всички мерки взимаш от нейните обеми.
Аз пък всичко меря с ел.везна Whistling.

Fiada, не мисля, че е проблем, аз също меря с везна и фактът, че нещата се получават, все пак нещо означава. В крайна сметка кой както е свикнал и както му е удобно. Peace
Оспамихме темичката на Ксения, май не е лошо модератор да я почисти.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия